Att använda medicinsk laser för att behandla svårläkta sår hos sköra äldre har blivit en framgångssaga i Skellefteå kommun. Mindre smärta, mer självständighet och kortare läkningstid är några av vinsterna och nu används samma behandling av fler vårdgivare i landet.

Som den första kommunen i landet började Skellefteå 2019 använda medicinsk laser för att behandla svårläkta sår i en vetenskaplig studie. Patientgruppen bestod av personer på kommunens vård- och omsorgsboenden eller personer som bodde i egna bostäder och fick vård av kommunens hemsjukvård.

Studien pågick fram till hösten 2022 och fick stöd av Luleå tekniska universitet och Karolinska institutet.

Används på flera håll

Därefter har behandlingen blivit en del av den ordinarie verksamheten och är tillgänglig för alla patienter inom kommunens hälso- och sjukvård. Behandlingen ordineras av sjuksköterskor och utförs sedan av undersköterskor i personens hem.

Nu används behandlingen av 30–50 vårdinrättningar inom kommunal, privat och regional primärvård samt slutenvård i Sverige. Alla har utbildats enligt Skellefteå kommuns protokoll av projektledaren och kommundoktoranden Marianne Degerman, så alla gör på samma sätt.


Vid medicinsk laser för sår används två typer av laserljus; infraröd och röd laser. De olika ljusen jobbar på cellnivå och når olika djupt in i vävnaden. Lasern sätter igång blodcirkulationen, minskar inflammation och påskyndar läkningen hos patienten.

Effekter

  • Lasern är smärtlindrande och ofarlig. Den ger inte heller smärta under själva behandlingen.
  • Behandlingen kan ges tills såret är läkt, med efterbehandlingar vid behov.
  • Den kan utföras i patientens hem, vilket minskar behovet av sjukhusbesök.
  • Behandlingen är särskilt fördelaktig för patienter med svårläkta sår och dålig blodcirkulation och sköra patienter som inte kan genomgå kirurgiska ingrepp.

Hur länge behandlingen varar och vilken effekt den har beror på patientens tillstånd. I de flesta fall avslutas behandlingen efter fullständig läkning, medan det i andra fall kan behövas underhållsbehandling för att motverka att såret kommer tillbaka.

Är du eller någon anhörig intresserad av att prova sårbehandling med medicinsk laser?

Ta kontakt med din/er sjuksköterska i hemsjukvården.

Senast uppdaterad: