Fyrverkerier

Varje år skadas mellan 200 och 300 personer i fyrverkeriolyckor. En fjärdedel skadas så allvarligt att de måste läggas in på sjukhus och vissa så svårt att de avlider. Hand- och ögonskador är vanligast och minst 30 bränder bryter ut varje år på grund av missriktade raketer. Njut gärna av ögonfröjden men sätt säkerheten i främsta rummet.

Unga män och pojkar är överrepresenterade i den fyrverkerirelaterade olycksstatistiken. Runt hälften är mellan 5 och 19 år. Inköpsåldern för fyrverkerier höjdes för några år sen från 15 till 18 år. Dessutom förbjöds smällare år 2001. Trots dessa förändringar har inte antalet allvarliga fyrverkeriolyckor minskat. Att köpa ut fyrverkerier till minderåriga är straffbart och jämförbart med langning av alkohol.

Det absolut viktigaste rådet är att läsa instruktionen på fyrverkeripjäsen, och göra det när det är ljust. Inte fem i tolv i en snödriva efter ett par glas champagne. Här kommer tio goda råd på stubinen:

  1. Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du har köpt dem.
  2. Förbered ditt fyrverkeri i god tid.
  3. Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
  4. Rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen.
  5. Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen.
  6. Luta dig aldrig över antänd fyrverkeripjäs.
  7. Håll säkerhetsavståndet. Se till att dina åskådare också gör det.
  8. Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Tänd aldrig igen, lämna tillbaka pjäsen istället.
  9. Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.
  10. Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Tips runt fyrverkerier

Avfyrandet av fyrverkeripjäser är en av de vanligaste orsakerna till bränder utomhus på Valborgsmässoafton. Tänk därför på att skjuta ditt fyrverkeri på lämplig plats så att du förhindrar olyckor. Vid torrt väder är risken för gräsbränder stor. Exempel på olämpliga ställen är ytor med torrt gräs eller annan brännbar vegetation, upplag med brännbart material samt intill byggnader.

Den som köper och hanterar fyrverkeripjäser ska vara minst 18 år. Felaktig hantering kan leda till allvarliga personskador.

Senast uppdaterad: