Gös - Sander lucioperca

"Lucioperca" är dess latinska namn och betyder gäddabborre. Den gör verkligen skäl för det namnet med abborrlik kropp och sylvassa tänder likt gäddan. Den finns bland annat inom Bureälvens avrinningsområde men förekommer sporadiskt även längs kusten.

Gösen ser ut som en blandning mellan aborre och gädda.

Foto: Jörgen Wiklund

Fiskemetod: Jämfört med gäddan föredrar gösen mindre byten som presenteras långsamt och ibland helt stilla. Beten i storlek 8 – 15 cm rekommenderas. Gösen attackerar nästan alltid bakifrån så se till att den krok som sitter längst bak är felfri och sylvass.

Den mest populära och effektiva metoden i stora sjöar är trolling med wobbler. Fördelen med denna metod är att man enkelt täcker av stora ytor och på så sätt lättare kan finna fisken. Har man väl fått en gös på ett ställe kan det ofta löna sig att fortsätta fiska på platsen.

Känner man till vart gösen brukar jaga är även mete med betesfisk effektivt.

När och var: Sommarkvällar är överlägset bästa tiden för att lura gösen. Den skyr nämligen ljus men gillar varmt vatten. Detta gör även att dess utbredningsområde i Norrland är väldigt begränsat. Sjön får alltså gärna vara grumlig, varm och med djuphålor för att gösen ska trivas.

Fiske längs djupkanter är alltid spännande. I skymningen jagar dock gösen ofta bytefisken nära ytan och ofta även ända in längs land. Så fastän sjön är djup där man fiskar kan det löna sig att presentera betet nära ytan och grunt på sena kvällen.

Senast uppdaterad: