Berättarnas stad

Efter Skellefteå älvdal återfinns många stora författare och berättare. Så stora så att det liksom sjunger kring dem. De är sprungna ur en tradition av berättande som är stark och grundmurad i hela Skellefteå kommun. Och berätta – det kan man göra på många olika sätt och i många olika former.

I Skellefteå går berättandet som en röd tråd genom alla olika kulturella uttryck: på teaterscenen, i konsthallen och museisalen, på dansgolvet och musikscenen, i biblioteket och skrivarstugan. Skellefteå kommun har stolt utropat sig till Berättarnas stad. Med det vill vi bygga vidare på traktens rika tradition av muntligt och litterärt berättande.

Skellefteå kommun utropade sig till Berättarnas stad den 25 maj 2010. Kulturnämnden och Tillväxt Skellefteå ska genomföra ett projekt för utveckling av Berättarnas stad under perioden 2010–2014.

Vad är Berättarnas stad?

Berättarnas stad handlar om våra berättelser, dina och mina, om hur vi tillsammans berättar om våra liv idag och hur det var igår. Berättarnas stad är ett sätt att göra oss synliga genom vårt berättande, men också att lyfta sådana giganter från trakten som exempelvis författaren Sara Lidman.

Arbetet med att lansera Berättarnas stad som begrepp är alltså ett arbete med att lyfta fram och synliggöra något som redan finns och bygga vidare på det. Det handlar om att utveckla och synliggöra. Berättarnas stad har även berättelser att erbjuda tillfälliga gäster i kommunen, satsningar som exempelvis den årligt återkommande berättarfestivalen är värt att besöka.

Skellefteå älvdal har frambringat många författare. Det är här – i byarna och utmarkerna – som många av våra författarskap har sett dagens ljus.

Sedan början av 1990-talet har städer runt om i världen tagit initiativ till att under en viss tid bjuda in en författare eller journalist som inte har möjlighet att fritt verka i sitt yrke i hemlandet.
Som fristad erbjuder staden ett stipendium, boende och stöd till en författare som är i behov av att komma i säkerhet.

Vill du svara på en enkät om webbplatsen?

Genom att svara på enkäten hjälper du oss förbättra webbplatsen. Tack!

Svara på vår enkätlänk till annan webbplats

Senast uppdaterad:
Till toppen
0910-73 50 00

Besöksadress: Stadshuset,
Trädgårdsgatan 6, Skellefteå

kundtjanst@skelleftea.se