För föräldrar

Barn och unga är en prioriterad målgrupp på Skellefteås bibliotek. Vi har en ambition att "våra" barn och unga ska bli bäst i Sverige på läsning.

Den som tror att läsning "bara" är en mysig fritidsaktivitet tror fel. Forskning visar att läsförmågan påverkar skolresultaten i ALLA ämnen. För att bli en bra läsare krävs 5000 timmars läsning. Barnen behöver bli bra läsare för att kunna tolka och förstå information, behärska abstrakt tänkande och få ett språk som gör att de kommer kunna göra sin röst hörd genom hela livet i alla möjliga sammanhang.

"Högläsning handlar om att tycka om varandra och att tycka om att dela en berättelse"
(Anne-Marie Körling)

Att lära sig ett språk handlar inte bara om att imitera utan också om att erövra verkligheten. Ord och upplevelser hör ihop och språket skapar sammanhanget. När vi kan sätta ord på vad vi har varit med om förstår vi också upplevelsen bättre.

När vi läser högt så får vi närheten mellan vuxen och barn som är så viktig för att barnet ska må bra. Vi får en mysig stund tillsammans och barnet får gratis med sig en mängd färdigheter som rustar det för livet: barnet blir bekant med skriftspråket, grammatik, inlevelse med känslor, får ett språk att uttrycka sig med, förmågan att byta perspektiv, att leva sig in i andras situation, turtagning, fantasi och kreativitet.

Ju fler böcker barnet får läst för sig desto lättare blir det att förstå det som berättas. Barnet lär sig hur berättelser fungerar med början och slut och får en förförståelse som gör det lättare att sedan lära sig läsa på egen hand.

Fortsätt att läsa för ditt barn högt upp i åldrarna! Man kan lyssna på mer avancerade böcker än man kan läsa själv. I en värld full av måsten så blir högläsningen en kravlös stund som ger mersmak. Samtal om berättelser kan leda till samtal om sådant som är viktigt och aktuellt i barnets liv. Genom att läsa mycket lär vi oss bättre förstå omvärlden och hur tillvaron fungerar.

På biblioteket hjälper vi dig gärna att hitta böcker som passar dig och ditt barn!

Vill du veta mer om barns språkutveckling, se filmer hos Kodknäckarna Länk till annan webbplats..

 1. Stäng av alla skärmar, radio och telefonen.
 2. Prata lite om boken före läsningen. Titta på framsidan - vad kan den handla om? Prata om boken efteråt. Var berättelsen som ni trodde?
 3. Pratläsa - använd en bok för att prata om bilderna, hitta på egna historier och ta upp saker som har hänt under dagen.
 4. Sjungläsa.
 5. Läs med alla sinnen - håll gärna i ett kramdjur, spegla det som händer i sagan med kroppsspråk.
 6. Skruva till berättelsen, särskilt när barnet hittat en favorit som det vill läsa om och om igen. Du kan skapa omväxling genom olika betoningar, dialekter, röster och rytmer.
 7. Alla kan läsa högt för sitt barn. Närheten är det viktigaste!

Läsa högt 6 - 8 år

Splods öga - ett galaktiskt äventyr av Neil Gaiman

En helt vanlig morgon sticker en helt vanlig pappa ut en kortis för att köpa mjölk till barnens frukostflingor. Oturligt nog dröjer det väldigt innan han kommer hem. Det ska visa sig att han har kidnappats av utomjordningar. Håll i dig när fantasymegastjärnan Neil Gaiman tar oss med på ett sanslöst äventyr genom tid och rum - och ett vanligt mjölkpaket räddar världen från utomjordningar.

Det här är berättelsen om varför det tog honom en hel evighet att komma hem igen.
Från 8 år.

Mandelhjärtat av Kerstin Lundberg Hahn

Oscar har egentligen allt: bra föräldrar, en bästa kompis (Hugo) och en rolig flickvän (Bie). Ändå finns det liksom ett hål i Oscars hjärta. En dag inser han vad det är han saknar och från och med den stunden är hans hjärta febrigt av längtan. Problemet är att hans föräldrar är upptagna av något helt annat, och dessutom börjar Hugo och Bie bete sig underligt. En bok om vad som kan gömma sig i hjärtat - kärlek, svartsjuka och drömmen om en hund.

Första boken om Oscar och Bie heter Lyckokakan.
Från 6 år.

Ishavspirater av Frida Nilsson

Den fruktade piraten Vithuvud rövar bort barn och tvingar dem att hacka fram diamanter i en mörk och farlig gruva. Så fruktad är Vithuvud att ingen vågar söka efter barnen och alla vet att ingen överlever länge i hans gruva. Men den dag han tar Siris lillasyster, Miki, får han en motståndare han aldrig räknat med. Siri gör det som ingen annan vågar - ger sig ut på jakt efter Vithuvuds ö, trots att hon själv är livrädd. För hon vet hur rädd lillasyster Miki måste vara i piratens våld. Ensam i gruvans mörka gångar.

En fantastisk äventyrshistoria om systerskap, vänskap, rädsla och mod.
Från 8 år.

Läsa högt 9 - 12 år

Undret av R.J. Palacio

Tioårige August Pullman vet mycket väl att folk stirrar på honom. Ingen trodde att August skulle överleva sin födsel. Det gjorde han, men hans ansikte blev helt deformerat och han har genomgått oräkneliga operationer. Nu ska August börja i en vanlig skola. Hur ska de andra eleverna reagera? Och hur ska hans syster och föräldrar kunna stödja honom? En gripande berättelse om att vara sig själv och om vänskapens betydelse. 335 sidor.

Här kan du titta på en trailer till Undret Länk till annan webbplats.

Dennis hemlighet av David Walliams

Dennis köper ett nummer av tidskriften Vouge för att en kvinna på framsidan påminner om hans mamma, som lämnat familjen, men också för att han gillar de glada färgerna och de fina klänningarna. Han träffar skolans populäraste flicka, Lisa, på en kvarsittning. Hon är mycket intresserad av mode och har börjat designa eget. De blir kompisar och hon övertalar Dennis att prova en av hennes klänningar och sedan följa med henne till skolan som låtsasutbytesstudent från Frankrike. Hur skulle han kunna ana vilket rabalder detta beslut kommer att ställa till med…

En humoristisk berättelse om kill- och tjejvärldar och om att ha annorlunda intressen. 164 sidor.

Motståndarna av Arne Norlin

En serie i tre delar om fotboll, kärlek och hur långt ett hängivet fans kan gå i sin kärlek till laget. Tove och Noel träffas och inser att båda älskar fotboll och tar för givet att de håller på samma lag. Men det visar sig att så är det inte alls. Tove håller på AIK, där hennes pappa är toppspelaren medan Noel och hans storebror håller på Hammarby. Noels storebror gör dessutom allt för att komma med i Hammarbys tuffa hejarklack. 191 sidor.

Läsa högt 13 - 15 år

Född fenomenal av Josefine Bornebusch

Rut är självsäker, klarsynt och lite smartare än alla, "övertag är en underbar känsla", som hon själv säger. Hon är också besatt av Anne Franks dagbok. Inspirerad av Anne börjar hon själv skriva dagbok.

Skolresa är på tapeten och Rut gör allt för att få med sig klassen till Amsterdam, där muséet Anne Franks hus finns. Rut tvingas in i en klassresekommitté med den troligen sämsta blandningen folk hon kunde fått med på ett sådant här viktigt projekt, rena bottenskrapet! Det är hiphopsnubben Blomman, som besvarar alla frågor på rim, Kattis, alltid i perfekta kläder och långt slängande hår, även utsedd till skolans bästa jeansröv och störige sportfånen Abbe, som kanske egentligen är ganska schysst och faktiskt väldigt snygg! Efter en hård förhandling med sin lärare lyckas hon ändå få med bästa kompisen Magda. Nu gäller det för Rut att få hela kommittén att komma fram till det bästa förslaget, dvs hennes eget.

Skruvad humor av Josephine Bornebusch, som kanske är mest känd för sin roll som Mickan i teveserien Solsidan. 262 sidor.
Hör författaren berätta om boken här Länk till annan webbplats.

Min syster är i tusen bitar av Annabell Pitcher

Jamie är 10 år. När han var 5 år sprängdes hans ena tvillingsyster till döds i ett bombattentat, utfört av islamister. Vilket gör alla muslimer till terrorister, enligt Jamies pappa. Sorgen slår familjen i spillror, alla sörjer på sitt sätt. Jamies mamma lämnar familjen och pappan tar med sig barnen och flyttar från London för att starta om. Det blir inte så lätt för Jamie i den nya skolan. Den enda som är snäll mot honom är Sunya, som har ögon som glittrar som sand i solskenet. Det är bara det att Sunya är muslim. 247 sidor.

Dubbelgångare av Jenny Valentine

Chap är på rymmen när en socialarbetare visar honom en bild på en kille som heter Cassiel Roadnight och Chap inser att de är otroligt lika. Han bestämmer sig för att säga att han är Cassiel Roadnight och på så sätt få den familj han alltid saknat. Familjen är förstås överlycklig över att Cassiel, som varit borta i två år, återvänder. Men vad hände egentligen med den riktige Cassiel Roadnight? Chap börjar inse att han inte är den enda med en hemlighet. 295 sidor.

Vem har sagt att det är enkelt att vara förälder? Alla våra bibliotek har en särskild "Familjehylla". Ta en titt på den nästa gång du besöker biblioteket! Här är tips på några bra böcker som kan inspirera och underlätta för dig som förälder!

Tagga ner! Lagom bra föräldrar är bäst av Malin Alfvén & Kristina Hofsten

Boken som avslöjar att du blir en mycket bättre förälder om du inte är så perfekt, utan nöjer dig med att vara lagom bra. Med en alltför perfekt förälder lär sig barnet inte hur världen och hur andra människor fungerar. Vi måste visa våra barn att vi har fel och brister, för barnen behöver lära sig att lösa problem och klara av relationer till andra.

Boken blandar resonerande texter med föräldraintervjuer och beskriver både vardagliga och svåra situationer. Så långt från pekpinnar och måsten som man kan komma.

Att samtala med barn – genom att lyssna med fyra öron av Ylva Ellneby & Barbro von Hilgers

Boken vänder sig till alla som dagligen pratar med barn. Den handlar om hur du som vuxen kan reagera, svara och visa att du verkligen lyssnar och förstår ditt barn. Även om hur ett samtal kan startas, utvecklas och fördjupas.

Boken visar hur berikande och meningsfullt ett samtal kan vara om man lär sig lyssnandets konst i det evigt oförutsägbara samspråket med barn.

Boken om läsning – en handbok om barns språk- och läsutveckling 0-8 år

En inspirationsbok för föräldrar som ger dig nyckeln till ditt barns språk- och läsutveckling. Här berättar forskare, författare, illustratörer och föräldrar om glädjen och nyttan med barnböcker. Du får också tips på ord- och rörelselekar som du kan göra tillsammans med barn i olika åldrar.

Vi föräldrars stora bok om barn av Maria Fröjd & Maria Zamore

En bok om barn från 0 till 6 år. Om att vänta och få barn och om barnets utveckling de första åren. Ett åttiotal svenska experter bidrar med sina kunskaper om bl.a. graviditet och förlossning, adoption, föräldraskap, hälsa och barnsäkerhet. Andra ämnen är amning, flaskmatning, sömn, genus och uppfostran.

Hjälp – mitt barn är mobbat! av Lisbeth Pipping & Lars Arrhenius

När ett barn utsätts för mobbning påverkas hela familjen. Boken ger en fördjupad bild av de känslor och reaktioner som kan uppstå såväl hos den som blir utsatt som hos familj och närstående. Den belyser också hur skola och föräldrar kan arbeta för att förebygga, upptäcka och stoppa mobbningen. I boken varvas personliga berättelser och intervjuer med fakta och råd till lärare och föräldrar.

Rim & ramsor & sånger

Här är ett urval böcker med rim, ramsor och sånger som kan passa de minsta barnen.

 • Baka, baka liten kaka: läs och lek med de minsta
 • Här kommer en liten mus: rim och fingerramsor i urval
 • Min lilla skattkammare. Kom så åker vi!
 • Min lilla skattkammare. Sånger och verser om djur
 • Rim och ramsor för händer, fötter och kropp

Pekböcker (0 år - )

Små böcker som alla finns med fler titlar.

 • Andersson, K. Pino och pottan – Pino ska köpa en potta i affären. En enkel bok med lite text och tydliga bilder
 • Andersson, L. Kanin-saga – pekbok med enkel text (en mening per uppslag)
 • Kruusval, C. Små grodorna – populär sångtext i pekboksform
 • Lindgren, B. Max nalle – pekboksberättelse med fokus på barnets eget
  talspråk
 • Min lilla bok om verktyg – ordlös pekbok om olika verktyg
 • Wolde, G. Totte leker med kisse – en berättelse med lite mer text för de små

Bilderböcker (3 år - )

 • Davies, B. Morfars magiska ö
  Morfar tar med Stig på en sagolik resa till en magisk ö. En berättelse som börjar som ett fantastiskt äventyr visar sig vara en ljus historia om döden.
 • Janouch Ingrid och Ivar letar spöken
  Vardagsspänning för läsare från 2 år
 • Lidbeck Kan man…?
  Kan man mata en haj? Nej, det kan man inte. En bok med galna frågor där de drastiska illustrationerna ger en klar bild av varför…
 • Sif Freja Dahl som älskade att dansa
  Om Freja som älskar dans, men inte törs dansa inför andra och om hur hon finner mod att göra det hon drömmer om.
 • Torudd Vi leker: en dag med farfar
  Torudd Tåget hem: en dag med mormor
  Torudd Snabbkalaset: en dag med farmor
  Torudd Sova borta: en dag med morfar
  Fyra härliga vardagsberättelser om livet tillsammans med barnbarn.

Faktaböcker

För lite äldre barn, 4 år och uppåt, finns många olika sorters faktaböcker. Kanske kan de böckerna hjälpa dig som vuxen att finna svar på ditt barns frågor om t ex rymden.

 • Här kommer rymdskeppet av Arne Norlin
  En bok i serien om Halvan. Här lär han sig hur en rymdfärja fungerar och du får veta vad som gör det så speciellt att jobba i rymden.
 • Rymden: faktabok med versaler för kloka små
  En enkel faktabok att läsa högt för en vetgirig liten eller att läsa själv för den som lärt sig läsa versaler.

Interaktiva bilderböcker

 • Knacka på av Anna-Clara Tidholm
  Låt barnet knacka på dörrar i olika färger och se vad som döljer sig bakom varje dörr.
 • Vad har hänt här? En bilderbok med tolv korta filmer av Julia Neuhaus & Till Penzek
  Varje uppslag visar en bild, men vad har hänt? OM du har en app som läser qr-koder får du veta!
  För smarta telefoner och surfplattor.

Alla barn får De små barnens bok i gåva av biblioteket. Här hittar du texter och bilder för de minsta barnen. Traditionella verser och ramsor blandat med utdrag ur de bästa barnböckerna och med bilder av de stora svenska bildkonstnärerna, en del nytt och en del äldre.

Boka gärna tid för din föräldragrupp på ditt bibliotek så pratar vi om språk och läsning i samband med att ni får boken!

När ditt barn är sex år bjuds förskoleklassen in till sitt närmaste bibliotek eller till Barnens bokbuss där de får en bok i gåva. Barnen och deras läsförmåga är viktiga för oss därför vill vi bjuda nybörjarläsarna på något extra!

I samband med besöket får barnen också ett eget lånekort - det brukar vara mycket uppskattat!

Alla barn är välkomna till biblioteket på fritiden eller tillsammans med sin skolklass!

Från sex års ålder kan barnet få ett eget personligt lånekort. Läs mer om lånekort på sidan Skaffa lånekort Länk till annan webbplats.. Om lånekortet kommer bort så ska det spärras.

En pinkod behövs för att kunna låna, göra omlån och reservera media. Ditt barn får en start-pinkod inlagd vid klassbesöket. Du ansvarar själv för att byta till en personlig pinkod. Det kan du göra genom att logga in på Mina sidor Länk till annan webbplats. på bibliotekswebben.

Vid lån får barnet ett kvitto där det står vad som lånats och när det ska lämnas tillbaka. Lånetiden är normalt fyra veckor.

Det går bra att göra omlån om tiden inte räcker till och så länge ingen annan står på kö. Omlån går att göra via bibliotekswebben eller per telefon. Läs mer om omlån på sidan Låna om Länk till annan webbplats..

Om du lämnar din e-postadress så får du en övertidsvarning fyra dagar innan lånetiden går ut.

Varje år bjuds alla 5-åringar som går i förskolan in till sitt närmaste bibliotek för en läsupplevelse och en fantasiresa. Alla grupper som deltar får gratis årets valda bilderbok. Sagostafetten genomförs på alla tio närbibliotek, Stadsbiblioteket och Barnens bokbuss under perioden mars-maj.

Uppdateras så snart som vi kan.

Senast uppdaterad: