SkeLitt 2022

Stadsbibliotekets egen litteraturfestival i miniformat kommer tillbaka hösten 2022. Vi bjuder på författarsamtal, föreläsningar, bokbord och en hel del annat. Boka in 3 september i din kalender redan nu!

Skellefteå med omnejd har en lång tradition av såväl skriftligt som muntligt berättande och många är de författare som sprungit ur denna mylla. Det vill vi på stadsbiblioteket fira med en egen mini-littfest. Vi kommer att bjuda in författare och föreläsare, vissa mer långväga, andra mer lokala, men de flesta med någon koppling till regionen. Några är rätt välkända, andra mer nykläckta. Allt för att visa på litteraturens bredd och berättandets stora betydelse för såväl invånare som besökare.

Lördag 3 september kl. 10.00 - 17.00
Sara kulturhus scen 5*

Vi har äran att presentera Thomas Tidholm, aktuell med ny bok, Anna-Clara Tidholm för barn, Göran Lundin, Anna Holmström-Degerman, Mikael Berglund, Eva Häggmark, Margita Tjärnström och Berit Juvonen.

Fri entré till alla programpunkter, men alla kräver anmälan. Anmälningslänk under respektive programpunkt.

Program 2022:

10.00-17.00 Bokbord

11.00-11.45 30 år med Ord & Visor Göran Lundin
Göran Lundin är författaren och journalisten som blev bokförläggare. 1992 startade han Ord & Visor - ett projekt som började som ett författarkollektiv men som utvecklade sig till ett förlag. Sedan dess har utgivningarna avlöst varandra. I år firar verksamheten 30 år.

Göran Lundin är född i Skellefteå och inledde sin skrivarbana som journalist. 1982 kom den skönlitterära debuten med den historiska romanen Den svarte generalen. Tio år senare bildade han tillsammans med författarkollegan Göran Burén Ord & Visor. Det var tänkt som ett författarkollektiv till en början, men kom sedan gradvis att utveckla sig mot mer renodlad förlagsverksamhet. Sedan dess har utgivningarna avlöst varandra. Nu har det gått trettio år sedan starten och Göran Lundin delar med sig av historier och erfarenheter från sitt förlags- och författarliv.

Anmäl dig till Ord & Visor via simplesignup.se/event/194354Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.


12.00-12.45 Röster i Västerbotten
Panelsamtal med Eva Häggmark, Margita Tjärnström och Berit Juvonen.
I ett samtal på scen pratar de om sitt skrivande, om användandet av lokalmiljöer i sina böcker och om olika sätt att publicera sig.

Anmäl dig till Röster i Västerbotten via simplesignup.se/event/194356Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.


12.30-13.15 Knacka på! hos Anna-Clara Tidholm
Sagostund med Anna-Clara Tidholm som läser ur sin bok Knacka på!
För barn 0-3 år i vuxens sällskap.

"Lilla huset Blåa dörren - Ska vi gå och hälsa på?" Så börjar Knacka på!, en av Sveriges populäraste böcker
för de allra minsta - och för deras föräldrar! I år firar den 30-årsjublieum! Anna-Clara Tidholm läser högt ur denna klassiker.
För barn 0-3 år i förälders sällskap.
*Lokal: Stadsbibliotekets barnavdelning.

Anmäl dig till Knacka på! via simplesignup.se/event/194359Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.


14.00-14.45 Ovanjorden Mikael Berglund
Mikael Berglund nominerades till Katapultpriset 2015 för sin debutroman Ett föremåls berättelse om obesvar. I våras släpptes hans tredje roman, Ovanjorden som även den fått lysande recensioner.

Född och uppvuxen på olika platser i Västerbotten, numer bosatt i Umeå, beger sig författaren Mikael Berglund norrut och besöker Sara kulturhus. Hans debutroman nominerades till Katapultpriset, hans andra bok Smekmånader nominerades till Svenska Dagbladets romanpris. Nu är han aktuell med en tredje roman, Ovanjorden, som handlar om förskolepedagogen Oskar och renskötaren Eija. Romanen fick en lysande recension i DN och vi har bjudit in honom att prata om sitt författarskap.

Anmäl dig till Ovanjorden via simplesignup.se/event/194355Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.


15.00-15.45 Resten av livet har jag bara eftervärmen kvar Med Anna Holmström Degerman
Anna Holmström Degerman är författaren som rör sig ledigt över skrivandets olika genrer. Hon har gett ut romaner, lyrik och barnlitteratur. Hennes senaste bok, Resten av livet har jag bara eftervärmen kvar, är en diktsamling om livet efter livskamratens hastiga bortgång 2020.

Anna Holmström Degerman är född i Jokkmokk, numer boende i Umeå. Hon debuterade 2008 med barnboken Modighetsprovet och har sedan dess skrivit en lång rad böcker, mestadels inom barn- och ungdomsgenren. 2017 kom romanen Länge hade jag för vana att gå tidigt till sängs, som blev den första som vände sig till vuxna läsare. 2021 debuterade hon som lyriker.
Diktsamlingen Resten av livet har jag bara eftervärmen kvar är en gripande skildring av hur livet hastigt förändras när en älskad närstående plötsligt går bort.

Anmäl dig till Resten av livet har jag bara eftervärmen kvar via simplesignup.se/event/194357Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.


16.15-17.00 Jordlöparen och Mänskligheten - Möt Augustprisnominerade Thomas Tidholm!
Thomas Tidholm är mångsysslaren och författaren som 2020 nominerades till Augustpriset för sin hyllade diktsamling Jordlöparens bok.
Aktuell med uppföljaren Mänskligheten besöker han nu SkeLitt och Skellefteå stadsbibliotek.

Thomas Tidholm är författare, musiker, översättare och poet, bland mycket annat. Han är känd inte minst för sina barnböcker, skrivna ihop med hustrun och illustratören Anna-Clara Tidholm. År 2020 släpptes diktboken Jordlöparens bok som nominerades till Augustpriset. Den fick lysande recensioner och beskrivs som en underbar tankebok ”om konst och natur som tar med läsaren på en lika poetisk som förbryllande vandring genom historien och biologin.” Nu kommer uppföljaren, Mänskligheten.

Besöket är ett samarbete mellan Stadsbiblioteket, Skogsnätverket Mycel och ABF.

Anmäl dig till Jordlöparen och Mänskligheten via simplesignup.se/event/194358Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

Arr: Skellefteå kommun

Välkommen!


Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad: