Meröppet

Du som har registrerat dig som meröppetanvändare kan använda biblioteket även när det är stängt. Meröppna bibliotek är Boliden, Bureå, Burträsk, Byske, Campusbiblioteket, Jörn, Kåge, Lövånger, Skelleftehamn och Ursviken.

Meröppet innebär att du som har ett passerkort kan använda biblioteket utöver ordinarie öppettider, dvs även när det är stängt. Du kan söka, låna, återlämna och hämta beställda böcker. Ingen personal finns på plats.

Vad är meröppet?

Ett meröppet bibliotek kan du besöka även under tider då biblioteket är stängt. Ingen personal finns på biblioteket under meröppet-tiderna. Du kan låna böcker och medier som vanligt. Du får ett passerkort så att du kan komma in.

Hur gör jag?

För att kunna använda ett meröppet bibliotek måste du:

 • ha ett lånekort
 • vara minst 18 år
 • vara registrerad meröppetanvändare

För att skaffa lånekort och bli registrerad meröppetanvändare, kontakta personalen under bibliotekets vanliga öppettider.
Gå till sidan Våra bibliotek för öppettider

Reserverade böcker

Du får ett meddelande när du kan hämta böcker eller medier som du har beställt. Din beställning står i hyllan för reserverade böcker och medier. När du har hittat det du ska låna gör du lånet i självbetjäningsautomaten.

Skötsel och säkerhet

När det är meröppet får du inte släppa in någon annan på biblioteket. Det är bara du som får gå in. Det viktigt att du plockar undan efter dig och tar hand om vårt gemensamma bibliotek.

Så kommer du in och ut

När du låser upp biblioteket
Under obemannad tid låser du upp med ett passerkort som du får när du registrerar dig.

 • Håll passerkortet mot den övre delen på knappsatsen (grön lampa blinkar) och dörren går att öppna.
  Om röd lampa blinkar måste biblioteket kontaktas under öppettid.

När meröppet stänger
När meröppet stänger har du en kort stund på dig innan larmet slås på. Kontrollera alltid att dörren slagit igen ordentligt och är låst när du lämnar biblioteket. Alla besök loggas för att vi ska kunna se vilka som vistats i lokalen.

Använd det trådlösa nätverket

För att använda det trådlösa nätverket, välj nätverket SkeGuest. När inloggningsportalen kommer upp, klicka på ”Skapa gästbiljett” och följ instruktionerna.

Gör så här

 • Gör ett personligt besök på det närbibliotek du vill ha passerkort till under bemannad öppettid. Ta med legitimation. Gå till sidan Våra bibliotek för öppettider
 • Du får skriva på ett avtal och registrera dig som meröppetanvändare helt kostnadsfritt.
 • Det tar 1-2 arbetsdagar innan ditt kort är aktiverat och du kan börja använda biblioteket på tider som passar dig.
 • Passerkortet kan laddas med behörighet till fler närbibliotek. Om du vill kunna använda ditt passerkort på ytterligare närbibliotek måste du först göra ett personligt besök på aktuellt närbibliotek och skriva på ett avtal som gäller för det biblioteket.

Gör så här

 • Om du saknar passerkort, ansök på Campusbibliotekets hemsida Länk till annan webbplats..
 • Gå sedan till Campus Helpdesk för att skriva avtal och få kortet aktiverat. Det gäller allmänhet, högskole- och universitetsstudenter, SFI-elever, Vux och YH-elever.
 • LTU-studenter som vill använda sitt studentkort som passerkort, måste gå till Campus Helpdesk för att få kortet aktiverat.
 • Passerkortet är gratis men om du tappar bort eller skadar det, kostar det 100 kr att få ett nytt kort.

 • Du kan inte betala serviceavgifter under meröppet, det måste göras när biblioteket är bemannat.
 • Vid mindre allvarliga problem (slut på toapapper, bok saknas osv), kontakta biblioteket under ordinarie öppettid.
 • Är självserviceautomaten ur funktion? Lån: vänta med att låna hem boken till en annan dag. Återlämning: lägg boken i återlämningslådan (utan att avregistrera den).
 • Vid akuta ärenden kring fastigheten, ring Skellefteå kommun, telefon: 0910-73 50 00.

Viktig information

Viktig information

Kom ihåg att dra ditt passerkort varje gång du går in i biblioteket.
Om du går in tillsammans med någon annan måste båda dra sitt kort!

Det ska du göra för att trygga din och andras säkerhet samt för att vi ska få rätt statistik över hur många som använder biblioteket när det är "stängt". Det är viktigt för att vi ska kunna fortsätta att erbjuda meröppet.

Släpp inte in någon annan, oavsett om personen har ett eget passerkort eller inte! Alla besök loggas.

Senast uppdaterad: