Mathantverkets dagar Skellefteå 2025
Välkommen till en kulinarisk fest i Skellefteå! SM i Mathantverk, Mandels Matmarknad och mycket mer.

Mathantverkets dagar 2025 - en smakrik succé i Skellefteå!
Den 9–11 oktober fylldes Skellefteå av dofter, smaker och stolthet när Mathantverkets dagar 2025 gick av stapeln. Evenemanget samlade landets främsta mathantverkare och bjöd på tävlingar, marknad, workshops och inspirerande möten – allt med fokus på lokal mat, hållbarhet och innovation.
SM i Mathantverk – medaljregn över Västerbotten
På torsdagen arrangerades SM i Mathantverk på Sara Kulturhus. Tävlingen lockade över 200 företag med 650 tävlingsbidrag i kategorier som mejeri, bageri, charkuteri, hantverksdryck och grönsaksförädling. Västerbotten utmärkte sig med 45 medaljer – varav 12 guld, 18 silver och 15 brons – och blev därmed bäst i Sverige. Prisutdelningen livestreamades och 1871 personer såg på från annan plats. SM i Mathantverk Länk till annan webbplats.
Mandels Matmarknad – över 7 000 besökare
Under fredag och lördag fortsatte festligheterna med Mandels Matmarknad, där över 40 företag deltog och mer än 7 000 besökare tog del av västerbottniska smaker. Här fanns allt från ostar, marmelader och bröd till drycker från lokala vin-, öl-, gin- och whiskytillverkare.
Samverkan och framtidstro
Mathantverkets dagar arrangerades i samverkan mellan Skellefteå kommun, Eldrimner, Region Västerbotten, Länsstyrelsen i Västerbotten, Visit Skellefteå och Sunnanå SK. Syftet var att stärka regionens mathantverkare och livsmedelsproducenter genom synlighet, nätverkande och utvecklingsmöjligheter.
Under Mathantverkets dagar 2025 hölls även ett rundabordssamtal om mjölk- och mejeriproduktion i Norrland. Samtalet samlade 40 deltagare – mjölkproducenter, mejerier, tjänstepersoner från regioner och landsting samt en representant från regeringen. Alla fyra norrlän deltog, och diskussionerna fokuserade på branschens framtid, utmaningar och möjligheter.
Lovord från arrangörer, deltagare och besökare
Evenemanget fick mycket positiv respons. David Åberg, hotelldirektör på The Wood Hotel, och Hanna Vallmark från Näringslivskontoret – två av de drivande krafterna bakom helgen – lyfte fram det stora engagemanget och den goda stämningen som rådde bland både utställare och besökare.
Mathantverkets dagar hade totalt över 10 000 besökare, bestående av allmänheten, mathantverkare, livsmedelsproducenter, dryckesproducenter, föreläsare, jurymedlemmar, tjänstepersoner från kommuner och regionen, samt politiker och beslutsfattare.
Dagarna innehöll flera branschträffar, föreläsningar och möjligheter för våra lokala livsmedelsproducenter att knyta kontakter, nätverka, synas och utvecklas. Allmänheten fick möjlighet stärka sin kännedom om lokala mathantverkare och livsmedelsproducenter och handla lokal mat.

Program för mathantverkare, livsmedels - och dryckesproducenter
Under Mathantverkets dagar bjuds du som mathantverkare eller livsmedelsproducent in till inspirerande föreläsningar, seminarier och läranderesor – en chans att utvecklas, utbyta erfarenheter och hitta nya möjligheter för ditt företag.
SM i Mathantverk
- Invigning SM i Mathantverk - torsdag 9/10, kl 09.00 - 09.30, Sara Kulturhus, Kulturtrappan
- Titta på när juryn bedömer produkter med öppen ridå - torsdag 9/10, kl 09.30 - 17.30, Sara Kulturhus, Södra foajén
- Festmiddag för deltagare i SM i Mathantverk - torsdag 9/10, Sara Kulturhus
Fördrink 18.30 i Kulturtrappan, därefter middag på Restaurang Mandel
(Anmälan stängd) - Prisutdelning SM i Mathantverk - fredag 10/10, kl 10.30 - 12.00, Sara Kulturhus, Kulturtrappan
Mandels matmarknad
- Invigning Mandels Matmarknad - fredag 10/10, kl 12.00, Sara Kulturhus, Kulturtrappan
- Mandels Matmarknad
Fredag 10/10, kl 12.00-19.00, Sara Kulturhus, Södra Foajén
Lördag 11/10, kl 10.00-16.00, Sara Kulturhus, Södra Foajén - Mingelmiddag för utställare på Mandels Matmarknad - fredag 10/10, kl 19.00-23.00
(Anmälan stängd)
Branschträffar
Informella nätverksträffar för dig som är mathantverkare. Träffa kollegor, nya och gamla bekanta och diskutera dagsaktuella frågor. Läs mer och anmäl dig här: Branschträffar Länk till annan webbplats.
Torsdag 9/10
- Branschträff Slakt och Chark - kl 13.30-15.00, Sara Kulturhus, Savia
- Branschträff Bageri - kl 14.45-16.00, Sara Kulturhus, Tjärdalen
- Branschträff Bär-, frukt och grönsaker - kl 15.30-17.00, Sara Kulturhus, Savia
- Branschträff Fiskförädling - kl 16.00-17.00, Sara Kulturhus
- Branschträff Mejeri - kl 16.00-17.00, Sara Kulturhus, Myran
- Branschträff Hantverksdryck - kl 17.00-18.00, Sara Kulturhus, Savia
Föreläsningar för mathantverkare och livsmedelsproducenter
Torsdag 9/10
- Slakt på gård - den stillsamma revolutionen - kl 09.40-10.45, Sara Kulturhus, Myran
Kom och informera dig om slaktens stillsamma revolution. Ta hem och sprid tanken. För mer genuint, schysst och premium än så kan köttet knappast bli.
Läs mer och anmäl dig här: Slakt på gård – den stillsamma revolutionen Länk till annan webbplats. - Ett samtal om lokalt spannmål och lyckade samarbeten - kl 13.30-14.30, Sara Kulturhus, Tjärdalen
Sara Werner som driver Öre gårdsbageri vurmar om lokalt spannmål. Efter att hon skaffade virvelkvarn för några år sedan har hon försökt få fler att få upp ögonen för det som kan odlas lokalt. I detta samtal tillsammans med lokala odlare, bland annat Mikael Olofsson från Renbergsvattnets lantbruk, kommer vi få höra om goda exempel på hur ett gott samarbete mellan odlare och bagare kan se ut och hur det kan utvecklas framöver.
Läs mer och anmäl dig här: Ett samtal om lokalt spannmål och lyckade samarbe Länk till annan webbplats.
Övriga aktiviteter
- Popup Mathantverksbokhandel och boksignering - Biblioteket Sara Kulturhus
Torsdag 11:00-17:00 I Fredag 10:00-17:00 I Lördag 12:00-14:30
Här kan du botanisera bland böcker som fördjupar matupplevelsen och möta författarna bakom – med möjlighet till boksignering under dagarna.
Boksigneringar:
- Märta Westling, 9/10 kl.11:00
- Stefan Sundström, 10/10 kl.10:00
- Erik Videgård, 10/10 kl. 11.30
- Lena Flaten, 10/10 kl. 12.00
- Anastasia Lundqvist, 10/10 kl.12:30
- Terese Bengard, 10/10 kl.13:00
- Martin Ragnar, 10/10 kl 14.30
- Sébastien Bouet - Fredag 10:00-17:00
- Brödglädje i Bargarstugan – 9-11/10 , kl 11.00-15.00, Bagarstugan på Nordanå
- Society Expo 2026 bjuder in till Taste of Society –11/10 kl. 10.00-16.00, Sara Platsen
Studiebesök och workshop
- Studiebesök med lunch hos Svedjan Ost - torsdag 9/10, kl 09.45-14.00, samling utanför The Wood Hotels entré för resa till Södra Svedjan
Följ med hem till Södra Svedjan till familjen Pär och Johanna Hellström, som driver mejeriet – Svedjan Ost. I den lilla byn Södra Svedjan, omgiven av skog och stillhet, har familjen byggt upp ett osthantverk som vunnit både priser och hjärtan. Det här är en chans att inspireras, få nya perspektiv och att nätverka med andra mathantverkare.
Läs mer och anmäl dig här: Studiebesök med lunch hos Svedjan Ost Länk till annan webbplats. - Caveman Cooking med lunch – rå matlagning med lokala råvaror - torsdag 9/10, kl 10.45-13.00, samling utanför The Wood Hotels entré för buss till Vitberget
Det här är inte bara en kurs – det är ett smakäventyr, ett nätverkande och en hyllning till den lokala maten. En chans att mötas, dela kunskap och låta råvarorna tala sitt eget språk. Givetvis är det här vi äter vår lunch!
Läs mer och anmäl dig här: Caveman Cooking med lunch– Rå matlagning med lokala råvaror Länk till annan webbplats. - Odla - Baka: Inspireras och smaka! - Lördag 11/10, kl 14.00-16.00, Skråmträsk Kvarn
Asta Hellgren, från Skråmträsk Kvarn dukar upp en härlig fikabuffé där grönsaker spelar huvudrollen. Hon delar med sig av smarta, hållbara sätt att baka med grönsaker – både i bröd och söta bakverk. Anne Sandlund från Ljusvassgården inspirerar och visar hur odling kan bli en del av vardagen året om - även här i norr. Genom påhittighet och nyfikenhet testar hon sig fram för att sprida ut skörden över året.
Läs mer och anmäls dig här: ODLA - BAKA: Inspireras & smaka Länk till annan webbplats.
Öppna föreläsningar i Sara Kulturhus:
Torsdag 9 oktober
- Rädda Fjällkon, vår beredskapsko! - kl 14.00-15.45, Myran
Tre gårdar med fjällkobesättning har deltagit i en studie som mastersstudenten Maja Berg, SLU har genomfört under våren 2025. Seminarium med Monika Johansson, SLU, Gabriella Lönngren Vuollerim Gård, Robert Nilsson, Nils-Nilsgården, Boden.
Läs mer och anmäl dig här: Rädda fjällkon, vår beredskapko! Länk till annan webbplats. - Hur blir man mathantverkare? (med smakprover) - kl 16.30-17.00, Kulturtrappan
Fredag 10 oktober
- Bortglömda fiskar och mört i nöd och lust - kl 09.00–10.00, Kulturtrappan
Från enfald till mångfald med mörten vid rodret.
Är strömmingen rökt? Är till och med mörten sur på den svenska fiskepolitiken? Möt yrkesfiskare, kockar, och forskare som har undersökt möjligheterna i lokal svenska fiskevatten.
Läs mer: Bortglömda fiskar - Skellefteå kommun Länk till annan webbplats. - Historisk matodling i Västerbotten - kl 12.10-12.40, Kulturtrappan
Under lång tid var Västerbottningarna inte särskilt mottagliga för att börja odla nymodigheter som tex sallad eller äpple, det krävdes en hel del statlig propaganda för att övertyga befolkningen om nyttan med detta. Matodlingen har ändå gamla rötter här men vad odlade man då, samt var, när och varför? Och inte minst, hur användes det man odlade? Pernilla Lindström, byggnadsantikvarie på Skellefteå museum och forskare inom trädgårdhistoria i norra Sverige berättar mer. - Lycksele kommun - kl 13.30-14.00, Kulturtrappan
Måltidsverksamhetens roll i krisberedskap – Särskilda förutsättningar i Norrlands inland.
Frystorkad skolmat – Minskat matsvinn och fungerande krislager.
Dynamiskt inköpssystem – Erfarenheter, utmaningar och lärdomar
Ko på rot och lokal samverkan - Mål om ökad andel lokalproducerad mat - Samisk mat från förr - kl 14.30-15.00, Kulturtrappan
- Västerbottniska hantverksdrycker - Tradition och nyskapande - kl 15.30-16.00, Kulturtrappan
Ölbryggningstraditionen i Sverige är gammal, men vad kännetecknar egentligen det svenska ölet? Sanna Lindberg, journalist, sommelier och juryordförande för öl- och ciderklasserna under SM i Mathantverk, har engagerat sig i denna fråga. Under detta föredrag berättar hon om förutsättningarna, möjligheterna – och utmaningarna – med öl på inhemsk råvara. Joel Lundmark från Skellefteå Bryggeri och Gustav Ahlin från bryggeriet This is how medverkar i samtalet kring det lokala ölets framtid.
Lördag 11 oktober
- Noah lokal mat - kl 11.30-12.00, Kulturtrappan
Noah – Lokal Mat berättar hur de gör det enkelt för dig som konsument att välja lokalt producerad mat – och för producenter att sälja sina produkter till en större marknad. De samlar produkter från odlare och mathantverkare i Norr- och Västerbotten och hjälper dem nå ut till fler genom dagligvaruhandeln och sin digitala gårdsbutik.Upptäck hur de bygger framtidens lokala matsystem – där både producenter, handlare och konsumenter vinner. - Farm-Up - kl 12.15-12.45
FarmUp är ett inköps och säljsystem för småskaliga matproducenter och kunder inom dagligvaruhandeln, restauranger och det offentliga. Genom FarmUp kan producenter på ett enkelt sätt matcha kravprofilerna hos större kunder och sälja på ett regelmässigt korrekt sätt. Genom pilotprojekt har tjänsten förmedlat över 100 ton närproducerad mat till 45 ICA-butiker i en region. Varorna levererades genom en unik process för samdistribution, som krävs av ekonomiska och miljömässiga skäl när man jobbar med mindre volymer. Tester för försäljning till offentlig sektor körs under hösten, där Västerbotten och delar av Norrbotten är först med att testa. - Kranvatten - Vattnet som avgör smaken och kvaliteten, Panelsamtal - kl 13.00-13.30
Vad betyder vattnet för smaken? Skellefteå tävlar i år i Svenskt Vattens nationella dricksvattenstävling, inför det bjuder vi in till en inspirerande panel om vattnets betydelse för mat, dryck och hantverk.
- OK Västerbotten - kl 13.45-14.15
Kommer att prata om OK Västerbottens satsning på lokal mat i våra butiker i Västerbotten. Hur de samarbetar med lokala leverantörer och varför det är viktigt i för dem att vara med och verka för ett levande län. - ChokladJenny - kl 14.30-15.00
Jenny Berg "ChokladJenny" pratar om hållbart producerad choklad och hur vi avnjuter den med alla våra sinnen
Mathantverkets dagar bjuder på en bred smakpalett av aktiviteter för alla - stora som små!
Välkommen till en kulinarisk fest i Skellefteå! Under helgen finns aktiviteter kopplade till mat och matupplevelser runt om i staden. Det blir smakprovningar, samtal och visningar där du får möta fler producenter och upptäcka nya smaker. Dessutom ordnas roliga aktiviteter för barn, så att hela familjen kan njuta av en härlig mathelg.
SM i Mathantverk 2025
9-10 oktober I Sara Kulturhus
Den 9–10 oktober får vi i Skellefteå äran att vara värd för årets SM i Mathantverk – en tävling som lyfter och inspirerar mathantverkare från hela Norden!
Tävlingen är ett så kallat öppet SM vilket innebär att mathantverksföretag från hela Norden kan tävla med sina produkter. Runt 500 bidrag från mathantverksföretag i hela landet brukar delta i SM i Mathantverk. De bedöms av kunniga och intresserade jurygrupper i ungefär 50 olika klasser indelade i kategorierna mejeri, bageri, charkuteri, hantverksdryck, fiskförädling samt bär-, frukt- och grönsaksförädling. Anmälan till tävlingen öppnar i början av sommaren. Information publiceras löpande på eldrimner.com Länk till annan webbplats..
Anmäl till tävlingen är nu stängd.
- Invigning SM i Mathantverk - torsdag 9/10, kl 09.00 - 09.30, Sara Kulturhus, Kulturtrappan
- Titta på när juryn bedömer produkter med öppen ridå - torsdag 9/10, kl 09.30 - 17.30, Sara Kulturhus, Södra foajén
- Festmiddag för deltagare i SM i Mathantverk - torsdag 9/10, Sara Kulturhus
Fördrink 18.30 i Kulturtrappan, därefter middag på Restaurang Mandel
(Anmälan stängd) - Prisutdelning SM i Mathantverk - fredag 10/10, kl 10.30 - 12.00, Sara Kulturhus, Kulturtrappan
Tävlingen arrangeras av Eldrimner, som är nationellt resurscentrum för mathantverk. I år samarbetar Eldrimner med Skellefteå kommun, Region Västerbotten, Visit Skellefteå, Sunnanå SK, Länsstyrelsen i Västerbotten och The Wood hotel by Elite.
%20(3)%20Sofia%20%C3%85gren%20arbetar%20med%20mejeri%20p%C3%A5%20Eldrimner.webp)

Sälj dina produkter på Mandels Matmarknad
10-11 oktober I Sara Kulturhus
Mandels Matmarknad är ett sätt att hylla och lyfta fram aktörer som arbetar för den norrländska maten.
Mandel matmässa är en återkommande säsongsbetonad mässa och har som ambition att bli en av Norrlands största mat- och dryckesmässor. För producenter och partners, stora som små.
Efter förra årets succé har vi hyrt Södra Foajén på Sara Kulturhus för matmässan. I år kommer vi att ha dryckesmässan för de lite mer dryckesintresserade på samma yta som matmarknaden.
- Invigning Mandels Matmarknad - fredag 10/10, kl 12.00, Sara Kulturhus, Kulturtrappan
- Mandels Matmarknad
Fredag 10/10, kl 12.00-19.00, Sara Kulturhus, Södra Foajén
Lördag 11/10, kl 10.00-16.00, Sara Kulturhus, Södra Foajén - Mingelmiddag för utställare på Mandels Matmarknad - fredag 10/10, kl 19.00-23.00
(Anmälan stängd)
Fler aktiviteter och smakrika upplevelser!
I samband med SM i Mathantverk och Mandels Matmarknad kommer det att sjuda av aktiviteter i och runt Skellefteå. Utöver tävlingarna och marknaden planeras en rad spännande evenemang för alla som vill fördjupa sig i matens hantverk och hållbara smakupplevelser.
Syftet? Att lyfta det lokala mathantverket, hylla våra fantastiska producenter och sätta den västerbottniska smakupplevelsen i fokus. Genom föreläsningar, lärande resor i mathantverkets tecken och workshops vill vi stötta lokala livsmedelsproducenter och stärka deras möjligheter att växa.
Vill du vara med och bidra med en aktivitet ?
Vill du anordna en workshop, föreläsning, smakprovning eller vara ett stopp på en lärande resa i mathantverkets tecken? Eller någon helt annan smakrik aktivitet för allmänheten eller branschkollegor under mathantverkets dagar?
Då ska du kontakta:
Hanna Vallmark, näringslivsutvecklare, Skellefeå kommun
hanna.vallmark@skelleftea.se
+4673 042 61 68

Upplev en ovanligt rik tradition av mathantverk
Maten som våra egna producenter tar fram, är mat som gör gott både för dig och för oss som samhälle.
SM i Mathantverk arrangeras av Eldrimner, som är nationellt resurscentrum för mathantverk. I år samarbetar Eldrimner med Skellefteå kommun, Region Västerbotten, Visit Skellefteå, Sunnanå SK, Länsstyrelsen i Västerbotten och The Wood hotel by Elite.
För mer information kontakta:
Aleksandra Ahlgren: 010-225 33 57, aleksandra@eldrimner.com
Hanna Vallmark, projektledare Skellefteå kommun, hanna.vallmark@skelleftea.se

Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 14 oktober 2025