BATTERIPRODUKTION

Northvolts batterifabrik byggs i Skellefteå

Under hösten 2017 blev det klart att företaget Northvolt valt Skellefteå som etableringsort för sin planerade batterifabrik. En forskningsverksamhet kommer att förläggas till Västerås. Den totala investeringen fram till år 2023 är beräknad till upp emot 4 miljarder Euro varav merparten kommer att investeras i Skellefteå.
– Vi är glada för beskedet. Det här kan bli en av Europas största etableringar. Valet av Skellefteå är ett styrkebesked för hela norra Sverige, säger Lorents Burman, kommunalråd i Skellefteå.

Dagens besked innebär att Northvolt tänker placera vad som kan bli Europas största fabrik för produktion av lithium-ionbatterier i Skellefteå. Fabriken väntas innebära uppemot 2000-2500 arbetstillfällen och kommer att innebära lokal och regional utveckling inom flera områden.

– Skellefteå har visat att vi har de förutsättningar som krävs för en etablering av detta slag. Vi kan erbjuda 100 procent förnybar energiproduktion, en attraktiv site, väl fungerande hamn, järnväg, närhet till kommunikationer och dessutom en hög livskvalitet med möjlighet att snabbt öka byggandet av bostäder och skolor som kommer att behövas, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå.
Hans Kreisel, koncernchef Skellefteå Kraft, vill påminna om fortsättningen och ge alla inblandade en eloge:

– Den här processen har varit ett teamarbete från dag ett. Nu tar vi oss an det intensiva arbete som fortsätter och är beredda att möta varje steg i tidplanen.
Northvolts ambition är att sätta spaden i marken under andra halvåret 2018 och ha den första fjärdedelen av fabriken klar och uppe i produktion år 2020. När fabriken är fullt utbyggd år 2023 kommer den totalt att producera 32 GWh batterikapacitet per år.

– Skellefteå uppfyller samtliga grundläggande förutsättningar för etableringen av fabriken på ett enastående sätt. Vi ser dessutom en stor fördel i att kunna använda oss av Skellefteås förnybara energiförsörjning, säger Peter Carlsson, grundare och VD, Northvolt.

Personer på bilden, från vänster:
Christoffer Svanberg, affärsområdeschef Skellefteå Kraft, Helena Renström, marknadschef Skellefteå kommun, Bengt Ivansson, näringslivschef Skellefteå kommun, Lorents Burman (S), kommunalråd Skellefteå kommun, Maria Marklund (S), kommunalråd Skellefteå kommun, Alf Marklund, styrelseordförande Skellefteå Kraft, Hans Andersson förvaltningschef samhällsbyggnad Skellefteå kommun, Hans Kreisel, koncernchef Skellefteå kraft, Kristina Sundin Jonsson, kommunchef Skellefteå kommun och Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd Skellefteå kommun.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
20 december 2021