Kompetensförsörjning

Internationell kompetens en del av Altios naturliga tillväxt

Regionens stora efterfrågan på kompetens inom teknik och process med fokus på innovation och hållbarhet lockade Hossein Ali Pour, 33, till Skellefteå.

Nu jobbar han i framkanten av den gröna omställningen genom ett stimulerande vätgasprojekt som konsult hos Altio.

– Jag ser en lovande framtid här i Skellefteå, säger Hossein.

2021 bestämde sig Hossein för att komma till Sverige från hemlandet Iran för att utveckla sin internationella erfarenhet och lära sig ännu bättre engelska. Sverige lockade!

– Jag började prata engelska redan när jag var yngre, men ville samtidigt utveckla min tekniska kompetens och se världen. Sverige kändes som ett land som kunde passa mig, ja förutom snön då, säger Hossein med glimten i ögat.

Via högskolan i Halmstad, där han tog sin andra magisterexamen i maskinteknik, så fick han därefter anställning i Skellefteå åt en underleverantör till Northvolt. Där fick han en bra erfarenhet innan yrket återigen tog honom söderut till västkusten och Göteborg.

Längtan efter att återigen vara en del av den pådrivande regionen i norr blev dock för stark och han bestämde sig för att flytta tillbaka Skellefteå. I den vevan korsades Hosseins och konsultföretaget Altios vägar och det var ingen slump.

– Hossein rekommenderades av en kund till oss och vi kunde inte vara mer nöjda över vår första internationella rekrytering. Det viktiga är inte var man kommer ifrån – vi tittar efter personer som passar in i vår företagskultur, som är öppenhjärtiga och pålitliga. Vi är inte vana att prata engelska i fikarummet, vi är en lokal aktör och stolt över det men vi har insett att vi behöver kliva ur vår komfortzon och bli mer attraktiva för internationella arbetstagare om vi ska kunna hitta rätt arbetskraft i framtiden, säger Fredrik Sundvall, affärsansvarig på Altio.

Altio har i dag 32 medarbetare i Skellefteå men vill enligt Fredrik växa ytterligare.

– Vi ser en stark tillväxt i regionen och vår ambition är fortsatt att rekrytera till våra tre verksamhetsområden; process, teknik och ledarskap. Störst efterfrågan för tillfället är det på ingenjörer inom teknik, som Hossein.

– Alla önskar sig en ingenjör med 15 års erfarenhet, helst med internationell erfarenhet inom batteribranschen. Men sådana experter är sällsynta och växer inte direkt på träd. Därför är vi öppna för att söka utanför Skellefteå. Eftersom vi har internationella kunder som föredrar att kommunicera på engelska, ser vi det som en fördel att bredda våra konsulters bakgrund och erfarenheter.

Hossein tycker själv att han hittat helt rätt i Skellefteå och hos Altio.

– Jag är så glad att det kan kännas så här rätt! Nu arbetar jag som konstruktör och mekanisk ingenjör och är mitt uppe i ett vätgasprojekt. Vi ska hjälpa kunden med deras första tankstation, vilket känns mycket stimulerande och jag känner att jag bidrar till något som gör skillnad, säger Hossein.

Implementeringen av onboardingprocessen har gått smidigt och effektivt.

– Jag fick snabbt lära mig Altios kärnvärden och kultur. Alla är bara så vänliga och stöttande och vill ge mig en massa råd om hur det är att leva i Norrland och Skellefteå.

Förutom arbetet så är det mycket som är nytt för Hossein – kulturen, maten, vädret och kollegorna.

– Altio har varit så stöttande sedan första dagen, de är duktiga på att ordna aktiviteter utanför jobbet och de hjälpte mig till och med att ordna en lägenhet mitt i stan. Allt har löst sig både på och utanför jobbet, så jag trivs bra i Skellefteå.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
21 december 2023