Fordons- och transportprogrammet

Passar dig som är intresserad av teknik, motordrivna fordon och gillar att arbeta praktiskt – och dig som vill ha jobb efter gymnasiet.

Den tekniska utvecklingen är snabb i fordonsbranschen. Med de praktiska och teoretiska kunskaper du får på fordons- och transportprogrammet får du koll på det mesta som är motordrivet. Sedan kan du välja att gå direkt ut i arbetslivet eller att läsa vidare på yrkeshögskola. Massor av möjligheter väntar på dig.

Arbetsplatsförlagt lärande, APL, är en viktig del av utbildningen. APL innebär att du får använda och utveckla dina kunskaper i praktiken på ett företag. Dessutom får du kunskap om hur det är att driva ett företag. Eftersom Anderstorpsgymnasiet har mycket goda kontakter med fordonsbranschen kan vi erbjuda dig kvalificerade praktikplatser.

Om du har astma eller är allergisk mot olika lösningsmedel eller oljor kan det bli svårt att gå vissa inriktningar. Du bör inte heller ha problem med rygg eller knän. Kontakta skolsköterskan eller studievägledaren om du vill veta mer.

För dig som vill läsa vidare efter gymnasiet läs på sidan "Viktigt att veta".


Inriktningar

Inriktningarna Personbil och Lastbil och mobila maskiner läser första året gemensamt och till årskurs 2 görs inriktningsval. Antalet platser på inriktningarna är begränsade. Uppstår det konkurrens så är det betygen från årskurs 1 som avgör vem som får plats. Inriktningarna finns på Anderstorpsgymnasiet.

Elever som söker inriktningen Transport gör det direkt till årskurs ett. Den inriktningen finns på Anderstorpsgymnasiet Hammarängen.

Personbil. Passar dig som vill arbeta med reparation och service av lätta fordon, allt från personbilar till fyrhjulingar och båtmotorer. Exempel på yrken: Personbilsmekaniker. Sökkod: FT

Lastbil och mobila maskiner. Inriktningen för dig som vill arbeta med reparation och service av tunga fordon och mobila maskiner, till exempel grävmaskiner och hjullastare. Utbildningen sker i samarbete med Maskinleverantörerna QMT.
Exempel på yrken: Lastbilsmekaniker, maskinmekaniker, bergmaskinmekaniker. Sökkod: FT

Transport. Här lär du dig grunderna för att arbeta med godshantering och att yrkesmässigt köra fordon av olika slag. Du ges bland annat möjlighet till körkortsbehörighet för personbil och lastbil med släp. Inriktningen kan leda till arbete som yrkesförare. OBS! Transportinriktningen söks direkt via egen länk; Hammarängen, Anderstorpsgymnasiet. Exempel på yrken: Lastbilsförare. Sökkod: FTTRA

Broschyr från "Förare på väg" (öppnas i nytt fönster)

Utbildningsplaner (pdf, öppnas i nytt fönster) Lastbil och mobila maskiner Personbil Transport