Discgolf

Föreningsnytt oktober 2021

Här kan du läsa en tillgänglig version av föreningsnytt

Kultur- och fritidschefen har ordet

Guldkant på tillvaron

Hösten är här med klara, kalla dagar - som gjorda för friluftsliv och återhämtning i skog och mark. I pandemins fotspår har intresset för friluftsaktiviteter ökat rejält och allt fler hittar till våra vandrings- och cykelleder runt om i kommunen. Samarbetet med föreningslivet är helt avgörande för att kunna upprätthålla alla dessa mil av leder och ert bidrag är ovärderligt! Det är också oerhört roligt att se hur anläggningarna åter fylls av aktiva föreningsmedlemmar som saknat samvaron och gemenskapen som föreningslivet skapar. För många av oss är det just detta som sätter guldkant på tillvaron. Därför är ni så viktiga för oss - och för alla medlemmar i vår kommun.

Bidrag att söka

Aktuella bidrag

Det finns många bidrag för er som förening att söka, allt från övergripande bidrag till mer specifika beroende på vilken förening det är och vad man utövar. Här har vi samlat aktuella bidrag som föreningar kan söka till. Glöm inte att kolla sista ansökningsdag så att ni inte missar något bidrag.

Läs mer om vilka bidrag som är aktuella och vilka som du kan söka löpande under året

Från nämnderna

Här kan du läsa fritidsnämndens senaste protokoll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här kan du läsa kulturnämndens protokoll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Aktuellt

Kompiskortet - Anslut er förening eller organisation

Kompiskortet är ett steg på vägen mot ökad tillgänglighet och din förening kan vara med. Konceptet finns i flera andra kommuner så vi hoppas att föreningar, organisationer och aktörer inom kultur och fritidsområdet i Skellefteå vill bidra och göra skillnad. Bestäm först vad kompiskortet ska gälla för i er verksamhet. Till exempel fri entré, medverkan vid särskilda tillfällen, pass, dagar och tider eller vid särskilda arrangemang.
All medverkan är frivillig och sker på eget initiativ.

Epost till Kompiskortet

Läs mer om Kompiskortet

Läs mer om inbjudan Kompiskortet , 107.1 kB, öppnas i nytt fönster.

Läsligan och priset

Har du gjort en insats för att peppa idrottande barn och unga att läsa mer? Eller planerar du att göra en? Då kan du ansöka om Läsliganpriset på 20 000 kronor. Priset går till en person, en förening eller en organisation som jobbar för att ungdomar mellan 9 och 14 år i Skellefteå ska hitta läslust, utan att det behöver konkurrera med idrotten eller skolan. Självklart kan du också nominera någon annan till priset. Priset delas ut av Läsligan, som har funnits sedan 2014 och är ett samarbete mellan Skellefteå kommun och kommunikationsbyrån Henson.

Läs mer om att söka eller nominera till Läsliganpriset Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Digitalkollen - Visning, Boka eller Droppa in

Vill du ha hjälp med bibliotekets digitala tjänster eller andra enklare digitala frågor och känna dig tryggare i den digitala världen? Då är Digitalkollen något för dig.

Ansök om medel hos Länsförsäkringar Västerbotten

Länsförsäkringar Västerbotten skriver att de står för trygghet, närhet och engagemang i det lokala samhället. Att stötta barn- och ungdomsföreningar inom idrott, kultur och andra områden är en del av deras hållbarhetsarbete och ett sätt att arbeta med vision "Tillsammans skapar vi en trygg framtid i Västerbotten”. Länsförsäkringar sponsrar i huvudsak barn- och ungdomsföreningar. Länsförsäkringar tycker att de bidrar till en trygg fritid för länets barn och unga. Inför årets andra ansökningsomgång (avslutas 17 oktober) vill de därför skicka ut detta till föreningar. Vidarebefordra gärna det här till fler personer i föreningen. En möjlighet för föreningen att söka medel från Länsförsäkringar Västerbotten.

Läs mer och ansök om medel hos Länsförsäkringar Västerbotten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skellefteå - Årets kulturkommun i Västerbotten

Kulturlivet har vaknat igen! Det märks verkligen att det är många kulturevenemang på gång nu - det sjuder och kokar på många håll. Under november månad vill Årets kulturkommun 2021/22 särskilt lyfta fram de olika kulturevenemang för barn och unga som äger rum runt om i kommunen. Författarbesök på ridskolan i Ersmark, samisk dans i Jörn och Vinter i Boliden mot månadens slut, för att nämna bara några exempel. Vi hoppas givetvis fortfarande på fler spännande kulturhändelser - inte minst från det lokala föreningslivet. Vi vill därför återigen påminna er verksamma kulturaktörer i föreningar om att lägga in era evenemang i Visits evenemangskalender, och märka dem med ”Årets kulturkommun” så att hela floran av kulturhändelser syns där. Ni får väldigt gärna också mejla och berätta om vad som är på gång i era verksamheter under resten av året, men även till våren. Då finns möjligheten för oss att uppmärksamma och puffa för evenemang lite extra.

Skicka in tips på verksamheter - övriga frågor

Här hittar du mer information om Årets kulturkommun i Västerbotten

Vill ni tipsa om ett evenemang eller aktivitet?

Har ni som förening något evenemang eller aktivitet som ni önskar att nå ut med lite bredare än via era egna kanaler, skicka då in ett tips till Visit Skellefteå och deras evenemangskalender. Evenemanget visas även på www.skelleftea.se/invanare.

Fyll i formuläret som du hittar via länken nedan och skicka sedan in tipset.

Skicka in ditt tips Länk till annan webbplats.

Demokratiåret 2021

Demokrativeckan är nu över efter många värdefulla, spännande och intressanta programpunkter. Hösten fortsätter under Demokratiårets flagg. Går ni i demokratitankar eller har demokratirelaterade evenemang så hör gärna av er till Ottiliana Rolandsson. Håll även utkik efter Demokratidagen på Sara kulturhus fredag den 12 november.

Kontakta projektledare Ottilliana Rolandsson

Läs mer om Demokratiåret 2021 Länk till annan webbplats.

Vandringskortet 2021 har gått i mål

Så var den nionde upplagan av vandringskortet över. Totalt 68 inkommande kort, vilket är betydligt mindre än förväntat. Under denna vecka kommer vinnare i den utlottning av friluftspriser, skänkta av föreningar, företag och kommun, att presenteras på kommunens hemsida för friluftsliv. Personerna kommer också att kontaktas personligen via telefon eller mejl.

Vandringskortet

Luften är fri - Friluftslivets år
Månadstema oktober: Lära ute

Skolan spelar en viktig roll för att alla barn ska få kunskap om naturen och möjlighet att prova friluftsliv. Skolan och utomhusundervisning står i fokus i oktober under Friluftslivets år.
Klicka på länken och tagga gärna inlägg med: #läraute
Vill ni synas i friluftssverige?
Dela era aktiviteter i sociala medier och tagga era inlägg med dessa taggar:#luftenarfri #friluftslivskelleftea
Bli inspirerad!
På den nationella kampanjens hemsida hittar ni inspiration till friluftsliv, men även handledningar för hur ni kan genomföra aktiviteter på ett tryggt och säkert sätt.

Läs mer om Luften är fri - Friluftslivets år 2021 Länk till annan webbplats.
Maila till kontaktperson för projektet på Skellefteå kommun

Hej förening

Burträsksvängen sätter folkmusiken på kartan

Med en 45-årig tradition av folkmusik har Burträsksvängen hittat tillbaka till sina rötter och är redo att ta genren till nya platser och arenor. Under hösten intar man Sara kulturhus.

Läs hela reportaget här

Uppdatera föreningsuppgifterna årligen i Interbook GO

Föreningen ska uppdatera kontakt- och styrelseuppgifter årligen i Interbook GO för att söka och få utbetalt bidrag från kultur- och fritidskontoret. Medlemsuppgiften ska årligen vara uppdaterad av funktionsnedsättningsföreningar 15 februari, idrottsföreningar och ungdomsföreningar 1 maj. Viktigt att föreningar uppdaterar föreningsuppgifterna så att vi har ett uppdaterat föreningsregister så att medborgare och andra kan hitta aktuella uppgifter på föreningar. 
Logga in i Interbook GO och uppdatera uppgifterna Länk till annan webbplats.

Tips till din förening

Har du frågor eller funderingar om din förening, fritidsfrågor, kulturfrågor och bidragsfrågor med mera så kontakta kundtjänst 0910-73 50 00 så hänvisar de till rätt handläggare.

Vill du prenumerera på Föreningsnytt eller tipsa någon annan?Klicka här för att anmäla dig till Föreningsnytt

Relaterat:

Senast uppdaterad: