Föreningsnytt februari 2022

Här kan du läsa en tillgänglig version av föreningsnytt som är ett nyhetsbrev som går ut en gång i månaden riktat till föreningar.

Fritidsnämndens ordförande har ordet

Tack till alla er ideella föreningskämpar där ute, ni gör ett väldigt bra och betydelsefullt arbete

Det kan inte nog påpekas vilket enormt positivt arbete som sker på många håll, över hela vår kommun, av ideellt kämpande föreningsmänniskor. Från att hålla knattarna med meningsfulla fritidsaktiviteter till alla dessa behjärtansvärda hjältar som kämpar med leder, spår, grillplatser, badplatser med mera, allt i det rörliga friluftslivets tjänst. Samtliga ni ideella krafter, varenda en, ska även veta att ni har stor betydelse för att attrahera alla dessa nya invånare som så sakteliga börja strömma till vår kommun. Det är inte bara en gång som jag har hört stora lovord om hur mycket det finns att göra i Skellefteå, hur mycket det finns att göra som inte kostar besökaren en enda krona. Det här är något vi alla ska vara stolta över, något som jag i alla fall är mäkta stolt över. Kanske för att jag i själ och hjärta är en föreningsmänniska som bildade min första förening som 12-åring och därefter varit både medlem och engagerad i ett flertal olika genom årens lopp.

Jag förstår även att det till och från kan vara kämpigt med att få ihop det hela. Till er vill jag bara hälsa att min dörr alltid står öppen. Kanske kan vi inte hjälpa till vid alla lägen, men vi ska åtminstone lyssna, det är det minsta vi kan göra.

Så återigen, tack till alla er ideella föreningskämpar där ute, ni gör ett väldigt bra och betydelsefullt arbete.

Bidrag att söka

Aktuella bidrag

Det finns många bidrag för er som förening att söka, allt från övergripande bidrag till mer specifika beroende på vilken förening det är och vad man utövar. Här har vi samlat bidrag som föreningar kan söka till. Glöm inte att kolla sista ansökningsdag så att ni inte missar något bidrag.

Läs mer om vilka bidrag som är aktuella och vilka som du kan söka löpande under året

Söka bidrag från Naturvårdsverket för att öka kunskapen om allemansrätten - senast den 25 februari 2022

Nätverk för friluftsliv
Tiden har kommit för att söka bidrag från Naturvårdsverket. En möjlighet att öka kunskapen om allemansrätten. Etablerade ideella organisationer som arbetar med natur-, miljö- eller friluftslivsfrågor och som har varit verksamma i minst tre år kan söka bidrag. Minst två tredjedelar av pengarna som delas ut kommer att gå till informations- och kommunikationssatsningar som riktar sig speciellt till barn, unga, nya svenskar och de som utövar aktiviteter med risk för störningar och skador på mark. Telefon Naturvårdsverket 010-698 14 19.

Varmt välkomna att sprida det här i era nätverk.

Läs mer om kunskapen om allemansrätten Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Läs mer om att söka bidrag för att öka kunskapen om allemansrätten Länk till annan webbplats.

Facebook Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Epost Lisa Diehl Naturvårdsverket


Från nämnderna

Här kan du läsa fritidsnämndens senaste protokoll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här kan du läsa kulturnämndens protokoll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Aktuellt

Inbjudan till dialog - Hur tar vi tillvara kompetensen hos personer med funktionsnedsättning? - 11 februari 2022

Känner ni till möjligheten att ta emot en person med funktionsnedsättning i er verksamhet eller förening? Socialnämnden i Skellefteå kommun bjuder in till dialog om hur vi tillsammans kan bli bättre på att ta tillvara en potential som i dag till stor del är outnyttjad. Det handlar dels om möjligheten att stärka en verksamhet med en ny resurs – men också om att bidra till att en människa får växa både socialt och som yrkesperson. Ofta inleds samarbetet med en placering – som när det känns rätt kan leda vidare hela vägen till en rekrytering!
11 februari, klockan 7.30–9.00 genomför vi ett digitalt möte där vi delar tankar, erfarenheter och för dialog med aktörer inom såväl näringslivet som offentligheten.
Länk till sändningen skickas till din e-post efter anmälan.
Önskar du mer information om mötet, kontakta gärna Annika Wennerström, chef daglig verksamhet på Skellefteå kommun.

Frågor?

Epost till Annika Wennerström för mer information

Anmäl dig här till digitalt möte 11 februari 2022 Länk till annan webbplats.

Kan din förening ta emot feriepraktikanter?

Nu är det dags för föreningar och ideella organisationer att se över behovet av feriepraktikplatser inför sommaren 2022. Skellefteå Kommuns feriepraktik erbjuds till elever som avslutat grundskolan årskurs 9 samt gymnasieskolans årskurs 1. Vi har stort behov av platser hos föreningar och ideella organisationer. Föreningar som vill ta emot ungdomar från kommunens feriepraktikförmedling är välkomna att anmäla platser från och med 19 februari.

Anmälan kan göras senast 16 april.

Anmäl plats för feriepraktikant här Länk till annan webbplats.

Tyck till om förslag till Skellefteå strategi 2030

Inom kort presenteras ett förslag till en uppdaterad strategi för Skellefteås utveckling fram till 2030. Föreningslivet har en avgörande roll i ett växande Skellefteå! Ta chansen att tyck till. Vad är viktigast att vi tillsammans fokuserar på närmaste åren för att göra Skellefteå till en hållbar plats? Vad är viktigast för att skapa en plats där vardagen är enkel och givande?

Webbplatsen www.skelleftea.2030 kommer att uppdateras under februari med det nya strategiinnehållet och möjligheter att tycka till. Håll gärna lite koll de närmaste veckorna.

Läs mer om Skellefteå strategi 2030 Länk till annan webbplats.

Utveckla idrottsarrangemangen genom arrangemangpoolen

Det här är ett samarbete mellan idrottsföreningar, RF-SISU och Skellefteå kommun. Glöm inte fylla i webformuläret. Har du frågor om det här kan du kontakta Skellefteå Orienteringsklubb, Thomas Norström, 0910-70 12 70, 0910-79 12 72 eller mobil 070-257 12 70.

Läs mer om Arvsfondsprojektet Länk till annan webbplats.

Klicka här för att fylla i webbformulär Länk till annan webbplats.

Epost vid frågor om Arvsfondsprojektet för att utveckla idrottsarrangemang

10-mila i orientering 19 - 21 maj 2023 kommer till stan!

10MILA, Swedish League och Stadsorientering kommer att locka till över 10 000 starter de aktuella dagarna. Det är Skellefteå Orienteringsklubb med biträde av Långvikens Orienteringsklubb som har hand om det här. Planeringen är i full gång och följer i stort sett planen. Kartorna är ritade och banläggarna håller på att göra den sista justeringen inför sommarens arbete ute i fält. Det räknas med att det kommer att behövas cirka 400 arrangörer i olika funktioner och för att lösa det samarbetas det med andra orienteringsklubbar i Norr- och Västerbotten. Men trots det önskas det även samarbeten med olika lokala föreningar.
Så finns intresse från just er förening - hör av er, så kan det diskuteras vidare. Du behöver inte vara något orienteringsproffs!

Som många också noterat så är det svårt att hitta bostäder och möjligheter till övernattning i Skellefteå just nu. Det är redan många förfrågningar om logibokningar och det uppskattas snart vara fyllt befintlig kapacitet. Finns det föreningar, privatpersoner eller övriga som har logi att hyra ut de aktuella dagarna? I så fall, tveka inte att ta kontakt.

Epost Ola Mannberg Länk till annan webbplats.

Epost Thomas Norström

Demokratiårets firande i Skellefteå

Då är detta spännande Demokratiårssatsning avslutad. Det har varit oerhört fint att samverka i Skellefteå stad och dess kommun! Tack till alla underbara människor för samarbetet under resans gång! Det är ett event kvar och det är Thomas Anderssons föreställning Lappspelmannens sorgerliga död 2.0 som också är gratis för allmänheten.
Anmäl er gärna till det här eventet som är 25 mars,19.00 på Sara kulturhus Scen 2.

Har du några frågor, kontakta Ottilliana Rolandsson 072-511 87 81.

Epost Ottilliana Rolandsson

Anmälan till Thomas Anderssons föreställning 25 mars 2022 Länk till annan webbplats.

Läs mer om programmet och boka in dig på någon aktivitet Länk till annan webbplats.

Skellefteå - Årets kulturkommun i Västerbotten - Samhället öppnar upp igen!

Nu lyfts restriktionerna och kulturlivet kan äntligen få en efterlängtad återstart. Med stor förståelse för att många kulturaktörer är stukade efter en lång krisperiod, hoppas ”Årets kulturkommun” att under våren fortsätta arbeta med att stärka kulturlivet runtom i hela kommunen. Därför vill vi höra från er - i det lokala föreningslivet. Vi vill som vanligt påminna er verksamma kulturaktörer i föreningar om att lägga in era evenemang i Visits evenemangskalender, och märka dem med ”Årets kulturkommun” så att hela floran av kulturhändelser syns där.

Men, vi vill också att ni hör av er och berättar om läget för er förening efter en lång tid av restriktioner, om vilka hinder som fortfarande kan finnas kvar och hur just ni vill återstarta och utveckla era verksamheter under våren och framåt.

Epost Therese Eriksson

Välkommen till digitalt livesamtal med Lotta Schelin under Skellefteå Pride 18 februari kl 12.15!

Lotta Schelin är en av världens främsta fotbollsspelare med fyra OS, tre VM, flera EM och ligatitlar och historiska 88 landslagsmål, fler än någon annan svensk fotbollsspelare. Lotta gästar Skellefteå digitalt och delar med sig av sina erfarenheter och lärdomar om hur vi kan skapa inkluderande och HBTQ-medvetna miljöer i föreningslivet så att alla barn, tonåringar och vuxna ska känna sig trygga i att vara sig själva och kunna älska den man vill. Du får också möjlighet att ställa frågor till Lotta under sändningen!

Se sändningen här Länk till annan webbplats.


Hej förening!

Föreningen för mörkrets och kylans glada vänner

Efter två års uppehåll står nu Mörkret och kylans glada vänner åter redo på isen för att ta emot entusiastiska vintersimmare som är villiga klättra ner i det mörka och kalla vattnet i Skellefteälven.

Läs hela reportaget här

Uppdatera föreningsuppgifterna årligen i Interbook GO

Föreningen ska uppdatera kontakt- och styrelseuppgifter årligen i Interbook GO för att söka och få utbetalt bidrag från kultur- och fritidskontoret. Medlemsuppgiften ska årligen vara uppdaterad av funktionsnedsättningsföreningar 15 februari, idrottsföreningar och ungdomsföreningar 1 maj. Viktigt att föreningar uppdaterar föreningsuppgifterna så att vi har ett uppdaterat föreningsregister så att medborgare och andra kan hitta aktuella uppgifter på föreningar. 

Logga in i Interbook GO och uppdatera uppgifterna Länk till annan webbplats.

Tips till din förening

Har du frågor eller funderingar om din förening, fritidsfrågor, kulturfrågor och bidragsfrågor med mera så kontakta kundtjänst 0910-73 50 00 så hänvisar de till rätt handläggare.

Vill du prenumerera på Föreningsnytt eller tipsa någon annan?

Klicka här för att anmäla dig till Föreningsnytt

Relaterat:

Senast uppdaterad: