Föreningsnytt mars 2022

Här kan du läsa en tillgänglig version av föreningsnytt som är ett nyhetsbrev som går ut en gång i månaden riktat till föreningar.

Kulturnämndens ordförande har ordet

En växande kultur i ett växande Skellefteå

I och med Sara kulturhus har Skellefteå satts än tydligare på Sveriges kulturkarta. Många har åsikter om bygget. De som hörs mest är de som är missnöjda. Visst har det varit nödvändigt med flera kompromisser, det ger utmaningar i budgetarbetet och liknande som kommer med en så stor satsning. Långt ifrån allt är klart. Men det som är det största avtrycket, det är att från och med nu står kulturen mitt i Skellefteås hjärta väl synligt för alla.

Vi som brinner för kulturen vet att det inte räcker att ha en plats där vi visar upp kultur. För ett levande kulturliv är det viktigt med er ideella hjältar, som arrangerar kulturaktiviteter, håller i studiecirklar och ger sammanhang där var och en kan få utvecklas, eller helt enkelt bara trivas, tillsammans.

Jag har själv en bakgrund inom lajv, levande rollspel, både som deltagare och arrangör. Lajv är en aktivitet som omfattar många olika kulturuttryck som hantverk, improvisationsteater, berättande, skrivande med mera. Det är en väldigt rolig aktivitet på flera sätt och just mötet mellan olika kulturuttryck är väldigt givande.

Det är något som jag vill tipsa om. Ta vara på chansen att möta andra uttryck. Kanske kan det inspirera till något nytt. Eller ge vidare energi i det egna arbetet. Kulturnämnden jobbar med att skapa olika typer av mötesplatser för kulturengagerade runt om i kommunen. Håll utkik efter ”På väg” och ”Fullt ös” som är två exempel på sådana mötesplatser.

Tack för ert engagemang. Ni betyder mycket för hela kommunen!

Bidrag att söka

Aktuella bidrag

Det finns många bidrag för er som förening att söka, allt från övergripande bidrag till mer specifika beroende på vilken förening det är och vad man utövar. Här har vi samlat bidrag som föreningar kan söka till. Glöm inte att kolla sista ansökningsdag så att ni inte missar något bidrag.

Läs mer om vilka bidrag som är aktuella och vilka som du kan söka löpande under året

Ansökan om årliga bidraget till godkända samlingslokaler och Folketshus/Parker – nytt bidrag 2022

Fritidsnämnden har beslutat att revidera sitt förslag på årsbidrag för samlingslokaler (FN 2021-12-15 § 259). Årsbidraget baseras på två delar:

Bidrag för aktiviteter, utifrån en aktivitetspott.
Bidrag för lokalyta(Med lokalyta menas föreningens lokalytor som är tillgängliga för uthyrning till allmänheten). Det ska vara på samma fastighetsbeteckning som samlingslokalen. Kontorslokaler, låsta utrymmen eller permanent uthyrda ytor ska inte räknas med. (Lokalytan kan komma att justeras utifrån föreningens befolkningsandel). För att bli aktuell för årsbidrag behöver föreningen ha 45 sammankomster under året.
Första utbetalning sker under 2023 och ansökan görs i Interbook GO januari 2023.

Läs mer om bidraget i fritidsnämndens bidragsnormer Länk till annan webbplats.

Har du frågor om bidraget - skicka epost

Läs mer om beslutet i protokoll FN 2021-12-15 § 259 Länk till annan webbplats.

Interbook GO Länk till annan webbplats.


Från nämnderna

Här kan du läsa fritidsnämndens senaste protokoll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här kan du läsa kulturnämndens två senaste protokoll

Här hittar du kulturnämndens mötesprotokoll för februari 2022 Länk till annan webbplats.

Här hittar du kulturnämndens mötesprotokoll för mars 2022 Länk till annan webbplats.


Aktuellt

Strategi 2030

När Skellefteå förändras hänger allt ihop. Det är mycket som sker samtidigt på resan mot att bli 90 000 invånare redan 2030. Det handlar om utbildning, arbetstillfällen, vård och omsorg, fritidsmöjligheter, öppenhet, hållbarhet och väldigt mycket mer. Var med och tyck till du med!

Läs mer om Skellefteå strategi 2030 Länk till annan webbplats.

Tyck till om Skellefteå kommuns strategi 2030 Länk till annan webbplats.

Kan din förening ta emot feriepraktikanter?

Nu är det dags för föreningar och ideella organisationer att se över behovet av feriepraktikplatser inför sommaren 2022. Skellefteå Kommuns feriepraktik erbjuds till elever som avslutat grundskolan årskurs 9 samt gymnasieskolans årskurs 1. Vi har stort behov av platser hos föreningar och ideella organisationer. Föreningar som vill ta emot ungdomar från kommunens feriepraktikförmedling är välkomna att anmäla platser från och med 19 februari.

Anmälan kan göras senast 16 april.

Anmäl plats för feriepraktikant här Länk till annan webbplats.

Visa upp er på inflyttardagen den 8 maj 2022

Nu är det dags att bjuda in våra nya Skellefteåbor till en Inflyttardag söndag den 8 maj på Skellefteåtravet. Med inflyttardagen vill vi få fler att upptäcka mer av sin nya hemort att kunna visa upp Skellefteå och dess närområden samt de möjligheter som finns här för alla nyinflyttade. En viktig del är vårt rika och varierande föreningsliv där många är engagerade. Så oavsett om ni är en förening, ett besöksmål, eller en anläggning - ta chansen och visa upp er så skapar ni förutsättningar för en växande verksamhet.

Vill ni vara med och visa Skellefteå från sin bästa sida?

Boka in den 8 maj 2022 redan idag. Det kostar inget att delta. Ni får en utställarplats på Skellefteåtravet inomhus eller utomhus efter önskemål, vid behov av bord och stolar tar ni med det själva. Vill ni komplettera med rollups eller annat material går det bra. Ta gärna möjligheten och erbjud prova-på-aktiviteter, utlottning eller aktiviteter. Det brukar vara mycket uppskattat.
När: söndag den 8 maj. Tid: 10:00-15:00. Var: Skellefteåtravet

Klicka på följande länk för anmälan till inflyttardagen Länk till annan webbplats.

Kompiskortet

Ett 30-tal föreningar och andra aktörer är nu anslutna till Kompiskortet. Tanken med kortet är att personer med funktionsvariationer ska bli mer delaktiga i Skellefteås kultur och fritidsutbud. Vill ni också vara med och göra skillnad?
För mer information, kontakta Jimmy Johansson: 070- 664 05 57.

Läs mer om kompiskortet Länk till annan webbplats.

E-post kompiskortet

E-post ungdomssamordnare Jimmy Johansson

Demokratiårets firande i Skellefteå

Thomas Anderssons föreställning Lappspelmanens sorgerliga död 2.0 är gratis för allmänheten. Anmäl er gärna till 7 juli 2022 klockan 19.00 på Sara kulturhus Scen 2.

Anmälan till Thomas Anderssons föreställning 7 juli 2022 Länk till annan webbplats.

Läs mer om programmet Länk till annan webbplats.

På väg - En resa genom kulturkommunen Skellefteå

När vi nu närmar oss finalen på Årets kulturkommun gör vi det i en tid då kulturlivet åter ska resa sig efter pandemin. Hur ska denna återstart gå till? Det vill vi ta reda på, genom att skapa möten mellan kulturföreningar och kulturutövare, runtom vår vidsträckta kommun.
Under våren kommer vi att besöka Jörn, Byske, Skelleftehamn, Lövånger och Bygdsiljum (samt göra nedslag även på orter som Boliden, Bureå och Burträsk) där vi sammanför representanter för föreningslivet med verksamma konstnärer.
Har du tips på personer – föreningsmänniskor eller kulturskapare – som bör medverka i dessa samtal? Meddela oss gärna!

Epost projektansvarig Årets kulturkommun Therese Eriksson

Epost kulturutvecklare Anna-Lena Lundmark

Föreningsmässa i Västerbotten - Nolia Umeå 13-14 Augusti 2022

Det kommer en föreningsmässa i Umeå som kan vara intressant för föreningslivet.

Läs mer här om föreningsmässan i Västerbotten Länk till annan webbplats.


Hej förening!

Oavsett säsong är det alltid
full fart i Bygdsiljumsbacken

En hektisk tid i Bygdsiljumsbacken har just passerat, den då sportlovslediga åkare flockas till området. Hela vintern är så klart en högsäsong, men det är inte heller så att föreningen tar en paus när det våras. ”När skidsäsongen är över börjar vi arbeta med cyklingen”, säger Sara Wikman, nytillträdd ordförande.

Läs hela reportaget här Länk till annan webbplats.

Uppdatera föreningsuppgifterna årligen i Interbook GO

Föreningen ska uppdatera kontakt- och styrelseuppgifter årligen i Interbook GO för att söka och få utbetalt bidrag från kultur- och fritidskontoret. Medlemsuppgiften ska årligen vara uppdaterad av funktionsnedsättningsföreningar 15 februari, idrottsföreningar och ungdomsföreningar 1 maj. Viktigt att föreningar uppdaterar föreningsuppgifterna så att vi har ett uppdaterat föreningsregister så att medborgare och andra kan hitta aktuella uppgifter på föreningar.

Logga in i Interbook GO och uppdatera uppgifterna Länk till annan webbplats.

Tips till din förening

Har du frågor eller funderingar om din förening, fritidsfrågor, kulturfrågor och bidragsfrågor med mera så kontakta kundtjänst 0910-73 50 00 så hänvisar de till rätt handläggare.

Vill du prenumerera på Föreningsnytt eller tipsa någon annan?

Klicka här för att anmäla dig till Föreningsnytt

Relaterat:

Senast uppdaterad: