Föreningsnytt april 2022

Här kan du läsa en tillgänglig version av föreningsnytt som är ett nyhetsbrev som går ut en gång i månaden riktat till föreningar.

Kultur- och fritidschefen har ordet

Glad Påsk önskar kultur- och fritidskontoret

Våren är i antågande och därmed ett skifte i aktiviteter bland våra föreningar. För de föreningar som har fokus på snö- och is väntar en barmarksäsong, för andra drar cuper, matcher och festivaler i gång. I kommunen pågår ständigt mängder av aktiviteter - allt tack vare alla er som engagerar er i föreningslivet.

Inte så långt österut har ett krig brutit ut, som innebär att många - inte minst barn och ungdomar - har sökt sig till tryggheten i Sverige och Skellefteå. Jag hoppas att alla som är engagerade i föreningarna i vår kommun bjuder in dessa människor i gemenskapen och hjälper till att skapa en dräglig tillvaro i en i övrigt kaotisk situation.

Snart går startskottet för insamlingen av avlagda saker till de blivande Kultur- och Fritidsbankerna som kommer att öppna på Nordanå i höst. Detta kommer att möjliggöra för fler att prova på olika formera av aktiviteter som kan väcka ett större intresse och därmed en önskan om att engagera sig i föreningslivet. Mer om detta kommer senare i Föreningsnytt!

Bidrag att söka

Aktuella bidrag

Det finns många bidrag för er som förening att söka, allt från övergripande bidrag till mer specifika beroende på vilken förening det är och vad man utövar. Här har vi samlat bidrag som föreningar kan söka till. Glöm inte att kolla sista ansökningsdag så att ni inte missar något bidrag.

Läs mer om vilka bidrag som är aktuella och vilka som du kan söka löpande under året

Ansökan om årliga bidraget till godkända samlingslokaler och Folketshus/Parker – nytt bidrag 2022

Fritidsnämnden har beslutat att revidera sitt förslag på årsbidrag för samlingslokaler (FN 2021-12-15 § 259). Årsbidraget baseras på två delar:

Bidrag för aktiviteter, utifrån en aktivitetspott.
Bidrag för lokalyta(Med lokalyta menas föreningens lokalytor som är tillgängliga för uthyrning till allmänheten). Det ska vara på samma fastighetsbeteckning som samlingslokalen. Kontorslokaler, låsta utrymmen eller permanent uthyrda ytor ska inte räknas med. (Lokalytan kan komma att justeras utifrån föreningens befolkningsandel). För att bli aktuell för årsbidrag behöver föreningen ha 45 sammankomster under året.
Första utbetalning sker under 2023 och ansökan görs i Interbook GO januari 2023.

Läs mer om bidraget i fritidsnämndens bidragsnormer Länk till annan webbplats.

Har du frågor om bidraget - skicka epost

Läs mer om beslutet i i protokoll FN 2021-12-15 § 259 Länk till annan webbplats.

Interbook GO Länk till annan webbplats.

 

Aktuellt

Sponsring av barn- och ungdomsföreningar - första ansökningsomgången avslutas 14 april 2022

Länsförsäkringar Västerbotten skriver att de står för trygghet, närhet och engagemang i det lokala samhället. Att stötta barn- och ungdomsföreningar inom idrott, kultur och andra områden är en del av deras hållbarhetsarbete och ett sätt att arbeta med sin vision "Tillsammans skapar vi en trygg framtid i Västerbotten”. Länsförsäkringar skriver att de sponsrar i huvudsak barn- och ungdomsföreningar. De skriver att de bidrar till en trygg fritid för länets barn och unga. Inför årets första ansökningsomgång (avslutas 14 april) vill de skicka ut detta till er. Ni får mer än gärna vidarebefordra mejlet till fler i föreningen så att de får möjlighet att söka medel från Länsförsäkringar Västerbotten.

Om du har frågor om det här så kan du kontakta Martin Svensson, Kommunikatör, telefon 090-10 91 39, 070-554 91 39. Länsförsäkringar Västerbotten, växel 090-10 90 00.

Läs mer och gör din ansökan om sponsring hos Länsförsäkringar Västerbotten Länk till annan webbplats.

Hur kan din förening vara med i Kyrkhelgen i Bonnstan?

Skellefteå Biodlarförening bjuder alla föreningar till ett informationsmöte onsdag 4 maj klockan 19.00 i Landsförsamlingens Församlingsgård, Brännavägen 23. Skellefteå Pastorat är den formella huvudmannen för Kyrkhelgen. Föreningar har möjlighet att bidra och tjäna en slant till sin verksamhet. Hur detta kan ske får ni veta mer om genom att delta i mötet.

Välkomna!

Tipsa om ert evenemang!

Har ni som förening något evenemang som ni önskar att nå ut med lite bredare än via era egna kanaler? Skicka in ett tips till Visit Skellefteå och deras evenemangskalender. Evenemanget kommer även att visas på www.skelleftea.se/invanare.

Fyll i formuläret som du hittar via länken nedan och skicka sedan in tipset.

Skicka in ditt tips Länk till annan webbplats.

Vill ni vara med och visa Skellefteå från sin bästa sida?
Inflyttardagen - Boka in söndag 8 maj, klockan 10.00-15.00 på Skelleftetravet

Det kostar inget att delta. Ni får en utställarplats på Skellefteåtravet inomhus eller utomhus efter önskemål. Vid behov av bord och stolar tar ni med det själva. Vill ni komplettera med rollups eller annat material går det bra. Ta gärna möjligheten och erbjud prova-på-aktiviteter, utlottning eller aktiviteter. Det brukar vara mycket uppskattat.

Klicka på följande länk för mer information om Inflyttardagen 8 maj Länk till annan webbplats.

Inbjudan till Årets kulturdebatt, 17 maj 2022, klockan 18.00, Folkets Hus Skelleftehamn (B-salen)

Kulturens betydelse i en växande kommun

Skellefteå Årets kulturkommun 2021/22 går in på upploppet. Den 17 maj går Årets kulturdebatt av stapeln i Folkets Hus Skelleftehamn. Debatten har fri entré, men biljett krävs. Efter debatten blir det konsert med Miriam Aida, i samarbete mellan Norrlandsoperan, Folkets Hus Skelleftehamn och ÅKK. Biljettpris 150 kronor. Håll utkik efter mer information och biljetter på Visit Skellefteå och i kultur- och biblioteksavdelningens sociala medier. Vi hoppas få se många föreningsmänniskor på plats under både debatt och konsert.

Varmt välkomna!

Epost samtalsledare och projektansvarig Årets kulturkommun, Therese Eriksson

Epost kulturutvecklare, Anna-Lena Lundmark

Boka gratis biljett till Årets kulturdebatt på Tickster Länk till annan webbplats.

För mer information om evenemanget Årets kulturdebatt Länk till annan webbplats.

Kompiskortet i Skellefteå kommun startar 19 april 2022

Just nu är cirka 30 föreningar och andra aktörer med och stödjer Kompiskortet. Kompiskortet är ett nystartat initiativ, där den som har en funktionsvariation ska få det lättare att ta del av idrotts-, kultur- och fritidsutbudet i Skellefteå kommun.

För mer information, kontakta Jimmy Johansson, 070-664 05 57.

Läs mer om Kompiskortet Länk till annan webbplats.

Epost Kompiskortet

Epost ungdomssamordnare Jimmy Johansson

 

Hej förening!

Ett gott samarbete lyfter byn

En stor del av de boende i Svarttjärn är på något sätt involverade i byns samverkansförening. ”Man får välja om man vill vara med i fastighetsgruppen, fritidsgruppen eller festgruppen”, berättar ordförande Inger Olofsson.

Läs hela reportaget här Länk till annan webbplats.

Uppdatera föreningsuppgifterna årligen i Interbook GO

Föreningen ska uppdatera kontakt- och styrelseuppgifter årligen i Interbook GO för att söka och få utbetalt bidrag från kultur- och fritidskontoret. Medlemsuppgiften ska årligen vara uppdaterad av funktionsnedsättningsföreningar 15 februari, idrottsföreningar och ungdomsföreningar 1 maj. Viktigt att föreningar uppdaterar föreningsuppgifterna så att vi har ett uppdaterat föreningsregister så att medborgare och andra kan hitta aktuella uppgifter på föreningar.

Logga in i Interbook GO och uppdatera uppgifterna Länk till annan webbplats.

Tips till din förening

Har du frågor eller funderingar om din förening, fritidsfrågor, kulturfrågor och bidragsfrågor med mera så kontakta kundtjänst 0910-73 50 00 så hänvisar de till rätt handläggare.

Vill du prenumerera på Föreningsnytt eller tipsa någon annan?

Klicka här för att anmäla dig till Föreningsnytt

Relaterat:

Senast uppdaterad: