Att öppna ögonen hos eleverna att tänka på nya sätt

Porträttbild på Sofia Hjärtberg. Fotograf Patrick Degerman

Sofia Hjärtberg arbetar som gymnasie- och kurslärare på VUX.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med att undervisa i matematik och engelska är att man får en chans att påverka samhället och öppna ögonen hos eleverna att tänka på nya sätt. Kurser i matematik och engelska är särskilt viktiga i utbildningar inom bristyrken och på VUX får eleverna chansen att läsa in vad de inte trodde de behövde när de gick gymnasiet eller sånt som de saknar från andra länder de bott i.

Just nu jobbar jag dessutom på yrkesutbildningar mot reseledare och industri, där är det extra roligt att eleverna kommer att få konkret användning av det de lär sig direkt när de börjar arbeta.

När känner du att du gör skillnad på jobbet?

När jag märker att jag förklarar något som en elev förstår eller motiverar dem att slutföra sin kurs, alternativt får dem att känna sig stolta över sin prestation även om det inte alltid leder till ett godkänt betyg.

Är det något med ditt jobb som är svårt eller utmanande? Vad i så fall?

Att försöka hjälpa någon att finna inre motivation eller att hjälpa någon att göra klart en kurs på kort tid när de dels inte studerat på flera år och kanske inte har så goda erfarenheter från den tiden. Det är även svårt om de kanske inte heller har de förkunskaper som behövs för att läsa in en kurs på kort tid. Ett tips till den som ska studera är att förbereda sig innan kurserna börjar genom att läsa på och repetera innehåll från tidigare kurser i samma ämne.

Sofia som skriver matematiska formler på en glastavla. Fotograf Patrick Degerman

Vad önskar du att fler kände till om ditt yrke eller arbetsplats?

Att det finns möjligheter för vuxna att läsa både på plats och distans i Skellefteå samt att VUX är en jättebra ny chans för dem som hade det svårt under gymnasiet. På VUX får man både nya kunskaper i ämnen men många hittar även nya vänner. Jag skulle också önska att fler förstod att det krävs en rätt stor arbetsinsats för att läsa in en eller flera kurser, särskilt om man har familj och/eller jobbar samtidigt. Mina kollegor på VUX är otroligt kompetenta och hjälpsamma och det är en väldigt trevlig arbetsplats att gå till.

Fler porträtt

Fler porträtt

Petra Andersson
Skolfritidsledare

Jag får en chans att påverka barnen till att tänka själva och vilja bli sitt bästa jag.

Tea Stenberg
Lärare/specialpedagog

Jag lockas av utmaningen som finns i att undervisa där standardmallen inte fungerar.

Ida Andersson
Vårdbiträde

Många äldre har inte anhöriga som är delaktiga i vardagen på samma sätt som hemtjänsten.

Karin Christensen
Valideringshandläggare

Vi kan förkorta vägen till formell utbildning och stärka personens position på arbetsmarknaden.

Senast uppdaterad: