Att se eleverna utvecklas från barn till unga vuxna

Porträttbild på Petra Andersson. Fotograf Patrick Degerman

Petra Andersson arbetar som skolfritidsledare på Ursviksskolan.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med jobbet är självklart kontakten med eleverna!

Att kunna få se dem i det sociala sammanhanget, få följa deras utveckling och se dem utvecklas från barn till unga vuxna. Att få en chans att påverka dem till att tänka själva och vilja/kunna bli sitt bästa jag.

När känner du att du gör skillnad på jobbet?

Jag känner att jag ges möjlighet att få vara en "vanlig" vuxen i elevernas värld som finns där om de behöver lite vuxen-input och att jag får en chans att visa vad som är ok och inte i det sociala spelet, då jag på riktigt får lyssna och eleverna känner att det de säger når fram. Då kan man göra skillnad anser jag; både för enskilda personer men också i olika grupperingar. Även när jag jobbar med konflikthantering och försöker ge verktyg som eleverna sedan kan ha med sig genom livet känner jag att jag kan göra skillnad.

Ett annat sätt att kunna göra skillnad är när eleverna känner sig trygga med och kring mig, och känner att jag är en person de kan lita på, som kan sätta och hålla regler, någon som ger respekt och som vill få detsamma tillbaka. Det ska vara ok att berätta och bli lyssnad på och de ska kunna ”stöta och blöta” saker med mig utan att känna att de blir bedömda på något sätt. Detta blandat med lite roligheter, hembakt fika och andra trevligheter hoppas och tror jag gör skillnad för eleverna.

Är det något med ditt jobb som är svårt eller utmanande? Vad i så fall?

Att hela tiden "vara på tårna" och hinna se/höra/hänga med i vad som händer, känna av vibbarna i grupperingarna och vad som är "på gång just nu”. Den ibland mycket höga ljudnivån och att aldrig få "vara ifred" kan också vara lite tufft ibland. Även om det är trevligt att eleverna vill ha min uppmärksamhet så är det också ibland utmattande att aldrig riktigt ha en stund då man bara kan fokusera på annat. Det som också kan vara svårt är att hålla lagom distans, att göra skillnad på personligt och privat. Den gränsen är tunn, men viktig anser jag.

Petra kramar om ett av barnen på fritids som är utklädd med svart kappa. Fotograf Patrick Degerman

Vad önskar du att fler kände till om ditt yrke eller arbetsplats?

Hur en vanlig dag kan se ut :) Många verkar tro att man som Skolfritidsledare mest bara ”hänger med eleverna på rasterna” men det kan vara mer komplext än så. Skulle också önska att fler vuxna fick se, och uppleva, hur elevernas arbetsplats ser ut och vad de har att hantera under "en dag på jobbet". Önskar också att man kanske i större utsträckning kunde få se vad vi gör för att eleverna ska känna sig så bekväma och "hemma" som möjligt även hos oss här på skolan.

Fler porträtt

Fler porträtt

Napat Khiyapat
Modersmålslärare

Modersmålsundervisning är att anpassa sig till ett nytt land men också att stärka identiteten.

Sofia Hjärtberg
Kurslärare

Det bästa med att undervisa i mina ämnen är att man får en chans att påverka samhället.

Kristin Jonsson
Brandingenjör

Det finns många viktiga och intressanta arbetsuppgifter inom Räddningstjänsten.

Senast uppdaterad: