Jag vill att de ska längta till matsalen varje dag

Porträttbild på Ida Andersson. Fotograf Patrick Degerman.

Gerald Kwizera arbetar som kock på Floraskolan.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med mitt jobb är att jag får ge service till eleverna som jag också träffar varje dag. Jag får planera det dom ska äta, hitta på teman och vara påhittig för jag vill ju att de ska längta till matsalen varje dag. Oavsett vad det är för mat.

Vi serverar alltid bra mat men alla rätter är inte favoriter och allt går inte hem hos eleverna. Men om vi bakar bröd så att det doftar gott från matsalen kommer de även när det är mindre populära rätter.

När känner du att du gör skillnad på jobbet?

Jag gör skillnad genom att eleverna kommer till matsalen och äter sig mätta. Det är ju enkelt med mat som eleverna älskar. Men vi kan ju inte bara servera dom rätterna. Vi ska till exempel servera fisk en dag i veckan och vegetariskt en annan. Det är en utmaning eftersom den enda fisk som alla barn verkar älska är den som är i fiskpinnar. Men när vi serverar mindre populär mat så kollar jag om det går att beställa någon frukt till bra pris. Om vi till exempel kan bjuda på melon, nybakat bröd och har grönsaker som inte är ihopblandade så att alla kan ta de grönsaker de tycker om då är de rätt nöjda även när det bjuds på fiskgratäng.

Jag känner också att jag kan göra skillnad genom dialog med eleverna. I slutet av varje termin vill jag träffa alla klasser för att utvärdera och få veta vad vi kan förbättra. Jag får ofta höra att maten är god men jag behöver också förstå vad det är som inte funkar för att kunna förbättra. Ett annat gott betyg är ju när föräldrar hör av sig och vill ha recept på maten vi lagar.

Vi är också aktiva på sociala medier, mest på tik-tok, där vi visar vad vi gör. Jag tänker att det är viktigt att ha relationen med eleverna på deras plattformar, inte bara på min egen arena, matsalen.

Ida träffar en brukare utomhus. Fotograf Patrick Degerman.

Är det något med ditt jobb som är svårt eller utmanande? Vad i så fall?

Det mest utmanande är ekonomin. Det är mycket man skulle kunna erbjuda, men det går ju inte inom ramen för en begränsad budet och livsmedel är dyrt. Vi ska ju också helst handla svenska och lokala råvaror och det är bra men inte billigast.

Men generellt är jobbet varken svårt eller utmanande. Möjligen då att skapa wow-känsla när vi serverar soppa. Men det är ju en rolig utmaning som jag kan lösa.

Vad önskar du att fler kände till om ditt yrke eller arbetsplats?

Att det är väldigt roligt att jobba som kock. Dels för att jag träffar eleverna och medarbetare varje dag och att vi lagar maten själva på skolan. Skolmat har ju generellt sen gammalt lite dåligt rykte men jag tycker att vi levererar något helt annat idag. Sen finns det också stora möjligheter att växa och utvecklas inom Skellefteå kommun. Det finns ju skolor i hela kommunen och det går fint att byta arbetsplats utan att byta arbetsgivare.

Fler porträtt

Fler porträtt

Sara Holmqvist
Lärare VUX

Att se deras utveckling och att se att de känner att de utvecklas känns som att få en present

Daniel Engdahl
Servicehandläggare

Jag gör skillnad genom att lösa problem som tillåter andra att fokusera där de gör skillnad.

Ulrika Hedlind Berggren
Hemslöjdskonsulent

Jag jobbar med Skellefteås kulturutbud, utveckling och inspiration med slöjd för alla åldrar

Johannes Lindberg
Friluftssamordnare

Jag har förmånen att få bidra till utvecklingen i Skellefteå i form av fritidsutbud.

Senast uppdaterad: