Nya saker kan hastigt dyka upp och behöva lösas

Porträttbild på Ulrika som står vid dörren till Handens hus. Fotograf Patrick Degerman

Ola Enros arbetar som undersköterska inom hemtjänsten i Skellefteå.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att jag nästan varje arbetsdag får bekräftelse på att jag är bra på mitt jobb! Och att vara med brukarna. Vi har mycket att lära oss av de äldre. De har så mycket att ge och så mycket intressant att berätta. Jag uppskattar alla värdefulla samtal som jag tror är lika givande för dem som för mig.

Jobbet i hemtjänsten gör att jag har möjlighet att vara ute och röra på mig mellan besöken och då får jag också lite egentid. Jobbet är flexibelt med olika arbetstider och varierande, den ena dagen är inte den andra lik. Och jag kan söka semester när jag vill.

När känner du att du gör skillnad på jobbet?

Hela tiden. För brukaren betyder det jag gör hur mycket som helst även om det inte alltid är så ”stora” saker jag gör. Jag gör skillnad när jag kan sätta mig ner och prata lite. Och vi får båda något ut av samtalet.

Ulrika som förbereder en upphängningsanordning med tråd och galgar. Fotograf Patrick Degerman

Är det något med ditt jobb som är svårt eller utmanande? Vad i så fall?

Allt kan hända, jag vet aldrig vad som väntar när jag öppnar dörren men det ser jag som en positiv utmaning. Nya, både bra och dåliga, saker kan hastigt dyka upp och behöva lösas. Vi jobbar ju med människor. Och de vi jobbar med är oftast äldre och sköra. Och det händer förstås att brukare blir sjuka och att någon dör. Det kan vara svårt.

Sen finns det ju praktiska utmaningar av annat slag. Vi har ett stort behov av att få in utbildad personal i vår verksamhet. Vi behöver berätta mer om vad vi gör, folk vet inte det och jobb inom hemtjänsten har ibland en oförtjänt negativ klang. Inskolning av nya medarbetare har blivit alltmer utmanande, men också intressant och lärorik, när det handlar om att introducera personer från andra länder, kulturer och språk. Jag tänker att ett jobb inom hemtjänsten är ett nyttigt och lärorikt första jobb för många nysvenskar.

Vad önskar du att fler kände till om ditt yrke eller arbetsplats?

Jag önskar av fler förstod vilket viktigt och intressant jobb det här är. Det är inte så mycket skitgöra som folk tror och media skriver. Vi får mycket uppskattning och rörligheten gör att jag per automatik får bra vardagsmotion. Och hälsoperspektivet är jätteviktigt för mig och troligen inte något så många tänker på. Det är ett perfekt jobb för att hålla fysiken igång. Och det underlättar också att ha en viss fysisk styrka i grunden.

Fler porträtt

Fler porträtt

Napat Khiyapat
Modersmålslärare

Modersmålsundervisning är att anpassa sig till ett nytt land men också att stärka identiteten.

Sofia Hjärtberg
Kurslärare

Det bästa med att undervisa i mina ämnen är att man får en chans att påverka samhället.

Kristin Jonsson
Brandingenjör

Det finns många viktiga och intressanta arbetsuppgifter inom Räddningstjänsten.

Senast uppdaterad: