Stimulerande jobb och jämna arbetstider en fullträff för Marcus

För att underlätta vardagen, med barn som just börjat skolan, valde Marcus Karlsson Lundmark att lämna jobbet som ambulanssjuksköterska. Idag har han medicinskt ansvar för ett antal stöd- och gruppboenden inom Skellefteå kommun och de jämnare arbetstiderna gör det lättare att få ihop livspusslet.

– Nu kan jag vara med på många fler av barnens aktiviteter, de missade jag när jag hade obekväma arbetstider. Och det är fint med fredagsfeeling, säger Marcus med ett skratt.

Porträttbild på Marcus som arbetar som sjuksköterska hos Skellefteå kommun

Marcus växte upp i byn Finnträsk, cirka fem mil norr om centrala Skellefteå. Efter studierna på naturbruksgymnasiet i Burträsk började han sommarjobba på ett vård- och omsorgsboende och han vikarierade sedan inom hemtjänsten.

– Det var utmanande och kul. Jag utvecklades och fick mer och mer ansvar och det var de tekniska hjälpmedlen som fick mig att verkligen vilja vidareutbilda mig inom vården, berättar Marcus.

2003 inledde han studierna på det treåriga sjuksköterskeprogrammet på Campus Skellefteå.

– Det var tre bra år, där vi varvade teori med praktik, säger Marcus.

När han tog examen 2006 var det inte samma efterfrågan på sjuksköterskor som idag, men Marcus hade en bekant på ambulansen vid Skellefteå lasarett som tyckte att han borde söka dit. Efter att ha genomfört ett antal tester fick han sommarjobb på ambulansen och där blev han sedan kvar i 14 år.

– Ett jättespännande jobb, där jag lärde mig lika mycket om mig själv som om sjukvård. En del av jobbet innebär att man rycker ut till olyckor och tragedier och får möta situationer man aldrig trodde man skulle vara med om. Men vi hade ett jättebra gäng som månade och tog hand om varandra och det gjorde det till en väldigt stimulerande miljö att vara i, säger Marcus.

Marcus friåker längdskidor i snön på Vitberget. Solen skiner och snön gnistrar i granarna som syns i bakgrunden.

Ny arbetsgivare och ny roll

Arbetet på ambulansen innebar mycket jobb på kvällar, helger och nätter och när Marcus två döttrar nådde skolåldern och började med aktiviteter kände han att det krävdes en förändring.

– Min fru har också ojämna arbetstider och därför blev det ofta så att vi jobbade när Ester och Sally var lediga. Då tänkte jag att ett jobb med övervägande dagtid skulle passa bättre, säger Marcus.

Han sökte och fick jobb på ett av Skellefteå kommuns resursteam och efter ett år gick han vidare till sin nuvarande sjukskötersketjänst på Stöd och service, där han är medicinskt ansvarig på ett antal boenden.

– En helt annan roll än jag hade tidigare. Här är jag spindeln i nätet i arbetet med att hitta rätt vårdform för patienterna. Det är ett självständigt jobb, där jag samarbetar tätt med arbets- och fysioterapeuter och tillsammans försöker vi göra det så bra som möjligt för de boende, oavsett vilka funktionsvariationer de har. Vi ser till deras förmågor i stället för deras oförmågor och jobbar mycket med strukturer för att se till att de kan vara så självständiga som möjligt i vardagen, säger Marcus.

Lediga jobb inom hälso- och sjukvård

Marcus sitter på huk på golvet och pratar med en patient.

Digitala lösningar blir allt vanligare på Skellefteå kommuns vård- och omsorgsboenden och de underlättar både personalens arbete och patienternas vardag.

– Vi har exempelvis medicinrobotar som påminner patienten om när det är dags att ta sin medicin, och om den inte tas larmas närmaste personal. Vi har även möjlighet att när det passar träffa patienten digitalt i stället för att åka hem till hen. Det bidrar till att patienterna blir mer självständiga och det är vad vi strävar efter. Skellefteå kommun är i framkant när det gäller digitala lösningar, men än har vi bara sett början och det kommer att utvecklas ännu mer, säger Marcus.

Spännande tider i Skellefteå

Arbetet på dagtid innebär också att han idag kan spendera mer tid med familjen jämfört med tidigare.

– Friluftsliv är min grej och jag försöker få barnen att också uppskatta det. Vi tältar, är ute i naturen och försöker nyttja det bästa som alla årstider har att erbjuda. Och här i Skellefteå har vi verkligen alla årstider.

Marcus på skidtur, han tittar ut över snötäckt landskap med skog och berg med solen mot ansiktet

Marcus bor tillsammans med frun Sandra och barnen Alexander, Ester och Sally i ett hus på Brännan i Skellefteå. Ett Skellefteå som just nu genomgår en stor samhällsomvandling med flera stora företagsetableringar, som innebär att tusentals människor väntas flytta hit de kommande åren.

– Det är väldigt spännande med allt som händer. Det poppar upp nya restauranger och bokas kulturella evenemang som vi inte haft tidigare, samtidigt som vi har kvar närheten till affärer, omsorg och friluftsområden. Det är fantastiskt att fönstret mot världen har öppnats.

Jobba i Skellefteå kommun

Flytta till Skellefteå

Senast uppdaterad: