Naturbruksprogrammet

För dig som är intresserad av djur och natur och vill lära dig mer om skogsbruk eller djurvård är naturbruksprogrammet ett naturligt val.

På Naturbruks kan du läsa ett yrkesprogram med möjligheter att göra dig behörig för högskola. Du har goda möjligheter till jobb inom en av Sveriges viktigaste näringar, den gröna näringen. Du studerar i en unik miljö där du möter engagerad personal som vill se dig utvecklas!

Det finns ett stort framtida behov av folk som vill arbeta inom skogen. Framför allt med skogsskötsel, bioenergi och skogsavverkning. Det finns även ett stort behov av tjänstepersoner i skogsbranschen. Efter avslutad gymnasieutbildning kan du bland annat arbeta som skogsmaskinförare.

Djursjukskötare är ett legitimationsyrke, och Jordbruksverket bedömer att det blir ett bristyrke i framtiden. Goda möjligheter till jobb, alltså.

Hos oss får du möjlighet att läsa Ma2 utöver de behörighetsgivande kurserna Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6. Det gör att du bland annat kan gå direkt till högskola mot skogsmästarutbildning och djursjukskötarprogrammet.

Vi erbjuder dig att bo på skolan under årskurs 1 på vårt internatboende som har 21 platser. Du kan även välja till helpension.

Sök programmet (Länk till annan webbplats)

Sökkod skog och skog/jakt: NBSKO

Sökkod djurvårdare: NBDJU

Dessa inriktningar erbjuds att söka direkt till årskurs 1

Skog

Som skogmaskinförare hanterar du en toppmodern maskin med den allra senaste tekniken. Yrket är högteknologiskt och samtidigt på naturens villkor. Hos oss tränas du för yrket i moderna maskiner och simulatorer för att kunna hantera skotare och avverkningsmaskiner. Du får även kompetens mot skogsvård och kan arbeta som röjare i skogen redan under din studietid. Du gör din arbetsplatsförlagda utbildning hos något av skogsbolagen. Skogskurserna varvas med kärnämnen, körkortsteori och utbildning som ger dig certifiering i heta arbeten, svetsbehörighet och behörighet för transport av farligt gods. Sökkod: NBSKO

Skog/jakt

Inom skog/jakt kan du kombinera en yrkesutbildning inom skog med kompetens inom jakt och viltvård. Här får du kompetens att hantera skotare som maskinförare i kombination med fördjupade
kunskaper inom jakt och viltvård. Du får jaga på skoltid och fritid på våra närliggande jaktmarker. Genom att vi ger dig många upplevelser av jakt får du en bred kompetens inom området, givetvis med jägarexamen som grund. Sökkod:

Exempel på yrken: Skogsmaskinförare, skogs- och viltvårdare, jakt- och viltvårdare.

Djurvårdare

Som djurvårdare hos oss får du lära dig att sköta många olika djur i olika storlekar, allt från hästar, lantbruksdjur till sällskapsdjur. Fokus på vår utbildning är kompetens inom området djurvård och stallskötsel. Du får läsa kurser inom häst och hund för att fördjupa dig i dessa djurslag. På skolan finns många olika sällskapsdjur, hästar och lantbruksdjur. Du har möjlighet att ta med egna djur till skolan.
På skolan finns dessutom en kör- och ridbana för hästsport, hundgårdar och ett välutrustat stall. Är du intresserad av att studera vidare finns tillvalskurser som ger dig grundläggande behörighet till högskola och behörighet till Djursjukskötarprogrammet som är en treårig högskoleutbildning.

Exempel på yrken: Djurvårdare häst och hund.

Alla elever på ett yrkesprogram ska också ha möjlighet att uppnå grundläggande högskolebehörighet under sin gymnasieutbildning.

Om du vill ha grundläggande behörighet till högskola/universitet måste du välja att läsa kurserna svenska/svenska som andraspråk 2 och 3 samt engelska 6. Detta kan du göra under din gymnasietid eller komplettera senare inom vuxenutbildningen.

Det ska vara möjligt för dig att börja arbeta inom yrket direkt efter utbildningen. En yrkesexamen ger även behörighet till yrkeshögskolans utbildningar.

De krav du behöver uppfylla för en yrkesexamen är:

  • Betyg i alla kurser som ingår i ditt program = 2500 poäng.
  • Lägst betyg E i 400 poäng program- gemensamma ämnen.
  • Lägst betyget E (godkänd) i kurser som omfattar minst 2250 poäng.
  • Lägst betyget E i svenska/svenska som andraspråk 1, engelska 5 och matematik 1.
  • Ditt gymnasiearbete måste vara godkänt.

En yrkesexamen ger grundläggande behörighet till yrkeshögskolans utbildningar.

På ett yrkesprogram har du minst 15 veckors APL, arbetsplatsförlagt lärande. Du kan också läsa vissa yrkesprogram som lärling, det innebär att halva utbildningen är ute på en eller flera arbetsplatser.

Vill du veta mer kan du fråga din studie- och yrkesvägledare eller läsa på www.studera.nu Länk till annan webbplats..

Naturbruksgymnasiet

Karita Sandström

  • Naturbruksprogrammet

Kontakta Kundtjänst, kundtjanst@skelleftea.se eller 0910-73 50 00, så förmedlar de kontakt till rätt vägledare.

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad:
Till toppen
0910-73 50 00

Besöksadress: Stadshuset,
Trädgårdsgatan 6, Skellefteå

kundtjanst@skelleftea.se