Yrkesförare persontransporter med buss

Sista datum för ansökan är 14 november 2021.

En yrkesutbildning i samarbete med Skellefteå buss AB som ger dig möjlighet att ta bussförarkort. Bussförarkort är ett krav för arbete som bussförare.

Branschen ser gärna att fler utbildar sig till bussförare, både kvinnor och män.

Ansök till yrkesutbildning (Länk till annan webbplats)

Upplägg

Udda veckor är det schemalagda teorilektioner. De sker via uppkoppling med din dator.

Jämna veckor är det schemalagda körlektioner och tid för träning i bussförarsimulator. Körlektioner och simulatorträning är i Skellefteå.

Vid körträning används den pedagogiska modellen Peer Learning. Modellen fokuserar på att studenter samarbetar för ett ömsesidigt lärande.

Fredagar alla veckor arbetsplatsförlagt lärande, APL.

Den tid du inte har teorilektioner, körlektioner eller simulatorträning är egen självstudietid. Utbildningen är en heltidsutbildning.

Teoriprov och Körprov gör du på trafikverket. Proven bokas i samråd med läraren.

Egna kostnader i utbildningen

Förutom körprov och teoretiska prov på trafikverket betalar du cirka 5000 kronor själv för körkortstillstånd och kurslitteratur.

Utbildningen förutsätter att du har en egen dator.

Studietid

• Studietiden är 25 veckor utan uppehåll.
  • Utbildningen pågår mellan 10 januari 2022 och 1 juli 2022.
  • Utbildningen är på heltid och omfattar 500 poäng på gymnasienivå. Utbildningen kan finansieras med studiemedel från CSN.
Kursplan
Kurs KurskodPoäng
Yrkestrafik, VUXTRAYRK1300p
Persontrafik, VUXPESPER1200p

Behörighetskraven till utbildningen är:

• B-körkort.
  • Ålder 24 år.
  • Förutsättningar att tillgodogöra sig studier på gymnasial nivå. För det behöver du ha kunskaper i svenska eller svenska som andraspråk som motsvarar grundläggande utbildningsnivå.
    Utbildningen och kurslitteraturen är på svenska.
  • Önskvärt är några års körvana.
Ansök till yrkesutbildning (Länk till annan webbplats)

I din ansökan bifogar du följande via funktionen ”Bifoga dokument” i ansökningsformuläret. Skanna eller fotografera handlingarna:

• Dina betyg
  • Kopia på ditt B-körkort, fram och baksida.
  • Om du söker från annan kommun: Yttrande där din hemkommun godkänt din ansökan

Ansökan som inte är komplett behandlas ej.

Antagningsprocessen

Antagningsprocessen startar då ansökningsperioden är avslutad. En antagningsprocess beräknas pågå upp till tre veckor. Det kan hända att du får frågor om komplettering när vi tittar på dina behörigheter som du angett i ansökan.

Dessa frågor skickas till din e-post. Det är därför viktigt att du uppgett en korrekt e-postadress. Om du saknar ditt antagningsbesked så kontrollera din skräppost.

Urval av de sökande sker utifrån:

• Angivna behörighetskrav
  • Gällande lagstiftning

Har du frågor?

Om kurser och utbildningens upplägg, kontakta:
VUX, Ellinor Berglund på telefonnummer 0910-73 50 00 (kundtjänst) eller e-post ellinor.berglund@skelleftea.se.

Har du frågor om antagningen, kontakta:
Mejla cv@skelleftea.se eller ring 0910-7350 00 och skapa ett ärende så svarar vi så snart vi kan.

Om dina möjligheter till studiemedel, kontakta:
CSN på telefonnummer 0771-27 60 00 eller e-post.

Vill du ha vägledning eller stöd med att ansöka om studiemedel, kontakta:
Centrum för studievägledning, CV, på www.skelleftea.se/vux/studie-och-yrkesvagledning.
Där kan du boka tid för personlig vägledning, hitta öppettider och kontaktuppgifter.