Tips! Bygg ett attefallshus och hyr ut det

Bor du i villa eller fritidshus och vill hjälpa till med bostadsbyggandet och samtidigt få en extra inkomst? En investering som bär sig på lång sikt är att bygga ett attefallshus på tomten och hyra ut det.

Skellefteå växer och allt fler vill flytta hit. Men trots att det byggs mycket nytt saknas det bostäder, både på kort och lång sikt.

Om du har ett en- eller tvåbostadshus eller fritidshus har du möjlighet att bygga ett attefallshus på 30,0 kvadratmeter som ett komplementbostadshus på din tomt. Du behöver inget bygglov, men behöver skicka in en attefallsanmälan till oss.

Så mycket kan du tjäna

En uppskattad skälig hyra för den här typen av boende är cirka 8 000 kronor i månaden och då ingår allt. Om du gör en total investering på 1,2 miljoner kronor och belånar den fullt ut (med 4,55 procents ränta) skulle du kunna tjäna 2 700 kronor per månad och därmed 32 400 kronor per år.

Här har vi samlat tips och råd hur du kan gå tillväga. Behöver du rådgivning i hur du ska tänka kring ditt projekt erbjuder bygglovsavdelningen rådgivning: Öppet hus och rådgivning Länk till annan webbplats.

Vi har samlat viktig information på vår samlingssida om attefallshus här:

Attefallshus och andra attefallsåtgärder Länk till annan webbplats.

Mer detaljerad information finns på Boverkets webbsida:

Attefallshus - PBL kunskapsbanken - Boverket Länk till annan webbplats.

Innan du skickar in en attefallsanmälan till oss, se till att du har alla underlag vi behöver för att handlägga ditt ärende. Vi börjar nämligen inte handlägga ditt ärende förrän din ansökan är komplett.

Exempel på ritningar för attefall:

Plan-, fasad- och sektionsritningar - se exempelritningar här. , 72.7 kB, öppnas i nytt fönster.

Situationsplan - se exempelritning här. , 37.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Här har vi samlat utförligare förklaringar på hur alla ritningar för attefall ska vara utformade. , 673.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Uppge i din attefallsanmälan att du vill ansluta till kommunalt vatten och avlopp om du omfattas av det.  Det tillkommer då en anläggningsavgift/anslutningsavgift och även en bostadsenhetsavgift för den nya enheten. Du behöver alltså inte ansöka enskilt om det.

Observera att du behöver betala bostadsenhetsavgiften även om du inte hyr ut under en period.

Meddela Skellefteå Kraft i god tid när byggnationen planeras starta för tillgång till el och bredband. Fjärrvärme? Ta kontakt med Skellefteå kraft för möjligheter att ansluta ditt hus till fjärrvärmenätet.

Skicka in din anmälan här:

Attefallsanmälan - Skellefteå kommun (skelleftea.se) Länk till annan webbplats.

Vår handläggningstid är 4 veckor, men det gäller från när ärendet är komplett.

När du får ett startbesked från bygglovsavdelningen kan attefallshuset börja byggas.

Det finns flera sätt att hyra ut, antingen privat, via en bostadsförmedling eller genom Northvolt. Läs mer här om de olika alternativen: Hyra ut - Skellefteå kommun (skelleftea.se) Länk till annan webbplats.

Ta hjälp av vår bostadslots

Känns det här med att hyra ut lite krångligt? Det behöver det inte vara. Vår bostadslots stöttar dig och svarar på frågor och slussar dig vidare, men kan inte agera bostadsförmedlare. Du når bostadslotsen via 0910-73 50 00 eller kundtjanst@skelleftea.se

Senast uppdaterad: