Förbered ansökan genom att grunda ordentligt

Att förbereda sig och läsa på innan man söker bygglov eller gör en anmälan är lika viktigt som grundarbetet när du ska måla. Ju bättre underlag du skickar in i din ansökan desto smidigare och billigare blir din bygglovsprocess.

Vi rekommenderar därför att du grundar ordentligt innan du skickar in din ansökan/anmälan genom att förbereda dig och säkerställa att du skickar in alla underlag som vi behöver för att handlägga din ansökan.

Vanliga brister i bygglovsansökningar är att det saknas förslag på kontrollplan eller viktig information på ritningarna. Till exempel väderstreck, mått, marklinjer eller att ritningarna inte är tillräckligt läsbara. 

Om du skickar in en bygglovsansökan som inte innehåller all nödvändig information behöver du komplettera med det som saknas. Då tar det längre tid innan vi kan börja handlägga din ansökan. Bygglovsprocessen blir därför smidigare om du väntar med att ansöka tills du kan svara på alla frågor och skicka in underlagen som efterfrågas.

Våra bästa tips innan du söker bygglov

Boka gärna en tid med en bygglovshandläggare om du har frågor innan du skickar in din ansökan. Du väljer själv om du vill ha mötet över telefon eller via videolänk.

Se lediga tider och boka ett möte i vår digitala tjänst. Du kan också boka en tid genom att ringa kundtjänst, 0910-73 50 00 (knappval 3).

I din bokning vill vi att du beskriver vad det är du tänker göra. Ange också fastighetsbeteckning eller adress för platsen det gäller. Det är för att handläggaren du bokat tid med ska kunna förbereda sig och ge ett mer utförligt svar.

Här kan du läsa mer om olika sätt att få rådgivning.

Om du vill ha ditt bygglov så snabbt som möjligt är det viktigt att vänta med att skicka in din ansökan tills du har tagit fram all information och alla dokument som du behöver skicka in tillsammans med din ansökan. Det beror på att vi inte kan börja handlägga din ansökan förrän den innehåller all nödvändig information.

Om du skickar in en ofullständig ansökan kommer du att behöva komplettera den och skicka in uppgifterna som fattas. Då tar förstås hela processen längre tid.

Vi handlägger ansökningar i tur och ordning från det datum som ansökningarna registreras som kompletta ärenden. Från det datum din ansökan är komplett har vi 10 veckor på oss att besluta om du får bygglov eller inte.

Titta gärna på exempelritningarna så att du får med all information som behövs på dina ritningar. Du hittar exempelritningar här.

Även om du anlitar ett företag för att ta fram ritningar åt dig är det viktigt att se till att företaget har koll på hur ritningarna ska vara utformade (se mer information i nästa punkt) och att de behöver göra tillgänglighetsanpassningar. Det sparar dig tid sen. Vi får i många fall be om kompletteringar även när ritningarna har tagits fram av en branschkunnig person.

Stäm gärna av dina ritningar mot checklistan här nedanför innan du skickar in ansökan.

 • Ritningarna har linjer, text och siffror i svart, ritade på vitt papper. De får inte vara ritade på rutigt, randigt eller färgat papper.
 • Väderstreck finns med på fasadritningarna.
 • Det finns en skalstock och en angiven skala.
 • Rita in två mått (vertikalt och horisontellt) vinkelrätt från fastighetsgränserna till byggnaden.
 • Ritningarna stämmer överens, du har samma måttsättning på både planritning och situationsplan.
 • Det finns nya och befintliga marklinjer på fasad- och sektionsritningarna.
 • Om ritningarna är handritade ska bläck- eller tuschpenna användas. Blyertsteckningar har inte tillräckligt hög kvalité för att skannas in.

Skicka in din ansökan om bygglov via vår e-tjänst. Frågorna i e-tjänsten anpassar sig efter ditt ärende.

Om du tycker att en fråga eller ett ord är svårt att förstå kan du prova något av följande:

 • Tryck på frågetecknet som finns bredvid många frågor. Då fälls det ut en mer utförlig förklaring med exempel.
 • Många ord och begrepp förklaras i vår ordlista. Tryck här för att komma dit.
 • Ring Skellefteå kommuns kundtjänst och be om hjälp. De har telefonnummer 0910-73 50 00 (välj knappval 3).

När du ansöker om bygglov behöver du svara på många frågor. Om du vill återkomma till din ansökan senare kan du spara den och fortsätta fylla i den vid ett senare tillfälle.

Spara ärendet genom att trycka på knappen ”Spara”.

När du vill återuppta ett sparat ärende loggar du in i Självservice med ditt BankID. Välj ”Mina sidor” i menyn högst upp och ”Mina ärenden”. Hitta ditt ärende och öppna det på nytt.

Beroende på vad du ska bygga kan du behöva använda fler e-tjänster.

Det gäller till exempel om du ska:

 • Ansöka om strandskyddsdispens
 • Installera eller byta ut en eldstad eller rökkanal.
 • Anlägga eller ändra en enskild avloppsanläggning.
 • Riva en befintlig byggnad.

 1. Din ansökan skickas inte in till kommunen förrän alla som ska signera ärendet har gjort det. Se därför till att eventuell make/maka/sambo också signerar ärendet med sitt BankID.
 2. Om du vill fråga din bygglovshandläggare något kan du skicka en fråga direkt till hen via ditt bygglovsärende. Gör det genom att logga in i Självservice med ditt BankID. Välj ”Mina sidor” i menyn högst upp och ”Mina ärenden”. Tryck på fliken "Meddelanden" och sedan på "Nytt meddelande" och skriv din fråga. Vi meddelar dig när du får svar på din fråga via mejl och sms.
 3. Om du behöver komplettera din ansökan i efterhand kan du göra det på ett enkelt sätt direkt i ditt ärende. Då skickas dina uppgifter direkt till bygglovsverksamheten och den som handlägger ditt ärende. Tryck här för en guide som visar hur du kompletterar ditt ärende i efterhand (pdf, öppnas i ny flik) , 183.4 kB, öppnas i nytt fönster.
Senast uppdaterad: