Kontrollplan och kontrollansvar
Du behöver ta fram en kontrollplan om du ska bygga, riva eller utföra markarbeten. Du kan också behöva en kontrollansvarig för ditt projekt.
Kontrollplanen är ett dokument som visar vilka kontroller som ska utföras under byggtiden för att det du förändrar, tar bort eller bygger till ska vara säkert och följa gällande lagar och regler.
Olika sätt att skapa en kontrollplan
Om du ska bygga ett fristående garage, carport, förråd eller en gäststuga kan du skapa din kontrollplan i vår digitala tjänst genom att svara på frågor om ditt projekt.
Det finns en mall och förslag på kontrollpunkter som du kan använda som stöd om du ska ta fram en kontrollplan för andra typer av projekt.
Kontrollansvarig
För större projekt behöver du en certifierad kontrollansvarig. Till exempel vid nybyggad av enbostadshus. Vid mindre projekt, exempelvis nybyggnad av komplementbyggnad eller mindre tillbyggnad, behöver du oftast inte en kontrollansvarig.
Välkommen på öppet hus och rådgivning om du är osäker på om du behöver en kontrollansvarig.
Frågor och svar
Du behöver skapa och lämna in en kontrollplan om du ska söka bygglov, marklov, rivningslov eller lämna in en bygg- eller rivningsanmälan.
Hur gör jag en riskanalys?
Inför arbetet med att ta fram en kontrollplan behöver du som byggherre i förväg föreställa dig vilka risker som kan uppstå under byggtiden.
Den kontrollansvarige du anlitar måste vara certifierad och ha en självständig ställning till den som utför arbetet. Kravet finns i EU:s tjänstedirektiv och innebär att bara personer som är certifierade får göra det en kontrollansvarig ska göra.
Kontrollansvarig ska bistå byggherren i upprättandet av kontrollplanen och se till att kontrollplanen följs under byggets gång. Kontrollansvarige ska vara med vid kommunens arbetsplatsbesök och dokumentera eventuella avvikelser som upptäcks, samt avlämna ett utlåtande inför slutbeskedet.
Tryck på länkarna nedan för att se förslag på certifierade kontrollansvariga:
Kontrollplanen ska skickas in till bygglovsavdelningen. Du kan bifoga kontrollplanen till din ansökan om lov eller anmälan eller komplettera ett pågående ärende via Självservice.
Kom ihåg att:
- Kontrollplanen ska inte signeras förrän projektet är färdigt och alla kontrollpunkter är utförda.
- Du får inte börja bygga förrän du har fått startbesked.
Under projektets gång
När vi har fastställt din kontrollplan och du har fått startbesked kan projektet påbörjas. Kontrollerna utförs och signeras löpande under projektets gång. När samtliga kontroller är utförda ska du lämna in den ifyllda kontrollplanen till bygglovsavdelningen för att du ska kunna få slutbesked.
Skicka gärna in kontrollplanen digitalt genom att logga in i Självservice och öppna din anmälan eller ansökan om bygglov. Ladda sedan upp kontrollplanen direkt i ditt ärende.
Tryck här för att logga in i Självservice Länk till annan webbplats.
Öppna tjänsten och notera din specifika kod. Du behöver koden om du vill ta en paus och fortsätta vid ett annat tillfälle. Koden är giltig i 100 dagar.
Beroende på vad du svarar på frågorna får du förslag på kontrollpunkter som bör finnas med i din kontrollplan. Vid behov kan du lägga till eller ta bort kontrollpunkter. Antingen helt egna eller utifrån färdiga förslag.
När du är klar skapas en kontrollplan i tabellformat som beskriver vad som ska kontrolleras, vem som ska kontrollera, hur det ska kontrolleras och mot vad det ska kontrolleras. Välj mellan att ladda ner den färdiga kontrollplanen eller få den skickad till din mejladress.
Om du har skickat in ditt e-tjänsteärende digitalt och har ett pågående ärende kan du bifoga nya och uppdaterade dokument direkt i ärendet. Det gör du genom att logga in på Mina sidor och öppna ditt ärende.
Här hittar du instruktionen (pdf, öppnas i ny flik) , 183.4 kB, öppnas i nytt fönster.
Det finns en e-tjänst som du kan använda för att skicka in uppgifter om vem som är kontrollansvarig för ditt projekt.
Om du har frågor om bygglov, rivningslov eller bygganmälan är du välkommen att boka tid med en handläggare. Välj själv om du vill ha mötet via telefon, videolänk eller genom att besöka oss när vi har öppet hus för rådgivning.
Öppet hus och rådgivning - Skellefteå kommun Länk till annan webbplats.