Vattenläckage

Ett läckage på din vatteninstallation kan kosta dig en hel del under ett år. Kontrollera därför att inte dina ledningar läcker.

Tycker du att du har onormalt hög vattenförbrukning, kan det vara ett läckage på din vatteninstallation. Kontrollera därför att dina ledningar inte läcker genom att stänga av alla tappställen (exempelvis vattenkranar, dusch, disk- och tvättmaskin) och därefter ser du om vattenmätarens kugghjul snurrar. Om kugghjulet snurrar har du troligtvis en läcka någonstans i fastigheten. Läckan kan vara antingen på vattenledningen eller att det är dåliga ventiler eller packningar till någon kran.

Du kan även kolla om toaletten läcker genom att lägga toalettpapper inne i porslinet och se om det blir blött utan att du spolar. Om du inte hittar felet kontakta en VVS-firma som kan hjälpa dig.

En läcka kan kosta dig en del under ett år. Med nuvarande priser inklusive moms kostar det 28 kronor per kubikmeter.

Så här mycket kostar det om du har en läcka lika stor som...

  • en sytråd, Ø 0,3 mm, så droppar din kran hela tiden (tät droppning). Den här läckan motsvarar cirka 40 kubikmeter per år och kostar dig ungefär 1100 kronor.
  • en något grov synål Ø 0,9 mm, det är som en tunn stråle vatten. Den här läckan motsvarar 310 kubikmeter och det kostar dig ungefär 8700 kronor på ett år.
  • en tändsticka, Ø 2,7 mm, det är ungefär den stråle som blir när du sköljer din disk. Den här läckan motsvarar 3050 kubikmeter vatten och kan kosta dig drygt 85 000 kronor.
  • en penna, Ø 8,7 mm, det är ungefär som en badkarstappning. Med en sådan här läcka kan du förlora 31 000 kubikmeter vatten om året och det kostar dig 870 000 kronor.
  • en femkrona Ø 27,5 mm, det är en spolning ur en brandpost. Om du skulle ha en sådan läcka under ett år tappar du 315 000 kubikmeter vatten och det skulle kosta dig drygt 8,8 miljoner kronor.
Senast uppdaterad: