Hotell- och turismprogrammet

Hotell och turism är en bransch som växer. På det här programmet tränar du din förmåga att ge service och blir duktig på att förstå andra människors önskemål och behov.

Hotell och turism, endast som lärlingsutbildning

Läs mer om gymnasial lärlingsutbildning

På hotell- och turismprogrammet lär du dig att kommunicera med andra människor och att tänka nytt och kreativt. Du kommer att förstå hur till exempel människors ålder, familjesituation och traditioner påverkar deras önskemål och behov av service. Marknadsföring och försäljning är andra viktiga inslag i utbildningen.

Hotell och turism är en bransch med många olika typer av arbeten. Du kan utbilda dig mot yrken inom försäljning, konferensverksamhet, reception, turistinformation och guidning, reseplanering och resebyråarbete eller läsa vidare på yrkeshögskola.

Sök programmet (Länk till annan webbplats)

Arbetsuppgifterna på ett hotell eller konferensanläggning är en blandning av kundservice och administrativt arbete. Du lär dig bland annat om metoder, redskap och utrustning som används vid frukost- och bufféservering. Som receptionist ska du vara hotellets ansikte mot kunderna och du behöver kunskaper i ekonomi och data. Du lär dig även om arrangemang av konferenser och möten, och olika event.

Dessutom får du kunskaper för arbete inom rese- eller turistindustrin. Det är idag en bransch som växer snabbt och där det finns många olika typer av arbeten. Du lär dig olika resmål och resvägar och att söka information. Du ska kunna ta hand om alla typer av resenärer som har olika krav. Du får träning i att informera kunder, både skriftligt och muntligt. Här ingår även att producera informationsmaterial och träning i att guida grupper.

Du lär dig att organisera, planera och leda resor, aktiviteter och upplevelser. Du studerar även resmål och resvägar och får träna dig i service och bemötande.

Exempel på yrken: Aktiviteter och upplevelser, guide och reseledare, turistinformation, konferens- och evenemangsverksamhet, hotellreceptionist.

Det ska vara möjligt för dig att börja arbeta inom yrket direkt efter utbildningen. Utbildningen ger dig även grundläggande behörighet till både yrkeshögskola och universitet om du inte aktivt väljer bort det.

Om du vill ha grundläggande behörighet till högskola/universitet måste du läsa kurserna svenska/svenska som andraspråk 2 och 3 samt engelska 6. Detta kan du göra under din gymnasietid eller komplettera senare inom vuxenutbildningen.

De krav du behöver uppfylla för en yrkesexamen är:

 • Betyg i alla kurser som ingår i ditt program, 2500-2800 poäng.
 • Lägst betyg E i 400 poäng program-gemensamma ämnen.
 • Lägst betyget E (godkänd) i kurser som omfattar minst 2250 poäng.
 • Lägst betyget E i svenska/svenska som andraspråk 1, engelska 5 och matematik 1.
 • Ditt gymnasiearbete måste vara godkänt.

En yrkesexamen ger grundläggande behörighet till yrkeshögskolans utbildningar.

På ett yrkesprogram har du minst 15 veckors APL, arbetsplatsförlagt lärande. Du kan också läsa vissa yrkesprogram som lärling, det innebär att halva utbildningen är ute på en eller flera arbetsplatser.

Vill du veta mer kan du fråga din studie- och yrkesvägledare eller läsa på www.studera.nu Länk till annan webbplats..

Anderstorpsgymnasiet

Anton Kemi

 • Bygg och Anläggningsprogrammet
 • IB – International Baccalaureate Diploma Programme (kandidatskola)
 • Introduktionsprogrammet IMA - Individuellt alternativ

Hanna Berglund

 • Samhällsvetenskapliga programmet
 • VVS och Fastighetsprogrammet

Karita Sandström

 • Lärling

Marlene Eriksson

 • Estetiska programmet
 • Fordon och Transportprogrammet

Mikael Thelin

 • Ekonomiprogrammet

Kontakta Kundtjänst, kundtjanst@skelleftea.se eller 0910-73 50 00, så förmedlar de kontakt till rätt vägledare.

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad:
0910-73 50 00

Besöksadress: Stadshuset,
Trädgårdsgatan 6, Skellefteå

kundtjanst@skelleftea.se