Frågor och svar VUX

Här hittar du vanliga frågor och svar som rör vuxenutbildning.

Frågor och svar

Frågor och svar

Besök CVs webbplats. Du hittar CV´s öppettider under "Drop in". När Drop in är stängt är du välkommen att kontakta oss via telefon, mail eller genom att boka en samtalstid. All information hittar du på hemsidan.

Ditt antagningsbesked skickas till den mailadress som du fyllde i när du gjorde din ansökan. Du får ditt besked senast 3 veckor efter sista ansökningsdag. Om du inte hittar ditt antagningsbesked, kolla din skräppost.

Ditt antagningsbesked skickas till den mailadress som du fyllde i när du gjorde din ansökan. Senast en vecka innan kursstart skickar skolan ut antagningsbeskedet. Om du inte hittar ditt antagningsbesked, kolla din skräppost.

Vi vet oftast inte i förväg när en yrkesutbildning startar, gå regelbundet in på denna sida så missar du ingen utbildningsstart.

Webbplats för yrkesutbildningar.

Besök CVs webbplats och läs mer om hur du bokar en tid hos oss. Du kan också komma på vår Drop in när vi har öppet eller ringa till Skellefteå kommuns kundtjänst för att få hjälp att boka en tid.

Just nu erbjuder vi de flesta kurserna på Extern distans på Hermods (ej yrkeskurser). Besök Hermods webbplats Länk till annan webbplats. för att se kursutbudet.

När du sedan ska söka en kurs på Externdistans kan du läsa mer här

Boka en tid med en studie- och yrkesvägledare! Det kan du göra här. Vi hjälper dig att reda ut din behörighet. Du kan även själv ta reda på mer kring behörighet till universitet och högskola på antagning.se Länk till annan webbplats..

IKE är en förkortning för "Interkommunal ersättning" och är ett beslut som du behöver för att söka utbildningar i andra kommuner än där du är folkbokförd. När du söker en utbildning på Komvux i en annan kommun så är det alltid hemkommunen som beslutar om du får gå utbildningen, och i så fall också bekostar den. IKE-beslutet talar om för den kommun du söker utbildning i att din hemkommun är villig att betala för utbildningen och vart kostnaden ska faktureras. Ofta behöver man ha ett IKE-beslut färdigt redan innan man söker utbildning i en annan kommun, annars är risken att man inte blir antagen då det är dyrt att bekosta studier för invånare från andra kommuner.

Du kan läsa här om hur du går till väga för att ansöka om IKE.

Till dig som ska ansöka om studiemedel:  Ansökan om studiemedel gör du själv online på CSNs webbplats Länk till annan webbplats.. Där hittar du information om olika studiestöd och instruktioner om hur du ansöker. Det finns en bra guide för ansökan  om studiemedel. Titta gärna på filmen där de visar hela ansökan steg för steg. Länk till annan webbplats.  

På CV – Centrum för vägledning finns det möjlighet under Drop in öppet att använda en kunddator för att ansöka om studiemedel. Tänk på att det är du själv som ska göra din ansökan. 

Läs mer på sidan om studieekonomi.

Studiemedel är det vanligaste studiestödet som man kan ansöka om hos CSN (Centrala studiestödsnämnden). Studiemedel består av en del bidrag och en del lån. Du kan själv välja hur mycket lån du vill ha eller om du endast vill ansöka om bidragsdelen.

Att ha studiestöd från CSN innebär vissa skyldigheter, det är viktigt att du tar del av vad som krävs av dig som söker studiestöd. All information hittar du på CSNs webbplats. Länk till annan webbplats.

Du kan läsa mer på sidan om studieekonomi.

Studiestartsstöd riktar sig till arbetslösa personer som uppfyller vissa kriterier. Stödet är ett större bidrag jämfört med det vanliga studiemedelsbidraget. Det är din hemkommun som beslutar om du har rätt att ansöka om studiestartsstöd och CSN (Centrala studiestödsnämnden) som beslutar om din ansökan. För dig som är folkbokförd i Skellefteå kommun och vill ansöka om studiestartsstöd boka tid på CV.

För mer information, besök www.csn.se Länk till annan webbplats.

Du kan läsa mer på sidan om studieekonomi.

Senast uppdaterad: