Cisterner
Om du vill installera en cistern för brandfarlig vätska eller spillolja kan du behöva höra av dig till oss, söka tillstånd för att hantera brandfarlig vara och söka bygglov.
I kommunen finns ett stort antal cisterner för förvaring av brandfarliga vätskor som till exempel eldningsolja, bensin, diesel eller spillolja. Det finns också mycket bestämmelser runt cisterner, som gäller både privatpersoner och företag. På den här sidan reder vi ut vad som gäller.
Då behöver du informera oss
I de här fallen behöver du informera oss:
• Om du ska hantera mer än 50 liter brandfarliga vätskor eller spillolja i cisterner i ett vattenskyddsområde. Det behöver inte vara en cistern utan kan vara flera mindre behållare som sammanlagt har en volym över 50 liter.
• Om du ska hantera minst 1 kubikmeter brandfarliga vätskor eller spillolja i cisterner utanför ett vattenskyddsområde.
Meddela oss minst fyra veckor i förväg via den här e-blanketten:
Vi tar ut en avgift för att handlägga inkomna uppgifter enligt den taxa som kommunfullmäktige har fastställt. Om du inte informerar oss i tid kan du dessutom behöva betala en miljösanktionsavgift.
Ska en cistern tas ur bruk?
En cistern som inte används ska tömmas och rengöras. Du ska kontrollera att den inte har läckt och förorenat marken. Påfyllnadsrör och avluftningsledning ska tas bort eller plomberas. Oljeavfall samt nivåmätare med kvicksilver är farligt avfall och lämnas in till en miljöstation eller en återvinningscentral.
När en cistern ska tas bort eller inte användas mer behöver du informera oss. Det gör du via den här e-blanketten:
Då behöver du söka bygglov
För fasta cisterner och andra fasta anläggningar för kemiska produkter som är hälso- och miljöfarliga och för varor som kan medföra brand eller andra olyckshändelser behöver du söka bygglov. Klicka på knappen nedan för att komma till e-tjänsten:
Då behöver du anmäla hantering av brandfarlig vara
I vissa fall krävs även tillstånd till hantering av brandfarlig vara från räddningstjänsten. Om cisternen är tillståndspliktig, får cisternen inte fyllas med brandfarlig vätska förrän räddningstjänsten beslutat om tillstånd. Läs mer på rubriken nedan och ansök via den lila knappen.
Då krävs tillstånd för yrkesmässiga verksamheter:
- Cisternen större än 100 liter, finns i en publik verksamhet och är avsedd för vätska med flampunkt* lägre än 60 grader
- Cisternen är större än 500 liter, belägen inomhus i en icke publik verksamhet och är avsedd för vätska med flampunkt* lägre än 60 grader
- Cisternen är större än 3000 liter, belägen utomhus i en icke publik verksamhet och är avsedd för vätska med flampunkt* lägre än 60 grader
- Cisternen är större än 10 000 liter, belägen i en publik verksamhet eller inomhus i en icke publik verksamhet och är avsedd för vätska med flampunkt* högre än 60 grader (men lägre än 100 grader)
- Cisternen är större än 50 000 liter, belägen utomhus i en icke publik verksamhet och är avsedd för vätska med flampunkt högre än 60 grader (men lägre än 100 grader).
Om verksamheten är privat (inte yrkesmässig), krävs tillstånd om cisternen är avsedd för mer än 100 liter vätska med flampunkt* lägre än 60 grader, eller om cisternen är avsedd för mer än 10 000 liter vätska med flampunkt* högre än 60 grader
*Uppgifter om en viss vätskas flampunkt framgår i aktuell produkts säkerhetsdatablad (kapitel 9). OBS! spillolja anses ha en flampunkt lägre än 60 grader om tillståndssökanden inte kan bevisa att flampunkten är högre.
Skyddsåtgärder
Det främsta skyddet för cisterner är att de får en bra placering, men andra skyddsåtgärder som påkörningsskydd, oljeavskiljare och påfyllnadsskydd kan också behövas. Om cisternen ska användas för tankning behöver den stå på ett tätt underlag som är beständigt mot vätskan i cisternen, till exempel betong eller specialbehandlad asfalt. Det kan också krävas tätt underlag för cisterner som inte används för tankning.
Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2021:10) säger att cisterner och anslutna rör- och slangledningar som ligger inom ett vattenskyddsområde ska ha ett sekundärt skydd.
Det innebär skyddsanordningar som antingen var och en för sig eller tillsammans ska kunna fånga upp läckage, överfyllning och spill så att vätskan inte sprids till omgivningen.
Det sekundära skyddet kan innebära invallning och då behöver den rymma hela tankens volym, men även 10 procent av övriga kärl ifall sådana finns med i invallningen. Det är för att kunna fånga upp spill, läckage och överspolningar.
Ovanför den invallade cisternen behöver det finnas ett skydd mot nederbörd, till exempel ett tak för att inte invallningen ska bli full med vatten.
Sekundärt skydd kan vara motiverat även utanför vattenskyddsområden beroende på cisternens placering.
Undvik ingjutna ledningar och markförlagda ledningar eftersom de gör det svårt att upptäcka korrosion och läckor.
Inom ett vattenskyddsområde får rörledningar i byggnader inte dras i eller under ett golv, utan ska vara väl synliga.
Vid påfyllningsrör för cisterner inom ett vattenskyddsområde behöver en skylt med texten "VATTENSKYDDSOMRÅDE" vara uppsatt. Skylten ska vara väl synlig och av hållbart material. Skylten ska även innehålla fastighetsbeteckning, adress, volym, högsta fyllningsflöde och innehåll.
Kontroller av cisterner
Förutom att du som har cisternen ska ha den under uppsikt så ska den återkommande kontrolleras av ett godkänt företag (se mer under rubriken Godkända besiktningsfirmor). Det finns olika typer av kontroller som enligt lag ska göras på cisterner. Vilken kontroll som ska utföras när beror på var cisternen är placerad och vilken volym den rymmer.
Efter kontrollen får du en kontrollrapport från företaget. Den ska kunna visas upp om tillsynsmyndigheten begär det.
Läs mer om de olika kontrollerna i kapitel 5 på MSBs webbplats. Länk till annan webbplats.
Godkända besiktningsfirmor
För att utföra besiktningar av cisterner krävs att företaget är ackrediterat (godkänt) av Swedac.
På Swedacs webbplats kan du se vilka företag som är ackrediterade. Länk till annan webbplats.
Laghänvisningar
Här kan du läsa mer om vilka lagar och föreskrifter som gäller för cisterner.
För cisterner innehållande brandfarlig vara gäller även:
Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om cisterner med anslutna rörledningar Länk till annan webbplats.för brandfarliga vätskor, MSBFS 2018:3 (msb.se, öppnas i ny flik)
Länk till annan webbplats.