Europa Direkt Västerbotten

Vill du veta mer om EU eller berätta för EU hur du vill ha ditt framtida Europa?

Aktuellt

Är du student, intresserad av EU-frågor och söker en spännande praktikplats? Då kanske en praktik hos oss på Europa Direkt Västerbotten kan vara något för dig? Skicka en ansökan senast den 20 november för vårterminen 2023.

Arbetsuppgifter

Europa Direkt Västerbotten erbjuder praktik en termin till en student på eftergymnasial utbildning med inriktning mot EU, statsvetenskap eller liknande. Praktiken är på deltid (50 – 60 %) under en termin, vilket gör att den går kombinera med studier.

Som praktikant får du delta i det dagliga arbetet som innebär bland annat:

 • Hjälpa till att arrangera evenemang på gymnasieskolor, bibliotek, folkhögskolor eller annat.
 • Uppdatera sociala medier, hemsida och nyhetsbrev
 • Omvärldsbevaka
 • Delta i pågående projekt

EUROPA DIREKT Västerbotten är medlem av det svenska Europa Direkt-nätverket. I Sverige finns 15 Europa Direkt-kontor. Kontoren sprider information om EU på plats, och ger människor möjlighet att delta i samtal om EU:s framtid för att främja den lokala och regionala debatten kring EU. Praktiken är förlagd till kontoret i Skellefteå stadshus men resor inom framför allt Västerbotten förekommer.

Kvalifikationer

Du som ska praktisera hos oss bör studera ett eftergymnasialt program med inriktning mot EU, gärna med statsvetenskaplig eller humanistisk profil. Förutom att ha ett intresse för Europafrågor är det viktigt att du är social, kan ta egna initiativ och klarar av att arbeta självständigt.

Hur du ansöker

Ansök senast den 20 november för vårterminen 2023. Maila CV och personligt brev till Europa Direkt Västerbotten

När ansökningstiden har gått ut kallar vi 3–5 personer på intervju. Besked ges till samtliga som har sökt när vi är klara med ansökningsprocessen.

Varmt välkommen med din ansökan!

Mer information

Vid frågor om Europa Direkt Västerbotten, kontakta verksamhetsansvarig Cecilia Frank:

Europa Direkt Västerbotten Cecilia Frank

I sitt årliga tal om tillståndet i den europeiska unionen den 14 september beskrev EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen de flaggskeppsinitiativ som kommissionen planerar för det kommande året. Många av initiativen är ett svar på de rekommendationer som medborgarna framförde under konferensen om Europas framtid.

Initiativen omfattar bland annat att:

 • Fortsätta att ge starkt stöd till Ukraina och dess folk, till exempel genom att mobilisera den inre marknadens fulla kraft.
 • Vidta åtgärder för att hjälpa invånarna i EU att ta sig genom energikrisen,
 • stödja näringslivet, särskilt de små och medelstora företagen, för att stärka den framtida konkurrenskraften i EU.
 • Minska EU:s beroende av ryska fossila bränslen och samarbeta med pålitliga leverantörer.
 • Investera ännu mer i förnybar energi, särskilt vätgas
 • Leda klimatanpassningen och skyddet av vår natur på global nivå
 • Fortsätta att stå upp för demokratin, både hemma och i omvärlden, och för rättsstatens principer.

Talet finns i sin helhet här. Länk till annan webbplats.

Vad är State of the European Union och varför är det viktigt?

Varje år i september håller EU-kommissionens ordförande ett tal, State of the European Union, i Europaparlamentet. Talet ger oss en fingervisning vartåt EU-vindarna blåser.

Skellefteå kommun har en beviljad Erasmus+ ackreditering

Det innebär att Skellefteå kommuns gymnasieskola och gymnasiesärskola har möjlighet till fortbildning, utbyten och studiebesök i länder i Europa som är godkända av Erasmus+, utan att en projektansökan behöver skrivas för varje enskilt projekt. Ackreditering omfattar samtlig personal och elever.​

Syfte med ackrediteringsprojektet är att inhämta kunskap, kompetens och yrkeserfarenhet utomlands för att höja kvaliteten i undervisningen och lärandet. ​

Läs mer om internationellt arbete på gymnasieskolorna

Fyra kvinnor

Från vänster Ivanna Kuzyk, Olena Myronycheva, Galina Netteltoft, Alina Levytska

Europa Direkt Västerbotten har träffat fyra ukrainska kvinnor som har engagerat sig och tillsammans samordnat arbetet med att ta emot ukrainska flyktingar som kommit till Skellefteå. Dessa fyra är:

 • Ivanna Kuzyk – Arbetar på Lindex Solbacken. Bor i Medle med familj och barn. Har bott i Skellefteå ca 8 år.
 • Olena Myronycheva – forskare på LTU, Skellefteå. Bor med familj i Skellefteå sedan 2015
 • Galina Netteltoft – Arbetar inom hemtjänsten och en del för Röda Korset. Har bott i Skellefteå ca 10 år. Bor med sina 2 barn.
 • Alina Levytska – student på Skellefteå campus. Har bott i Skellefteå ca fem år.

När Ryssland gick in i Ukraina och kriget började bestämde sig alla fyra att på olika sätt hjälpa de människor som flyr från Ukraina och kommer till Skellefteå. De kände inte varandra innan.

Det man slås av när man träffar dessa fyra är den känsla och medmänsklighet som de visar gentemot de människor som kommer från det hemland där de själva har sina egna familjer kvar. Många känslor kommer fram under vår träff och det känns verkligen hur nära denna mänskliga katastrof är.

Alina, Galina, Olena och Ivanna vill att deras engagemang ska inspirera andra att hjälpa till och göra liknande insatser. För det betyder så mycket för de som kommer hit. De är rädda och i många fall traumatiserade av vad de upplevt.

Kvinnornas insatser började med en demonstration på torget i Skellefteå, där uppslutningen var stor. Både Ukrainare bofasta i Skellefteå och övriga Skellefteåbor deltog och demonstrationen följdes upp av ytterligare två demonstrationer för att visa stödet för Ukraina. På plats bestämde de sig för att starta en Facebookgrupp under namnet Skellefteå med Ukraina, som i skrivande stund har drygt 800 medlemmar. Genom denna plattform har man bland annat kunnat hjälpa till med insamling av kläder och saker till de som kommer har flytt från Ukraina.

Olena menar att det varit jobbigt att se att en del barn som kom i februari hade tennisskor och tunna kläder på sig. Här var de tvungna att snabbt agera och samla in vinterkläder och skor så att det skulle räcka till alla.

Skellefteåborna har visat sig givmilda och med hjälp av lokala profiler på kommunen, Folkuniversitetet, Röda Korset, Bilda med fler har man bland annat fått tillgång till lokaler för förvaring av det som samlats in. Även föreningen Tusen Systrar har varit inblandade i samarbetet.

Nästa steg är att samla in vår- och sommarkläder.

Människorna som kommit har även behövt hjälp med kontakten med myndigheter och stöd med inslussningen i samhället på olika sätt. Galina menar att der fungerat som en länk mellan dem och samhället. Hon berättar att man genomfört en del sociala aktiviteter som Borsjtjmiddag, gudstjänster och aktiviteter på biblioteken för att få dessa människor att för en stund tänka på annat och att träffa andra.

Totalt har ca 200 människor kommit från Ukraina till Skellefteå kommun, men fler väntas så länge kriget pågår och de fyra kvinnorna kommer fortsätta att samordna och organisera det lokala stödet, i samarbete med övriga aktörer som redan nämnts, tex Röda Korset, kommunen, föreningar m fl. Medmänsklighet, handlingskraft och samarbete i dess finaste form.

Here comes the new Helpline ‘EU solidarity with Ukraine'. In addition to the 24 official EU languages, the Commission has launched a dedicated Ukrainian and Russian language service for questions related to 'EU solidarity with Ukraine'. Anybody in the EU and from abroad can contact the Europe Direct Contact Centre , and receive replies in Ukrainian and Russian.

The new Helpline

Зателефонуйте нам

Ви дзвоните нам з ЄС

00 800 6 7 8 9 10 11

Щодня з 09:00 до 18:00 CET

Дзвінки безкоштовні

На будь-якій мові ЄС

Europaåret för Unga 2022

Den 8 september arrangerade och genomförde Europa Direkt Västerbotten och Norrbotten en digital frågestund med EU-minister hans Dahlgren där gymnasieelever i Norr- och Västerbotten fick ställa frågor om det europeiska samarbetet till honom. Deltagande skolor var Björknäsgymnasiet i Boden, Luleå Gymnasieskola, Strömbackaskolan i Piteå, Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå och Dragonskolan i Umeå.

Länk till inspelningen finns här. Länk till annan webbplats.

Vilka är vi?

Europa Direkt är ett informationsnätverk som drivs av EU-kommissionen tillsammans med Europaparlamentets kontor, lokala och regionala partners i EU:s medlemsländer. Nätverket administreras av Europeiska kommissionen.

Det finns drygt 400 Europa Direkt-kontor runt om i Europa.

Europa Direkt Västerbottens värdorganisation är Skellefteå kommun, och du hittar oss i Stadshuset i Skellefteå. Vårt nuvarande uppdrag sträcker sig från 1 maj 2021 – 31 december 2025.

Vi medfinansieras också av Region Västerbotten och Umeå kommun.

EUROPA DIREKT Västerbotten är medlem av det svenska Europa Direkt-nätverket. I Sverige finns 15 Europa Direkt-kontor. Kontoren sprider information om EU på plats, och ger människor möjlighet att delta i samtal om EU:s framtid för att främja den lokala och regionala debatten kring EU.

Europa Direkt Västerbotten ingår i Europeiska kommissionens informationsnätverk Länk till annan webbplats. på lokal och regional nivå bestående av ungefär 450 kontor i hela EU.

Vad kan Europa Direkt Västerbotten hjälpa dig med?

Vi ser till så att EU pratar Västerbottniska!

Till oss kan du vända dig till om du har frågor och vill veta mer om EU. Vi håller koll på Bryssel, hjälper till att svara på dina frågor, söka information och tillhandahåller gratis informationsmaterial om aktuella Europafrågor. Vi kan också hjälpa dig när du vill komma i kontakt med EU:s institutioner eller föra fram dina åsikter om EU-samarbetet.

Vi håller koll på Bryssel!

Vi bevakar och informerar om vad som händer i Bryssel.

Gilla eller följ oss gärna på Facebook, Europa Direkt Norr, där vi lägger upp nyheter och tips.

Dina rättigheter i EU

Som svensk medborgare är du också EU-medborgare. Det innebär att du har rättigheter som att arbeta, studera, rösta och att ställa upp i politiska val i andra EU-länder. Här listar vi några av dina rättigheter som EU-medborgare.

Vi berättar gärna för Bryssel!

Vi för gärna dina frågor vidare till de som bestämmer, och vi sprider gärna goda västerbottniska exempel! Vi vet att det finns många bra EU-finansierade projekt därute, berätta för oss så är vi glada att marknadsföra t ex ditt projekts goda exempel och resultat till andra.

Vi besöker er gärna!

Vill du att vi kommer ut till din förening, organisation, skola eller klass och berättar om EU? Vi kommer gärna ut med EU-information till intresserade organisationer och föreningar av olika slag. Tveka inte att höra av dig till oss, vi samarbetar gärna, och allt vi gör är kostnadsfritt!

För skolor skräddarsyr vi också seminarier eller workshops om hur man som skola kan använda t ex EU-programmet Erasmus+ i sitt utvecklingsarbete. Ring oss gärna så får du veta mer om vad vi gjort i skolor.

För vem?

Europa Direkt Västerbotten är till för alla invånare i Västerbottens län.

Vi vänder oss till alla, med särskilt fokus på skolor och dig som är ung eller arbetar med ungdomar.

Det här kan vi inte göra

Europa Direkt är ett partipolitiskt neutralt informationskontor som förmedlar EU-information. Vi företräder inte Europeiska kommissionen och kan tyvärr inte

 • handlägga eller vidarebefordra klagomål eller problem, men vi kan tala om vem du ska kontakta
 • kommentera EU-politiken
 • ge dig juridisk rådgivning eller tolka EU-lagstiftningen
 • handlägga ärenden som faller utanför EU:s behörighet
 • sprida dina politiska åsikter i EU-frågor. Om du vill kan du lämna synpunkter Länk till annan webbplats. på specifika EU-förslag genom t ex EU-kommissionens öppna samråd. Du kan också påverka EU-politiken via de folkvalda i Europaparlamentet eller nationella parlament. Vi kan hjälpa dig med förslag på vem du kan kontakta.

Eures Länk till annan webbplats.

Eures-nätverket hjälper dig att ta del av den gemensamma europeiska arbetsmarknaden. Nätverket koordineras av det nationella samordningskontoret för Eures (NSK).

Kontakt Eures Västerbotten: annika.sund@arbetsformedlingen.se

EEN Västerbotten Uminova Länk till annan webbplats.

Vill du och ditt företag nå fler kunder, leverantörer, hitta nya lösningar och samarbeta med andra för att öka er konkurrenskraft? Då har du kommit rätt. Enterprise Europe Network (EEN) hjälper kostnadsfritt små och medelstora bolag att växa på internationella marknader.

Kontakt EEN Västerbotten: karl-erik.johansson@uminovainnovation.se

peter.backstrom@uminovainnovation.se

Eurodesk Länk till annan webbplats.

Eurodesk vill inspirera unga att förvekliga sin potential. Sugen på att plugga utomlands? Jobba? Bli Volontär? Ungdomsutbyten? Och mycket mer. Här finns länkar och information för ungdomar och ni som jobbar med ungdomar om era möjligheter i Europa.

Eurodesk arbetar med över 1600 informationspunkter för ungdomar i 36 länder som informerar om deras möjligheter till rörlighet och uppmuntrar till att bli aktiva medborgare. Skellefteås Eurodesk finns tillfälligt i Västerbottensteaterns gamla lokaler på Nordlandergatan 1.

Kontakt Eurodesk: stefan.schonfeldt@skelleftea.se

EURAXESS Umeå universitet Länk till annan webbplats.

EURAXESS är ett europeiskt initiativ som syftar till att främja karriärutveckling för forskare, stimulera till forskarrörlighet inom EU, attrahera forskare utanför EU, upplysa forskare om deras rättigheter samt synliggöra lediga forskartjänster inom Europa.

Kontakt EURAXESS: rosita.nilsson@umu.se

Europeiskt Dokumentationscentrum Umeå Universitetsbibliotek Länk till annan webbplats.

Umeå universitetsbibliotek är ett europeiskt dokumentationscentrum (EDC). Inom EU finns ett nätverk av EDC-bibliotek som drivs av Europeiska kommissionen. Nätverket är till för att underlätta och utveckla studier och forskning om EU och för att göra informationen om EU tillgänglig för allmänheten.

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad: