Skellefteå är renbetesland under vintermånaderna

Under vintermånaderna är Skellefteå ett renbetesland och renar kan befinna sig i din närhet, både i skog och mark samt längs vägar. Därför är det bra att tänka på några saker.

Skellefteå tillhör Sápmi och sedan urminnes tider har renar samlats runt kommunen under vintermånaderna. Renskötseln bedrivs här från den 1 oktober till 30 april varje år. I Skellefteå kommun har flera samebyar sina renbetesmarker.

I Sverige varierar antalet renar men uppskattningsvis finns det mellan 225 000 och 280 000 i vinterhjord. Ett renbetesår varierar och kan se olika ut eftersom renen, väder och årstiderna är det som styr och sätter förutsättningarna. Därför är rennäringen beroende av stora betesytor. Renbetesrätt råder på ungefär hälften av Sveriges yta och det innebär särskilda lagar kopplade till rennäringen.

Renar är känsliga för störningar och därför är det viktigt att följa rennäringslagen. Skulle du komma i kontakt med en eller flera renar är det viktigt att ta det lugnt och inte skrämma renen eller renarna. Det du ska tänka på är att vara lugn och vänta tills renen eller renarna har passerat.

Extra försiktighet längs vägarna

Är du ute och kör bil under vintermånaderna och ser svarta sopsäckar uppsatta längs vägen måste du ta det försiktigt och vara extra vaksam. Sopsäckarna betyder att du befinner dig i renbetesmark och renar kan finnas i närheten. De söker sig gärna till vägar för att lättare kunna förflytta sig och även för att slicka i sig vägsalt eller värma sig på asfalten när vårvintersolen börjat visa sig. Skulle renar befinna sig på vägen ska du inte tuta eller på något annat sätt försöka skrämma renarna utan passera långsamt. Det gäller även om du färdas på skoter och renar befinner sig på skoterspåret.

Skulle du köra på en ren är det likvärdigt med en viltolycka och du har skyldighet att ringa 112 och anmäla olyckan. Du ska även märka upp platsen där olyckan har skett. Förslagsvis med en markeringsremsa eller en plastpåse. Att inte anmäla är straffbart. Läs mer om viltolyckor här Länk till annan webbplats.

Ur rennäringslagen:

93 §: När renar befinner sig inom ett betesområde där renskötsel är tillåten ska hund i trakten som inte används i renskötseln hållas i band eller instängd, om inte länsstyrelsen medger annat.

94 §: Till böter döms den som med uppsåt eller av oaktsamhet "skrämmer eller på annat sätt ofredar renar som uppehåller sig på ett område där renskötsel då är tillåten", obehörigen driver bort renar från ett område där renskötsel då är tillåten eller hindrar renar från att beta på ett sådant område.

Senast uppdaterad: