Fältverksamheten

Fältverksamheten ingår i Socialkontorets förebyggande enhet och vänder sig till ungdomar i ålder 13-25 år. Fältsekreterare eller fältarna som vi också kallas, arbetar både förebyggande och uppsökande med ungdomar. Vi samverkar tillsammans med föräldrar och olika aktörer för att ge en trygg tonårstid till kommunens ungdomar.

Vi består av sju fältsekreterare och finns på Hörnellgatan 4 och har hela Skellefteå kommun som arbetsfält. Vi har tystnadsplikt och för inte journaler, vid oro har vi anmälningsskyldighet. 

För dig som förälder

Ni föräldrar är viktiga och vi kan komma att kontakta er om vi blir oroade för er ungdom. Detta gör vi för att tidigt uppmärksamma, engagera och inkludera föräldrar så att vi tillsammans kan arbeta för ungdomens bästa.

Du kan även vända dig till oss för att prata om:

  • Du är orolig för din tonåring
  • Din tonåring är ute och rör sig i riskfyllda miljöer
  • Du har frågor kring alkohol, droger och kriminalitet
  • Du har andra funderingar och inte vet vart du ska vända dig

Du kan även vara anonym i telefonkontakt med oss.

Förebyggande arbete

Det förebyggande arbetet bygger på samverkan med andra som i sin profession arbetar med ungdomar bland annat personal på skolor, fritidsgårdar samt föreningar. Fältverksamheten har i uppdrag att ge information om trender och tendenser som finns bland ungdomar. Det kan handla om vad som händer på sociala medier, om droger eller aktuella riskmiljöer. Det gör vi exempelvis på föräldramöten och via sociala medier.

Fältverksamheten erbjuder stödgrupp för ungdomar med missbruk och/eller psykisk ohälsa i familjen, Föräldragrupp ABC-Tonår, familjerådslag och medling vid brott. Följ länkarna för att läsa mer om stödgrupp för ungdomar och ABC-tonår Öppnas i nytt fönster., familjerådslag Öppnas i nytt fönster. samt medling vid brott Öppnas i nytt fönster..

Uppsökande arbete

Det uppsökande arbetet består av att vara ute så mycket som möjligt bland ungdomar, både dag- och kvällstid. De kan vara på skolor och fritidsgårdar men även på platser så som stan, bilparkeringar eller riskfyllda miljöer.

Med riskmiljöer menar vi platser med liten vuxennärvaro och där ungdomar samlas, där det kan vara en ökad risk för att bli utsatt på olika sätt, rekrytering till kriminalitet eller där det kan förekomma alkohol och droger.

Genom det uppsökande arbetet har vi kontakt med både ungdomar och föräldrar för att erbjuda stöd och vid behov hjälpa vidare till annat stöd.

Följs oss på sociala medier

Följ oss gärna på Facebook (Fältverksamheten Skelleftea) och Instagram (faltare) för mer information eller ta kontakt med oss enligt telefonnummer nedan. 

Senast uppdaterad: