Familjecentraler och öppna förskolor

Familjecentralen är en mötesplats där god hälsa för hela familjen står i fokus. Familjecentralen hittar du i anslutning till den öppna förskolan på tre orter i kommunen. Öppen förskola är en mötesplats dit du som vuxen är välkommen tillsammans med ditt barn upp till 6 års ålder. Hos oss träffar du andra föräldrar och barn i en trevlig och barnvänlig miljö.

I Byske, Anderstorp och Ursviken finns familjecentraler. På familjecentralerna finns, förutom öppen förskola, även barnavårdscental (BVC), barnmorska och föräldrarådgivare i anslutande lokaler. Familjecentralerna är ett samarbete mellan Skellefteå kommun och Region Västerbotten, där vi kan samverka kring barnfamiljen.

Familjecentralen i Boliden slår upp dörrarna i augusti

I och med det öppnas den fjärde familjecentralen i kommunen. Välkommen till invigningen den 28 augusti!

Att bli förälder är oftast väldigt omvälvande. Det kan vara helt fantastiskt, men ibland kan det också vara svårt och frustrerande. Om frågorna blir fler än lösningarna kan du vända dig till föräldrarådgivarna på familjecentralerna. Verksamheten är gratis och vänder sig till blivande föräldrar och till föräldrar med barn i åldern 0 - 6 år.

Hur kan föräldrarådgivaren stötta dig?

Inget är för litet eller för stort att ta upp, alla kan ibland behöva stöd och inspiration i sitt föräldraskap. Som förälder har man många frågor och funderingar kring sitt barn, till exempel om barnets utveckling eller om barnuppfostran. Samtalet kan även handla om den livssituation du befinner dig i just nu, exempelvis; föräldrarollen, relationen eller praktiska frågor. Kort sagt – allt som påverkar just dig. Vi tänker att om du som förälder mår bra så mår ditt barn bra.

Hur går det till?

Många föräldrar får kontakt med föräldrarådgivaren via sin barnmorska eller BVC-sköterska men du kan också kontakta oss direkt. Föräldrarådgivarens uppdrag ingår i kommunens öppna verksamhet, vilket betyder att det inte behövs någon utredning eller remiss för att få tillgång till stöd. Vi för inga journaler och har sekretess. Samtalen kan ske på någon av familjecentralerna, i centrala Skellefteå, i ditt hem eller via telefon. Du ska snabbt kunna få råd och stöd när du känner att du behöver det.

Vilka är vi?

Vi som arbetar som föräldrarådgivare är utbildade socionomer med lång yrkeserfarenhet inom föräldrastöd. Vi är också föräldrar. Vi har själva stött på föräldraskapets utmaningar och har förståelse om hur en familjevardag kan se ut och upplevas under ett barns uppväxt.

Kontakta oss

Vi finns närvarande i familjecentralens verksamhet på vissa av öppna förskolans tider. Du kan även nå oss dagtid, måndag till fredag via telefon, sms eller e-post.

Anna 072-516 48 92 anna.m.nystrom@skelleftea.se

Camilla 072-212 13 06 camilla.lundmark@skelleftea.se

Kundtjänst 0910-73 50 00, knappval 1 socialt stöd och omsorg

Familjecentraler och öppna förskolor i kommunen

Senast uppdaterad: