Gruppträffar för föräldrar och närstående

Femklövern (0–2 år)

Femklövern vänder sig till föräldrar med barn i åldern 0–2 år. Femklövern består av fem gruppträffar med olika teman där föräldraskapsstöd är i fokus. Vi pratar om det som är viktigt för just dig som förälder. Det är gratis att delta.

Mål med gruppen

Att som förälder ges möjlighet att prata om de svårigheter man som förälder möter och bli stärkt i sin föräldraroll.

Innehåll

Föräldrar träffas tillsammans med sina barn och gruppledare i en liten grupp. Vi samtalar om livet som förälder till ett litet barn och om de utmaningar som kan uppstå i vardagen. Samtalen utgår från nedanstående fem olika teman men stort fokus är på de frågor som just du står i:

 • Kärlek/närvaro/bekräftelse - relationens betydelse
 • Samspel – din närhet spelar roll
 • Rutiner – gör vardagen tydlig
 • Ramar – en förutsägbar vardag
 • Tillsammans/jämställdhet – skapa förståelse i föräldraskapet

Ett tema som återkommer varje träff är återhämtning. Många föräldrar uttrycker att de har svårt att få till en paus i vardagen vilket gör föräldraskapet onödigt jobbigt, men även barnen behöver en paus då och då. Vi pratar om hur sådana stunder kan göras möjliga för både dig och ditt barn, det är en förutsättning för att orka.

Välkommen att höra av dig!

Har du frågor om Femklövern eller vill meddela ditt intresse inför kommande gruppträffar – hör av dig till någon av följande gruppledare:

Malin Gustavsson, malin.gustavsson@skelleftea.se

Linda Richardsson, linda.richardsson@skelleftea.se

Camilla Lundmark, camilla.lundmark@skelleftea.se

Anna Nyström, anna.m.nystrom@skelleftea.se

ABC-grupper (3–18 år)

ABC-grupper (ABC = Alla Barn i Centrum) finns både för föräldrar med barn 3–12 år och för tonårsföräldrar.

Få saker är viktigare än relationen med våra barn, men att vara förälder är inte enkelt och de flesta föräldrar önskar nog en vardag med färre konflikter.

ABC 3-12 år

Alla Barn i Centrum (ABC) passar alla föräldrar och viktiga vuxna med barn i åldern 3-12 år i familjen. Kommunikation och relation står i fokus under dessa träffar. För att vara med i gruppen behöver du ha ett barn boende hos dig eller ett regelbundet umgänge. Det är gratis att delta.

Mål med gruppen

Att stärka familjerelationer och hjälpa föräldrar att handskas bättre med vardagssituationer.

Innehåll

Få saker är viktigare än relationen med våra barn, men att vara förälder är inte enkelt och de flesta föräldrar önskar nog en vardag med färre konflikter. Relation och kommunikation mellan förälder och barn är i fokus under dessa träffar eftersom forskning har visat att starka band mellan barn och föräldrar är den bästa grunden för att barn ska växa upp till trygga och självständiga individer. Vi pratar om hur konflikter kan förebyggas, hur stressiga situationer kan undvikas och hur mer tid till trevligt umgänge kan skapas med våra barn.

ABC 3 - 12 består av fem gruppträffar som bygger på varandra, varje tillfälle är 2,5 timme. Vi delar aktuell forskning, tittar på filmer, diskuterar och delar erfarenheter med varandra. ABC bygger på boken Fem gånger mer kärlek av Martin Forster och Vad alla föräldrar borde få veta av Maria Lalouni och Kajsa Lönn Rhodin.

 • Träff 1 Visa kärlek - Hur gör vi för att våra relationer ska fungera?
 • Träff 2 Vara med - Hur påverkar vi varandra i vardagen och hur kan vi förebygga konflikter med våra barn?
 • Träff 3 Visa vägen - Hur påverkar stress föräldraskapet och hur kan man tillämpa ett lugnt föräldraskap?
 • Träff 4 Välja strider - Hur kan tjat och skäll minskas i familjen och vilka strider behöver vi ta och vilka kan vi välja bort?
 • Träff 5 Återträff med genus

Läs mer om ABC här Länk till annan webbplats.

Anmäl gärna ditt intresse redan idag för kommande grupper på nedanstående länk så återkommer gruppledarna när det finns en plats för just dig.

Välkommen med din intresseanmälan!

Under våren 2024 startar flera ABC 3-12 grupper. De flesta av dessa grupper är nu påbörjade.

Ta del av samtliga planerade grupper nedan och skicka gärna in en intresseanmälan så att gruppledarna kan planera för ytterligare grupper framöver.

I Ursviken startar en grupp torsdag 1 februari. Övriga gruppträffar blir torsdagar 15/2, 29/2, 14/3 samt onsdag 27/3.

Tid: 18.00-20.30

På Anderstorp startar en grupp onsdag 31 januari. Övriga gruppträffar blir onsdagar följande datum 14/2, 28/2, 13/3 och 27/3.

Tid: 18.00-20.30

I Lövånger startar en grupp torsdag 29 februari. Övriga gruppträffar blir torsdagarna 21/3, 28/3, 11/4 och 2/5.

Tid: 18.00-20.30.

I centrala Skellefteå startar en grupp onsdag 7 februari. Övriga gruppträffar blir onsdagarna 21/2, 6/3, 20/3 och 24/4.

Tid: 13.00-15.30.

I centrala Skellefteå startar ytterligare en grupp måndag den 26 februari. Övriga gruppträffar blir 11/3, 18/3, 25/3 och 8/4.

Tid: 18.00-20.30

Välkommen!

Skicka in intresseanmälan till ABC-grupp (3-12 år) (Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster)

ABC tonår

Alla Barn i Centrum (ABC) passar alla föräldrar och viktiga vuxna med barn i åldern 13 - 18 år i familjen. Relationen till tonåringen står i fokus under dessa träffar. För att vara med i gruppen behöver du ha ett barn boende hos dig eller ett regelbundet umgänge. Det är gratis att delta.

Mål med gruppen

Att stärka relationen mellan vuxen och tonåring och bidra till att tonåringen mår bra.

Innehåll

Få saker är viktigare än relationen med våra barn, men att vara förälder är inte enkelt och de flesta föräldrar önskar nog en vardag med färre konflikter. Alla familjer kan ibland känna att livet bjuder på utmaningar och man ställs inför frågor som skulle vara bra att kunna bolla med andra vuxna, därför finns föräldragruppen ABC tonår. Alla föräldrar, bonusföräldrar eller andra vuxna som lever med tonåringar hemma kan anmäla sig.

ABC tonår består av fyra gruppträffar med olika teman som bygger på varandra samt en återträff. Varje tillfälle är 2,5 timme. Vi delar aktuell forskning, tittar på filmer, diskuterar och delar erfarenheter med varandra. ABC bygger på boken Fem gånger mer kärlek av Martin Forster.

 • Träff 1 Vara tillsammans - Att vara tonårsförälder och att hitta sätt att ha tid tillsammans med din tonåring
 • Träff 2 Bra samtal - Kommunicera på ett lugnt sätt
 • Träff 3 Välja en lugn väg - Minska stress och hantera besvärliga situationer lugnt
 • Träff 4 Hantera problem - Att stå kvar som förälder även då du ställs inför utmanande situationer

Anmäl gärna ditt intresse redan idag för kommande grupper på nedanstående länk så återkommer gruppledarna när det finns en plats för just dig.

Välkommen med din intresseanmälan!

I centrala Skellefteå startar en grupp onsdag den 17 april. Övriga gruppträffar blir 24 april, 8 maj och 15 maj.

Tid: 16.30-19.00

Är du intresserad av att delta - anmäl ditt intresse på nedanstående länk. Gruppledarna kontaktar dig för mer information när du fått plats.

Skicka in intresseanmälan till ABC-grupp (tonåring) (Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster)

Föräldraskap i Sverige

Föräldraskap i Sverige (FöS) är en serie om fem gruppträffar som riktar sig till utrikesfödda föräldrar med barn i åldern 0-18 år. Materialet är samhällsorienterande och fokuserar på olika frågor såsom rättigheter och skyldigheter, jämställdhet samt hur vården och skolan fungerar. Det är gratis att delta.

Mål

Att föräldrar ska få mer information om områden som är viktiga för familjelivet i Sverige.

Innehåll

Föräldraskap i Sverige innehåller olika teman med många olika delar. Du som förälder får möjlighet att prata och diskutera sådant som du undrar över i ditt föräldraskap. Förhoppningen är att du ska känna dig tryggare i ditt föräldraskap, våga fråga om det du inte vet samt veta vart du ska vända dig för mera stöd.

FöS består av fem där varje tillfälle är 2,5 timme. Vi tittar på filmer, diskuterar och delar erfarenheter med varandra. FöS är baserat på FN:s barnkonvention, forskning och lagstiftning.

 • Träff 1 Familj i nytt land - Vad har du för upplevelse av att komma till ett nytt land? Hur har Sverige utvecklats? Ett jämställt föräldraskap samt barnkonventionen diskuteras.
 • Träff 2 Skola, pojkar och flickor - Vi pratar om det svenska skolsystemet men också om jämställdhet mellan pojkar och flickor.
 • Träff 3 Hälsa och sjukvård - På denna träff ges information kring förebyggande hälsovård och hur det svenska sjukvårdssystemet fungerar.
 • Träff 4 Föräldrars rättigheter och skyldigheter - Vi pratar om vad föräldrar har för ansvar och ställer oss frågan om det bara är föräldrar som har skyldigheter? Vad gör stress med oss? Hur kan föräldrar få stöd?
 • Träff 5 Att vara förälder till en tonåring - Både brott och kriminalitet, kärlek och hur förälders föräldraskap påverkas när man har en tonåring i familjen diskuteras.

Vill du läsa mer kan du göra det på sidan om Föräldraskap i Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Välkommen att höra av dig om du har funderingar eller vill anmäla intresse!

Förfrågan sker via gruppledarna Susanne Persson, Malin Gusatvsson eller via kundtjänst.

Susanne 070-384 41 21

Malin 072-202 86 11

Kundtjänst 0910-73 50 00 (knappval 1) eller kundtjanst@skelleftea.se

Trust - Trygghet ur stöd

För dig förälder som har eller känner igen dig i egen psykisk funktionsnedsättning, ohälsa eller sjukdom. Du är inte ensam.

Skellefteå kommun, i samarbete med brukarorganisationen Hjärnkoll, kommer att starta föräldragrupper med utgångspunkt från materialet Trust (Trygghet ur stöd).

Målet med gruppen är att stärka dig i ditt föräldraskap och du får träffa andra i liknande situation. Gruppen träffas vid fem tillfällen där varje träff pågår två och en halv timme (inklusive fika). Innehållet varierar med fakta, filmer och samtal.

Vårens grupp börjar tisdag den 12 mars. Övriga gruppträffar blir tisdagarna 19/3, 26/3, 9/4 och 16/4.

Tid: 18.00-20.30.

Plats: Mötesplats Castor, Stationsgatan 19 (ingång från baksidan).

Intresseanmälan sker via e-tjänsten eller via Föräldrasupporten, 0910-71 20 50. Har du frågor går det bra att ringa Föräldrasupporten.

Vänligen observera att gruppträffarna i dagsläget erbjuds på svenska.

Välkommen med din intresseanmälan.

Skicka in intresseanmälan till föräldragrupp (Länk till annan webbplats)

Problematisk skolfrånvaro

Många barn och unga upplever att det kan vara svårt att gå till skolan. En del av dessa barn har inte frånvaro i skolan, men de kämpar varje dag för att ta sig dit. En del barn har frånvaro då och då och andra har slutat att komma till skolan helt. Som förälder kan man ha uppmärksammat att barnet ofta utrycker att hen känner sig sjuk eller att barnet blir extra oroligt på söndagar. Kanske vägrar barnet att gå till skolan vissa dagar eller önskar gå hem under skoltid.

Gruppverksamheten vänder sig till föräldrar till barn 6–12 år med tidiga tecken på problematisk skolfrånvaro. Utbildningen är baserad på erfarenheter från barn och föräldrar som befunnit sig i liknande situationer. Här får du som förälder ta del av aktuell kunskap inom området problematisk skolfrånvaro samt utbyta erfarenheter med andra föräldrar.

Vårens grupp startar onsdag 13 mars. Övriga gruppträffar blir onsdagarna 20/3, 27/3 och 10/4.

Tid: 18.00-20.00

Plats: Föräldrasupporten, Hörnellgatan 4 våning 6

Intresseanmälan sker via nedanstående e-tjänst eller via Föräldrasupportens telefon, 0910-71 20 50.

Har du frågor går det bra att ringa Föräldrasupporten, 0910-71 20 50.

Vänligen observera att gruppträffarna i dagsläget erbjuds på svenska.

Skicka in intresseanmälan till föräldragrupp (Länk till annan webbplats)

Barnkraft

Barnkraft är en stödgrupp för barn och föräldrar, där föräldern har en psykisk sjukdom eller en beroendesjukdom. Metoden är utvecklad i Finland och samtliga våra gruppledare har genomgått en gruppledarutbildning. Barnkraft är ett samarbete mellan Socialtjänsten och Region Västerbotten.

Gruppens mål:

 • Barnen ska få kunskap om förälderns sjukdom
 • Barnen och föräldrarna ska få träffa andra i liknande situation
 • Stärka skyddsfaktorer kring barnen

Gruppens utformning:

 • 10 träffar. 7 träffar genomförs parallellt - barn och föräldrar. 3 träffar genomförs gemensamt.
 • Färdiga teman – tex känslor, skuldavlastning, kommunikation.
 • Lek och övningar.
 • En gång i veckan.
 • Kostnadsfritt.
 • Fika ingår.
 • Barngruppledarna har erfarenhet av arbete med barn och familjer.
 • Föräldragruppsledarna har erfarenhet av beroende- och psykiatrivård.

Ingen grupp är för närvarande planerad men använd gärna nedanstående länk för att anmäla ditt intresse.

Har du frågor går det bra att kontakta Magdalena Esseryd på 073-069 33 14.

Grupp för ungdomar med missbruk och/eller psykisk ohälsa i familjen

Alldeles för många unga växer upp med missbruk och/eller psykisk ohälsa i hemmet.

Med detta följer en stor oro och otrygghet om vad som kan hända. Man lär sig att alltid vara beredd och uppmärksam på omgivningen för att eventuellt kunna undvika katastrofer, tilliten till vuxna skadas och ofta stängs känslor av för att situationen är så jobbig. Lögner blir en del av vardagen då man i tidig ålder lär sig att ”detta” är inget man pratar om.

Ungdomar mår bra av att få träffa andra med liknande erfarenheter, tillsammans med vuxna med kunskap i ämnet. De ser att de inte är ensamma och får stöd av andra som verkligen förstår och varit med om liknande saker.

Vi som håller i denna gruppverksamhet har många års erfarenhet av genomförda stödgrupper för tonåringar (13-19 år) som har missbruk och/eller psykisk ohälsa i familjen.

Grupperna genomförs med ett maxantal på 8 ungdomar/grupp. Gruppträffarna sker på kvällstid och är totalt 15 tillfällen a två timmar per gång.

Vi träffar väldigt gärna ungdomar som är lite intresserade för att berätta mer och visa vilka vi är.

Ingen grupp är för närvarande planerad.

Hör av dig till Kajsa Karlsson 070-673 58 32 eller till Pia Broman Lindberg på 070-312 93 55 för frågor eller för att anmäla intresse för ett deltagande.

Senast uppdaterad: