Gruppträffar för föräldrar och närstående

Femklövern

Femklövern vänder sig till föräldrar med barn i åldern 0–2 år. Femklövern består av fem gruppträffar med olika teman där föräldraskapsstöd är i fokus. Vi pratar om det som är viktigt för just dig som förälder. Det är gratis att delta.

Mål med gruppen

Att som förälder ges möjlighet att prata om de svårigheter man som förälder möter och bli stärkt i sin föräldraroll.

Innehåll

Föräldrar träffas tillsammans med sina barn och gruppledare i en liten grupp. Vi samtalar om livet som förälder till ett litet barn och om de utmaningar som kan uppstå i vardagen. De fem olika gruppträffarna utgår från nedanstående teman men stort fokus är på de frågor som just du står i:

 • Kärlek/närvaro/bekräftelse - relationens betydelse
 • Samspel – din närhet spelar roll
 • Rutiner – gör vardagen tydlig
 • Ramar – en förutsägbar vardag
 • Tillsammans/jämställdhet – skapa förståelse i föräldraskapet

Ett tema som återkommer varje träff är återhämtning. Många föräldrar uttrycker att de har svårt att få till en paus i vardagen vilket gör föräldraskapet onödigt jobbigt, men även barnen behöver en paus då och då. Vi pratar om hur sådana stunder kan göras möjliga för både dig och ditt barn, det är en förutsättning för att orka.

Varje grupptillfälle pågår i en och en halv timme och sker under dagtid.

Välkommen att höra av dig!

Femklöver-grupper planeras för hösten men ännu är datum och platser inte klara. Så håll utkik på denna sida gällande information om gruppstarter.

Har du frågor om Femklövern eller vill meddela ditt intresse för gruppträffarna – hör av dig till någon av följande gruppledare:

Malin Gustavsson, malin.gustavsson@skelleftea.se

Linda Richardsson, linda.richardsson@skelleftea.se

Camilla Lundmark, camilla.lundmark@skelleftea.se

Anna Nyström, anna.m.nystrom@skelleftea.se

Susanne Persson, susanne.persson@skelleftea.se

ABC 3-12 år

Alla Barn i Centrum (ABC) passar alla föräldrar och viktiga vuxna med barn i åldern 3-12 år i familjen. Kommunikation och relation står i fokus under dessa träffar. För att vara med i gruppen behöver du ha ett barn boende hos dig eller ett regelbundet umgänge. Det är gratis att delta.

Mål med gruppen

Att stärka familjerelationer och hjälpa föräldrar att handskas bättre med vardagssituationer.

Innehåll

Få saker är viktigare än relationen med våra barn, men att vara förälder är inte enkelt och de flesta föräldrar önskar nog en vardag med färre konflikter. Relation och kommunikation mellan förälder och barn är i fokus under dessa träffar eftersom forskning har visat att starka band mellan barn och föräldrar är den bästa grunden för att barn ska växa upp till trygga och självständiga individer. Vi pratar om hur konflikter kan förebyggas, hur stressiga situationer kan undvikas och hur mer tid till trevligt umgänge kan skapas med våra barn.

ABC 3 - 12 består av fem gruppträffar som bygger på varandra, varje tillfälle är 2,5 timme. Vi delar aktuell forskning, tittar på filmer, diskuterar och delar erfarenheter med varandra. ABC bygger på boken Fem gånger mer kärlek av Martin Forster och Vad alla föräldrar borde få veta av Maria Lalouni och Kajsa Lönn Rhodin.

 • Träff 1 Visa kärlek - Hur gör vi för att våra relationer ska fungera?
 • Träff 2 Vara med - Hur påverkar vi varandra i vardagen och hur kan vi förebygga konflikter med våra barn?
 • Träff 3 Visa vägen - Hur påverkar stress föräldraskapet och hur kan man tillämpa ett lugnt föräldraskap?
 • Träff 4 Välja strider - Hur kan tjat och skäll minskas i familjen och vilka strider behöver vi ta och vilka kan vi välja bort?
 • Träff 5 Återträff med genus

Läs mer om ABC här Länk till annan webbplats.

Anmäl gärna ditt intresse redan idag för kommande grupper på nedanstående länk så återkommer gruppledarna när det finns en plats för just dig.

Välkommen med din intresseanmälan!

Grupper planeras för hösten. Skicka gärna in en intresseanmälan via e-tjänsten. Gruppledarna tar kontakt med dig när du får en plats i en grupp.

Hittills har datum satts för en digital ABC-grupp. Träffarna blir följande torsdagar mellan klockan 17.30-20.00;

12 september, 26 september, 10 oktober, 24 oktober och 7 november.

Anmälan sker på nedanstående länk.

Välkommen!

Vid frågor om ABC går det bra att kontakta samordnare Susanne Persson, 070-384 41 21

Skicka in intresseanmälan till ABC-grupp (3-12 år) (Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster)

ABC tonår

Alla Barn i Centrum (ABC) passar alla föräldrar och viktiga vuxna med barn i åldern 13 - 18 år i familjen. Relationen till tonåringen står i fokus under dessa träffar. För att vara med i gruppen behöver du ha ett barn boende hos dig eller ett regelbundet umgänge. Det är gratis att delta.

Mål med gruppen

Att stärka relationen mellan vuxen och tonåring och bidra till att tonåringen mår bra.

Innehåll

Få saker är viktigare än relationen med våra barn, men att vara förälder är inte enkelt och de flesta föräldrar önskar nog en vardag med färre konflikter. Alla familjer kan ibland känna att livet bjuder på utmaningar och man ställs inför frågor som skulle vara bra att kunna bolla med andra vuxna, därför finns föräldragruppen ABC tonår. Alla föräldrar, bonusföräldrar eller andra vuxna som lever med tonåringar hemma kan anmäla sig.

ABC tonår består av fyra gruppträffar med olika teman som bygger på varandra samt en återträff. Varje tillfälle är 2,5 timme. Vi delar aktuell forskning, tittar på filmer, diskuterar och delar erfarenheter med varandra. ABC bygger på boken Fem gånger mer kärlek av Martin Forster.

 • Träff 1 Vara tillsammans - Att vara tonårsförälder och att hitta sätt att ha tid tillsammans med din tonåring
 • Träff 2 Bra samtal - Kommunicera på ett lugnt sätt
 • Träff 3 Välja en lugn väg - Minska stress och hantera besvärliga situationer lugnt
 • Träff 4 Hantera problem - Att stå kvar som förälder även då du ställs inför utmanande situationer

Anmäl gärna ditt intresse redan idag för kommande grupper på nedanstående länk så återkommer gruppledarna när det finns en plats för just dig.

Välkommen med din intresseanmälan!

Grupper planeras för till hösten. Skicka gärna in en intresseanmälan via e-tjänsten. Gruppledarna tar kontakt med dig när du får en plats i en grupp.

Hittills har datum satts för en ABC-grupp i Lövånger. Träffarna blir följande torsdagar mellan klockan 18.00-20.30;

10 oktober, 24 oktober, 21 november och 12 december.

Anmälan sker på nedanstående länk.

Välkommen!

Vid frågor om ABC går det bra att kontakta samordnare Susanne Persson, 070-384 41 21

Skicka in intresseanmälan till ABC-grupp (tonåring) (Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster)

Föräldrakurs i emotionsfokuserad färdighetsträning

Föräldraskap kan många gånger vara en underbar och givande resa men också utgöra en utmanande och ibland överväldigande uppgift.

Många av oss kan känna vanmakt i våra försök att balansera barnets behov, egna förväntningar och livets krav.

Den här kursen är ämnad för dig som vill bli bättre på att bemöta ditt barns känslor på ett stödjande sätt och riktar sig till föräldrar som har barn med utmanande eller problematiskt beteende.

Innehåll

Metoden utgår ifrån Emotion Focused Skills Training for Caregivers (EFST) som är en vetenskapligt erkänd modell för att hantera känslor i föräldrarollen.

Den bygger på en humanistisk människosyn och har dig som förälder i fokus.

På kursen blir du introducerad till fyra nyckelfärdigheter för ett emotionellt medvetet föräldraskap:

 1. Empatisk validering: Hur hjälper jag mitt barn att förstå sina känslor och att agera utifrån känslorna på ett sunt sätt?
 2. Känslofällor: Hur kan mina egna känslor och känslomässiga hinder stå i vägen när jag egentligen vill göra det bästa för mitt barn och hur kan jag övervinna det?
 3. Reparation: Hur reparerar jag när jag sagt eller gjort något som skadat vår relation?
 4. Gränssättning: Hur sätter jag gränser för ett sunt och flexibelt sätt för mig själv och mitt barn?

Kursen är upplevelsebaserad med en blandning av teori, övningar och eget arbete.

Du behöver inte ha några förkunskaper men en vilja och öppenhet för att utforska dina egna känslor i mötet med ditt barn är en bra ingång.

Kursen är för föräldrar (barnet ska ej delta). Den passar för såväl sammanboende föräldrar, ensamstående som bonusföräldrar. Om ni är två om föräldrauppgiften kan det vara av särskilt värde att ni båda är med.

Vi som håller i kursen är Föräldrarådgivare på Föräldrasupporten. Vi är alla socionomer, utbildade i emotionsfokuserat föräldrastöd och med lång erfarenhet av att arbeta med familjer i olika livssituationer.

Vårens grupp är nu fulltecknad. Ny grupp planeras att starta under hösten. Håll utkik på denna sida när datum och tider är bestämda. Länken för anmälan är för närvarande stängd.

Har du frågor går det bra att ringa Föräldrasupporten, 0910-71 20 50.

Vänligen observera att träffarna sker på svenska.

Skicka in intresseanmälan till föräldragrupp (Länk till annan webbplats)

Trust - Trygghet ur stöd

För dig förälder som har eller känner igen dig i egen psykisk funktionsnedsättning, ohälsa eller sjukdom. Du är inte ensam.

Skellefteå kommun, i samarbete med brukarorganisationen Hjärnkoll, kommer att starta föräldragrupper med utgångspunkt från materialet Trust (Trygghet ur stöd).

Målet med gruppen är att stärka dig i ditt föräldraskap och du får träffa andra i liknande situation. Gruppen träffas vid fem tillfällen där varje träff pågår två och en halv timme (inklusive fika). Innehållet varierar med fakta, filmer och samtal.

Vårens tilltänkta grupp ställs in utifrån för få anmälda. En ny omgång av föräldragruppen planeras istället till i höst. Håll utkik här för kommande datum.

Intresseanmälan sker via e-tjänsten eller via Föräldrasupporten, 0910-71 20 50. Har du frågor går det bra att ringa Föräldrasupporten.

Vänligen observera att gruppträffarna i dagsläget erbjuds på svenska.

Välkommen med din intresseanmälan.

Skicka in intresseanmälan till föräldragrupp (Länk till annan webbplats)

Problematisk skolfrånvaro

Många barn och unga upplever att det kan vara svårt att gå till skolan. En del av dessa barn har inte frånvaro i skolan, men de kämpar varje dag för att ta sig dit. En del barn har frånvaro då och då och andra har slutat att komma till skolan helt. Som förälder kan man ha uppmärksammat att barnet ofta utrycker att hen känner sig sjuk eller att barnet blir extra oroligt på söndagar. Kanske vägrar barnet att gå till skolan vissa dagar eller önskar gå hem under skoltid.

Gruppverksamheten vänder sig till föräldrar till barn 6–12 år med tidiga tecken på problematisk skolfrånvaro. Utbildningen är baserad på erfarenheter från barn och föräldrar som befunnit sig i liknande situationer. Här får du som förälder ta del av aktuell kunskap inom området problematisk skolfrånvaro samt utbyta erfarenheter med andra föräldrar.

Vårens grupp är nu påbörjad. Men ny grupp planeras att starta under hösten. Håll utkik på denna sida när datum och tider är bestämda.

Har du frågor går det bra att ringa Föräldrasupporten, 0910-71 20 50.

Vänligen observera att gruppträffarna i dagsläget erbjuds på svenska.

Skicka in intresseanmälan till föräldragrupp (Länk till annan webbplats)

Barnkraft

Barnkraft är en stödgrupp för barn och föräldrar, där föräldern har en psykisk sjukdom eller en beroendesjukdom. Metoden är utvecklad i Finland och samtliga våra gruppledare har genomgått en gruppledarutbildning. Barnkraft är ett samarbete mellan Socialtjänsten och Region Västerbotten.

Gruppens mål:

 • Barnen ska få kunskap om förälderns sjukdom
 • Barnen och föräldrarna ska få träffa andra i liknande situation
 • Stärka skyddsfaktorer kring barnen

Gruppens utformning:

 • 10 träffar. 7 träffar genomförs parallellt - barn och föräldrar. 3 träffar genomförs gemensamt.
 • Färdiga teman – tex känslor, skuldavlastning, kommunikation.
 • Lek och övningar.
 • En gång i veckan.
 • Kostnadsfritt.
 • Fika ingår.
 • Barngruppledarna har erfarenhet av arbete med barn och familjer.
 • Föräldragruppsledarna har erfarenhet av beroende- och psykiatrivård.

Ny grupp startar onsdag 2 oktober kl 15.00 – 16.30.

Gruppen pågår i 10 veckor med undantag för vecka 44 då ett uppehåll görs.
Barn och föräldrar vistas i samma lokal i centrala Skellefteå.

Gruppens inriktning kommer att vara barn och föräldrar där förälder har en psykisk ohälsa/sjukdom.

Ålder på barnen ska vara ca 10-12 år.

Inför gruppstart genomförs individuella samtal med föräldrar och barn för att tillsammans bedöma om stödgrupp är lämpligt för familjen.

Gruppledare
Jessica Lindgren och Johanna Eriksson
Socialtjänsten

Frida Lindholm och Belinda Fallgren
Region Västerbotten

Använd länken nedan för att anmäla ditt intresse för att delta.

Om du har frågar kan du ringa Skellefteå kommuns kundtjänst 0910-73 50 00 och be att få prata med Jessica eller Johanna.

Skicka in intresseanmälan till föräldragrupp (Länk till annan webbplats)

Föräldraskap i Sverige

Föräldraskap i Sverige (FöS) är en serie om fem gruppträffar som riktar sig till utrikesfödda föräldrar med barn i åldern 0-18 år. Materialet är samhällsorienterande och fokuserar på olika frågor såsom rättigheter och skyldigheter, jämställdhet samt hur vården och skolan fungerar. Det är gratis att delta.

Mål

Att föräldrar ska få mer information om områden som är viktiga för familjelivet i Sverige.

Innehåll

Föräldraskap i Sverige innehåller olika teman med många olika delar. Du som förälder får möjlighet att prata och diskutera sådant som du undrar över i ditt föräldraskap. Förhoppningen är att du ska känna dig tryggare i ditt föräldraskap, våga fråga om det du inte vet samt veta vart du ska vända dig för mera stöd.

FöS består av fem där varje tillfälle är 2,5 timme. Vi tittar på filmer, diskuterar och delar erfarenheter med varandra. FöS är baserat på FN:s barnkonvention, forskning och lagstiftning.

 • Träff 1 Familj i nytt land - Vad har du för upplevelse av att komma till ett nytt land? Hur har Sverige utvecklats? Ett jämställt föräldraskap samt barnkonventionen diskuteras.
 • Träff 2 Skola, pojkar och flickor - Vi pratar om det svenska skolsystemet men också om jämställdhet mellan pojkar och flickor.
 • Träff 3 Hälsa och sjukvård - På denna träff ges information kring förebyggande hälsovård och hur det svenska sjukvårdssystemet fungerar.
 • Träff 4 Föräldrars rättigheter och skyldigheter - Vi pratar om vad föräldrar har för ansvar och ställer oss frågan om det bara är föräldrar som har skyldigheter? Vad gör stress med oss? Hur kan föräldrar få stöd?
 • Träff 5 Att vara förälder till en tonåring - Både brott och kriminalitet, kärlek och hur förälders föräldraskap påverkas när man har en tonåring i familjen diskuteras.

Vill du läsa mer kan du göra det på sidan om Föräldraskap i Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Välkommen att höra av dig om du har funderingar eller vill anmäla intresse!

Förfrågan sker via gruppledarna Susanne Persson, Malin Gustavsson eller via kundtjänst.

Susanne 070-384 41 21

Malin 072-202 86 11

Kundtjänst 0910-73 50 00 (knappval 1) eller kundtjanst@skelleftea.se

Grupp för ungdomar med missbruk och/eller psykisk ohälsa i familjen

Alldeles för många unga växer upp med missbruk och/eller psykisk ohälsa i hemmet.

Med detta följer en stor oro och otrygghet om vad som kan hända. Man lär sig att alltid vara beredd och uppmärksam på omgivningen för att eventuellt kunna undvika katastrofer, tilliten till vuxna skadas och ofta stängs känslor av för att situationen är så jobbig. Lögner blir en del av vardagen då man i tidig ålder lär sig att ”detta” är inget man pratar om.

Ungdomar mår bra av att få träffa andra med liknande erfarenheter, tillsammans med vuxna med kunskap i ämnet. De ser att de inte är ensamma och får stöd av andra som verkligen förstår och varit med om liknande saker.

Vi som håller i denna gruppverksamhet har många års erfarenhet av genomförda stödgrupper för tonåringar (13-19 år) som har missbruk och/eller psykisk ohälsa i familjen.

Grupperna genomförs med ett maxantal på 8 ungdomar/grupp. Gruppträffarna sker på kvällstid och är totalt 15 tillfällen a två timmar per gång.

Vi träffar väldigt gärna ungdomar som är lite intresserade för att berätta mer och visa vilka vi är.

Ingen grupp är för närvarande planerad.

Hör av dig till Kajsa Karlsson 070-673 58 32 eller till Pia Broman Lindberg på 070-312 93 55 för frågor eller för att anmäla intresse för ett deltagande.

Senast uppdaterad: