Gruppträffar för föräldrar och närstående
Femklövern
Femklövern vänder sig till föräldrar med barn i åldern 0–2 år. Femklövern består av fem gruppträffar med olika teman där föräldraskapsstöd är i fokus. På träffarna pratar vi om det som är viktigt för just dig som förälder. Det är gratis att delta.
Mål med gruppen
Att som förälder ges möjlighet att prata om de svårigheter man som förälder möter och bli stärkt i sin föräldraroll.
Innehåll
Föräldrar träffas tillsammans med sina barn och gruppledare i en liten grupp. Vi samtalar om livet som förälder till ett litet barn och om de utmaningar som kan uppstå i vardagen. De fem olika gruppträffarna utgår från nedanstående teman men stort fokus är på de frågor som just du står i:
- Kärlek/närvaro/bekräftelse - relationens betydelse
- Samspel – din närhet spelar roll
- Rutiner – gör vardagen tydlig
- Ramar – en förutsägbar vardag
- Tillsammans/jämställdhet – skapa förståelse i föräldraskapet
Ett tema som återkommer varje träff är återhämtning. Många föräldrar uttrycker att de har svårt att få till en paus i vardagen vilket gör föräldraskapet onödigt jobbigt, men även barnen behöver en paus då och då. Vi pratar om hur sådana stunder kan göras möjliga för både dig och ditt barn, det är en förutsättning för att orka.
Varje grupptillfälle pågår i en och en halv timme och sker under dagtid. Du som deltagare delar dina tankar, reflektioner och erfarenheter med övriga deltagare. Du delar självklart så mycket eller lite som du vill. Samtalen leds av gruppledarna.
Välkommen att höra av dig!
Håll utkik på denna sida för kommande grupper.
När tid och plats finns för en grupp anmäler du din önskan att få delta till någon av nedanstående personer. Gruppledarna tar kontakt med dig när du får en plats i gruppen.
Har du frågor om Femklövern kan du också höra av dig till någon av nedanstående gruppledare.
Malin Gustavsson, malin.gustavsson@skelleftea.se
Anna Nyström, anna.m.nystrom@skelleftea.se
Petra Seiger petra.seiger@skelleftea.se
ABC 3-12 år
Gruppen Alla Barn i Centrum (ABC) passar alla föräldrar och viktiga vuxna med barn i åldern 3 - 12 år i familjen. För att vara med i gruppen behöver du ha ett barn boende hos dig eller ett regelbundet umgänge. Det är gratis att delta.
ABC 3 - 12 består av fem gruppträffar som bygger på varandra där varje tillfälle är 2,5 timme. Man bör gå alla träffar för att tillgodogöra sig gruppen och träff ett är basen och därför obligatorisk för ett fortsatt deltagande. Finns det två föräldrar i familjen rekommenderas bägge att gå grupp för att få ut det mesta av gruppen, men man kan också gå ensam.
Kommentarer från tidigare deltagare:
- ”Den här gruppen borde alla föräldrar gå”
- ”Varför har jag inte gått det här tidigare?”
Mål med gruppen
ABC bygger på böckerna Fem gånger mer kärlek av Martin Forster och Vad alla föräldrar borde få veta av Maria Lalouni och Kajsa Lönn Rhodin. Fokus är att stärka familjerelationer och hjälpa föräldrar att handskas bättre med vardagssituationer, detta är orsaken till att kommunikation och relation står i centrum under dessa träffar.
Få saker är viktigare än relationen med våra barn, men att vara förälder är inte enkelt och de flesta föräldrar önskar nog en vardag med färre konflikter. Relation och kommunikation mellan förälder och barn är som tidigare nämnts i fokus under dessa träffar eftersom forskning har visat att starka band mellan barn och föräldrar är den bästa grunden för att barn ska växa upp till trygga och självständiga individer. Under gruppträffarna pratar vi om hur konflikter kan förebyggas, hur stressiga situationer kan undvikas och hur mer tid till trevligt umgänge kan skapas med våra barn.
Innehåll
Innehållet till ABC 3 – 12 baserar sig på forskning som du som deltagande förälder får ta del av. Träffarna innehåller följande teman:
- Träff 1 Visa kärlek - Hur gör vi för att våra relationer ska fungera?
- Träff 2 Vara med - Hur påverkar vi varandra i vardagen och hur kan vi förebygga konflikter med våra barn?
- Träff 3 Visa vägen - Hur påverkar stress föräldraskapet och hur kan man tillämpa ett lugnt föräldraskap?
- Träff 4 Välja strider - Hur kan tjat och skäll minskas i familjen och vilka strider behöver vi ta och vilka kan vi välja bort?
- Träff 5 Återträff med genus
Läs mer om ABC här Länk till annan webbplats.
Vad förväntas av dig som deltagare?
- Om du tackar ja till gruppen förväntas du delta vid samtliga fem tillfällen, utom vid eventuell sjukdom. Du förväntas meddela i god tid om du inte kan genomföra gruppen men också meddela frånvaro.
- Filmer används som underlag till uppföljande diskussioner. Du som deltagare delar dina tankar, reflektioner och erfarenheter med övriga deltagare. Du delar självklart så mycket eller lite som du vill. Diskussionerna leds av gruppledarna.
- Du förväntas prova olika förhållningssätt hemma med ditt barn mellan träffarna. Vid nästa träff erbjuds du dela dina erfarenheter med övriga deltagare.
Anmäl gärna ditt intresse redan idag för kommande grupper på nedanstående länk så återkommer gruppledarna när det finns en plats för just dig.
Välkommen med din intresseanmälan!
Vårens grupper är nu påbörjade och därmed inte möjliga att anmäla sig till. Fler grupper kommer erbjudas under hösten så håll utkik på denna sida för uppdateringar.
Det system som använts för att genomföra digitala gruppträffar har tyvärr inte fungerat tillfredsställande. Förhoppningen framöver är att kunna erbjuda båda möjligheterna men just nu så erbjuds enbart fysiska gruppträffar.
Skicka gärna in en intresseanmälan via e-tjänsten. Gruppledarna tar kontakt med dig när du får en plats i en grupp.
Välkommen!
Vid frågor om ABC går det bra att kontakta samordnare Susanne Persson, 070-384 41 21
ABC tonår
Alla Barn i Centrum (ABC) passar alla föräldrar och viktiga vuxna med barn i åldern 13 - 18 år i familjen. Relationen till tonåringen står i fokus under dessa träffar. För att vara med i gruppen behöver du ha ett barn boende hos dig eller ett regelbundet umgänge. Det är gratis att delta.
Mål med gruppen
Att stärka relationen mellan vuxen och tonåring och bidra till att tonåringen mår bra.
Innehåll
Få saker är viktigare än relationen med våra barn, men att vara förälder är inte enkelt och de flesta föräldrar önskar nog en vardag med färre konflikter. Alla familjer kan ibland känna att livet bjuder på utmaningar och man ställs inför frågor som skulle vara bra att kunna bolla med andra vuxna, därför finns föräldragruppen ABC tonår. Alla föräldrar, bonusföräldrar eller andra vuxna som lever med tonåringar hemma kan anmäla sig.
ABC tonår består av fyra gruppträffar med olika teman som bygger på varandra samt en återträff. Varje tillfälle är 2,5 timme. Vi delar aktuell forskning, tittar på filmer, diskuterar och delar erfarenheter med varandra. ABC bygger på boken Fem gånger mer kärlek av Martin Forster.
- Träff 1 Vara tillsammans - Att vara tonårsförälder och att hitta sätt att ha tid tillsammans med din tonåring
- Träff 2 Bra samtal - Kommunicera på ett lugnt sätt
- Träff 3 Välja en lugn väg - Minska stress och hantera besvärliga situationer lugnt
- Träff 4 Hantera problem - Att stå kvar som förälder även då du ställs inför utmanande situationer
Anmäl gärna ditt intresse redan idag för kommande grupper på nedanstående länk så återkommer gruppledarna när det finns en plats för just dig.
Välkommen med din intresseanmälan!
Vårens grupper är nu påbörjade och därmed inte möjliga att anmäla sig till. Fler grupper kommer erbjudas under hösten så håll utkik på denna sida för uppdateringar.
Du kan visa intresse för kommande grupper via e-tjänsten nedan. Gruppledarna tar kontakt med dig när du får en plats i en grupp.
Välkommen!
Vid frågor om ABC går det bra att kontakta samordnare Susanne Persson, 070-384 41 21
Föräldrakurs i emotionsfokuserad färdighetsträning
Föräldraskap kan många gånger vara en underbar och givande resa men också utgöra en utmanande och ibland överväldigande uppgift.
Många av oss kan känna vanmakt i våra försök att balansera barnets behov, egna förväntningar och livets krav.
Den här kursen är ämnad för dig som vill bli bättre på att bemöta ditt barns känslor på ett stödjande sätt och riktar sig till föräldrar som har barn med utmanande eller problematiskt beteende.
Innehåll
Metoden utgår ifrån Emotion Focused Skills Training for Caregivers (EFST) som är en vetenskapligt erkänd modell för att hantera känslor i föräldrarollen.
Den bygger på en humanistisk människosyn och har dig som förälder i fokus.
På kursen blir du introducerad till fyra nyckelfärdigheter för ett emotionellt medvetet föräldraskap:
- Empatisk validering: Hur hjälper jag mitt barn att förstå sina känslor och att agera utifrån känslorna på ett sunt sätt?
- Känslofällor: Hur kan mina egna känslor och känslomässiga hinder stå i vägen när jag egentligen vill göra det bästa för mitt barn och hur kan jag övervinna det?
- Reparation: Hur reparerar jag när jag sagt eller gjort något som skadat vår relation?
- Gränssättning: Hur sätter jag gränser för ett sunt och flexibelt sätt för mig själv och mitt barn?
Kursen är upplevelsebaserad med en blandning av teori, övningar och eget arbete.
Du behöver inte ha några förkunskaper men en vilja och öppenhet för att utforska dina egna känslor i mötet med ditt barn är en bra ingång.
Kursen är för föräldrar (barnet ska ej delta). Den passar för såväl sammanboende föräldrar, ensamstående som bonusföräldrar. Om ni är två om föräldrauppgiften kan det vara av särskilt värde att ni båda är med.
Vi som håller i kursen är Föräldrarådgivare på Föräldrasupporten. Vi är alla socionomer, utbildade i emotionsfokuserat föräldrastöd och med lång erfarenhet av att arbeta med familjer i olika livssituationer.
Nästa kurs är 19-20 maj mellan klockan 08.30-15.30. Kursen sker fysiskt i centralt belägna lokaler i Skellefteå. Kursen är kostnadsfri men fika och lunch bekostas av den enskilde själv.
Intresseanmälan sker via nedanstående e-tjänst. Du kontaktas när du får en plats i gruppen.
Har du frågor går det bra att ringa Föräldrasupporten, 0910-71 20 50.
Vänligen observera att träffarna sker på svenska.
Barn som upplever svårigheter att gå till skolan
Känner du oro över att ditt barn inte vill gå till skolan? Eller kanske uttrycker eller uppvisar barnet återkommande något eller några av nedanstående beteenden:
- Magont, huvudvärk, sjukdomskänsla
- Motvilja att vakna/stiga upp
- Starka känslor i form av ilska/ledsenhet
- Oro på söndagar eller inför skolstart efter ett lov
- Undviker vissa skoldagar/ämnen t.ex. idrott, friluftsdag, matsal
- Önskan att vara med förälder eller kontakta förälder under skoltid
- Önskan att gå hem från skolan under skoltid
- Låser in sig på skolans toalett
- Rymmer från skolan
Denna föräldragrupp vänder sig till föräldrar till barn inom grundskolan med begynnande skolfrånvaro eller tidiga tecken på problematisk skolfrånvaro. Här får du som förälder ta del av tips, råd och aktuell kunskap samt träffa och utbyta erfarenheter med andra föräldrar i liknande situation.
Ny grupp startar hösten 2025. Håll utkik på denna sida för datum och tid.
Du kan redan nu anmäla intresse så återkommer gruppledarna till dig för mer information. Under rubriken ”Skicka in intresseanmälan till föräldragrupp” återfinns vår e-tjänst.
Lokal: Föräldrasupporten, adress Hörnellgatan 4, våning 6.
Har du frågor går det bra att ringa Föräldrasupporten 0910-712050.
Föräldragruppen sker på svenska.
Varmt välkommen med din intresseanmälan!
Barnkraft
Barnkraft är en stödgrupp för barn och föräldrar, där föräldern har en psykisk sjukdom eller en beroendesjukdom. Metoden är utvecklad i Finland och samtliga våra gruppledare har genomgått en gruppledarutbildning. Barnkraft är ett samarbete mellan Socialtjänsten och Region Västerbotten.
Gruppens mål:
- Barnen ska få kunskap om förälderns sjukdom
- Barnen och föräldrarna ska få träffa andra i liknande situation
- Stärka skyddsfaktorer kring barnen
Gruppens utformning:
- 10 träffar. 7 träffar genomförs parallellt - barn och föräldrar. 3 träffar genomförs gemensamt.
- Färdiga teman – tex känslor, skuldavlastning, kommunikation.
- Lek och övningar.
- En gång i veckan.
- Kostnadsfritt.
- Fika ingår.
- Barngruppledarna har erfarenhet av arbete med barn och familjer.
- Föräldragruppsledarna har erfarenhet av beroende- och psykiatrivård.
Torsdag den 20:e februari startar vi en ny grupp.
Vårens grupp kommer att rikta sig till barn med erfarenhet av förälder i beroendesjukdom samt närstående vuxen.
Inför gruppstart genomförs individuella samtal med föräldrar och barn för att tillsammans bedöma om stödgrupp är lämpligt för familjen.
Använd länken nedan för att anmäla ditt intresse för att delta.
Om du har frågar kan du ringa Föräldrasupporten på 0910-71 20 50.
Vänligen observera att träffarna sker på svenska.
Föräldraskap i Sverige
Föräldraskap i Sverige (FöS) är en serie om fem gruppträffar som riktar sig till utrikesfödda föräldrar med barn i åldern 0-18 år. Materialet är samhällsorienterande och fokuserar på olika frågor såsom rättigheter och skyldigheter, jämställdhet samt hur vården och skolan fungerar. Det är gratis att delta.
Mål
Att föräldrar ska få mer information om områden som är viktiga för familjelivet i Sverige.
Innehåll
Föräldraskap i Sverige innehåller olika teman med många olika delar. Du som förälder får möjlighet att prata och diskutera sådant som du undrar över i ditt föräldraskap. Förhoppningen är att du ska känna dig tryggare i ditt föräldraskap, våga fråga om det du inte vet samt veta vart du ska vända dig för mera stöd.
Föräldraskap i Sverige består av fem träffar där varje tillfälle är 2,5 timme. Vi tittar på filmer, diskuterar och delar erfarenheter med varandra. FöS är baserat på FN:s barnkonvention, forskning och lagstiftning.
- Träff 1 Familj i nytt land - Vad har du för upplevelse av att komma till ett nytt land? Hur har Sverige utvecklats? Ett jämställt föräldraskap samt barnkonventionen diskuteras.
- Träff 2 Skola, pojkar och flickor - Vi pratar om det svenska skolsystemet men också om jämställdhet mellan pojkar och flickor.
- Träff 3 Hälsa och sjukvård - På denna träff ges information kring förebyggande hälsovård och hur det svenska sjukvårdssystemet fungerar.
- Träff 4 Föräldrars rättigheter och skyldigheter - Vi pratar om vad föräldrar har för ansvar och ställer oss frågan om det bara är föräldrar som har skyldigheter? Vad gör stress med oss? Hur kan föräldrar få stöd?
- Träff 5 Att vara förälder till en tonåring - Både brott och kriminalitet, kärlek och hur förälders föräldraskap påverkas när man har en tonåring i familjen diskuteras.
Vill du läsa mer kan du göra det på sidan om Föräldraskap i Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Välkommen att höra av dig om du har funderingar eller vill anmäla intresse!
Förfrågan sker via gruppledarna Susanne Persson, Malin Gustavsson eller via kundtjänst.
Susanne 070-384 41 21
Malin 072-202 86 11
Kundtjänst 0910-73 50 00 (knappval 1) eller kundtjanst@skelleftea.se
Grupp för ungdomar med missbruk och/eller psykisk ohälsa i familjen
Alldeles för många unga växer upp med missbruk och/eller psykisk ohälsa i hemmet.
Med detta följer en stor oro och otrygghet om vad som kan hända. Man lär sig att alltid vara beredd och uppmärksam på omgivningen för att eventuellt kunna undvika katastrofer, tilliten till vuxna skadas och ofta stängs känslor av för att situationen är så jobbig. Lögner blir en del av vardagen då man i tidig ålder lär sig att ”detta” är inget man pratar om.
Ungdomar mår bra av att få träffa andra med liknande erfarenheter, tillsammans med vuxna med kunskap i ämnet. De ser att de inte är ensamma och får stöd av andra som verkligen förstår och varit med om liknande saker.
Vi som håller i denna gruppverksamhet har många års erfarenhet av genomförda stödgrupper för tonåringar (13-19 år) som har missbruk och/eller psykisk ohälsa i familjen.
Grupperna genomförs med ett maxantal på 8 ungdomar/grupp. Gruppträffarna sker på kvällstid och är totalt 15 tillfällen a två timmar per gång.
Träffarna är gratis och tystnadslöfte gäller för alla i gruppen.
Vi träffar väldigt gärna ungdomar som är lite intresserade för att berätta mer och visa vilka vi är.
Under hösten planeras det för en grupp med preliminär start den 4 november. Gruppen kommer ses en gång varje vecka vid 15 tillfällen (uppehåll över jul och nyår).
Hör av dig till Kajsa Karlsson 070-673 58 32 eller till Pia Broman Lindberg på 070-312 93 55 för frågor eller för att anmäla intresse för ett deltagande.