Framtidsplaner för Byske

Just nu pågår ett arbete med att ta fram en fördjupad översiktsplan (FÖP) för Byske. Ett första steg är att ta fram ett planförslag. Byske är en av flera tätorter i Skellefteå kommun som ska växa för att hela kommunen ska kunna möta efterfrågan på bostäder och service på grund av den stora samhällsomvandlingen.

Vad har hänt tidigare?

Under april-maj 2024 kunde invånarna tycka till i en digital enkät som skickades ut direkt till invånarna via Kivra eller som ett brev. Vi har nu sammanställt resultatet och du kan läsa mer genom att klicka på länkarna.

Invånardialogen Länk till annan webbplats.
Barndialogen Länk till annan webbplats.

Under november-december 2024 pågick ett samråd med öppet hus.

Vad är en fördjupad översiktsplan?

En fördjupad översiktsplan används som vägledning av kommunen när en ort, till exempel Byske, ska byggas ut. Planen visar på områden där det är lämpligt att bygga nya bostadsområden, vägar och vad som ska bevaras i orten. Ett mål är att göra det möjligt för 2000 fler bostäder vilket betyder 4000 fler invånare till år 2040.

Just nu pågår ett strategiskt arbete för Byskes långsiktiga utveckling genom en fördjupad översiktsplan. Det första steget är att ta fram ett planprogram. Programmet kommer sedan att användas som underlag för kommunens och andra myndigheters beslut.

Olika steg i framtagandet av ett planprogram

  • Dialog: Invånarna får tycka till via en digital enkät, april-maj 2024.
    Här kan du tycka till.
  • Programarbete: Ett planförslag tas fram, 2024.
  • Samråd: Kommunen bjuder in på samråd, 2024. Här kan du tycka till.
  • Justering av program: Kommunen bearbetar förslaget utifrån synpunkter från samråd, 2024. Här är vi nu.
  • Godkännande av program: Planprogrammet godkänns i Kommunfullmäktige, 2025.
  • Fortsatt arbete med den fördjupade översiktsplanen: kommunen påbörjar arbetet med att ta fram en fördjupad översiktsplan för Byske, 2025.

Frågor och svar

De gula pilarna visar förslag på var bostäder skulle vara lämpliga att bygga. Planprogrammet är en första planering i hur Byske kan växa till år 2040. Vi kommer att fortsätta utreda och analysera de olika områdenas förutsättningar vilket sedan utgör grunden för ett planförslag för en fördjupad översiktsplan (FÖP). Arbetet med FÖPen startar 2025.

När byggnationerna påbörjas i Byske är för tidigt att säga.

Grön och blå infrastruktur erbjuder viktiga funktioner för både människor och natur. Grön infrastruktur innefattar bland annat grönområden som parker och friluftsområden. Grön infrastruktur förbättrar även boendemiljöer och bidrar till människors välbefinnande. Blå infrastruktur omfattar vattenmiljöer som sjöar och floder, vilka erbjuder badmöjligheter och hanterar stora mängder regn- och smältvatten. Båda typerna av infrastruktur stödjer biologisk mångfald genom att fungera som spridningskorridorer för växter och djur, och stärker därmed den ekologiska balansen i samhället.

Stora delar av året är Byske snötäckt och det är ett värde som ska tas tillvara. Vit infrastruktur innebär att snön kan skapa möjligheter för vinteraktiviteter som skidåkning, pulkaåkning och skoterkörning. För att maximera nyttan av dessa områden är det viktigt att planera så att sommarens funktioner kan användas året runt, vilket skapar mångfunktionella områden. Detta kan exempelvis vara att en dagvattenanläggning på vintern omvandlas till en skridskobana eller att en grönyta på sommaren kan användas som en yta för snöupplag på vintern.

Norrbotniabanan är en viktig satsning för Skellefteå kommun och regionen i stort. Tillsammans med nya resecentrum i kommunen kommer järnvägen innebära helt nya möjligheter för resor och transporter. Tre nya resecentrum planeras genom Skellefteå kommun. Det är i Bureå, Skellefteå och Byske.

Trafikverkets planering för Norrbotniabanan mellan Skellefteå och Luleå är i full gång och som en del i planerna finns ett stationsläge i Byske. Detta medför att kommunen måste tillgodose behovet av ett funktionellt resecentrum i Byske.

Stationsläget bedöms skapa goda möjligheter till utveckling av samhället.

Det är Trafikverket som ansvarar för bygget av Norrbotniabanan. Kommunen ansvarar i sin tur för planering och bygget av våra resecentrum.

Här kan du läsa mer om Trafikverkets arbete. Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: