Hälsans stig

Hälsans Stig är ett koncept som tillgängliggör fina promenadstråk för alla. Hälsans stig finns på tre orter i kommunen, i Skellefteå, Skelleftehamn och Kåge. På Hälsans stig kan du promenera, gå med stavar eller jogga.

  • I Skellefteå går Hälsans stig längs älven i centrala Skellefteå. Den sju kilometer långa promenadslingan går längs älvstranden från Älvsbackabron i öster till Lejonströmsbron i väster.
  • I Skelleftehamn är slingan fem kilometer och den tar dig genom omväxlande miljöer runt samhället.

  • I Kåge är slingan fem kilometer och där går promenaden runt samhället, men även över privata marker under sommarhalvåret.

Vid varje kilometer längs slingorna sitter skyltar i båda riktningarna. Därför vet du hur långt du har gått oavsett var du väljer att starta och sluta.

Utmed de olika slingorna finns översiktskartor. Du kan också hämta kartor med information och fisketips på Turistcenter.

Hälsans stig är tillgänglig året runt men delar av sträckan som är markerad med prickad linje är inte tillgänglig vintertid.

OBS! Just nu pågår byggandet av Karlgårdsbron. Det innebär störningar i ordinarie sträckning. Norra sidan strax söder om Nordanå. Södra sidan strax öster om Sunnanå kyrkogård. Se hänvisningsskyltar i aktuella områden. Bron beräknas färdig sommaren 2024.

Hälsorundor i kommunens serviceorter

Hälsorundor finns även i de flesta av kommunens serviceorter, till exempel i Boliden (hjärtefemman), Jörn, Bureå och Byske. De flesta av dessa kan användas även vintertid.

Här kan du se en kartöversikt var Hälsorundorna finns. Du kan sen zooma in till den runda som är av intresse.

Den första Hälsans Stig skapades i Irland 1995 av den irländska hjärtfonden och där heter den Slí na Slánte. Tack vare EU-stöd så spred sig stigarna runt om i Europa och vidare till Nord- och Sydamerika samt Australien. Tanken är att inspirera till motion för folkhälsans skull. I juni 2000 invigdes Hälsans Stig i Skellefteå. I hela Sverige finns cirka 125 Hälsans Stig, alla i attraktiva miljöer.

Riksförbundet Hjärt-lung Länk till annan webbplats.(extern länk ) är projektägare för Hälsans Stig i Sverige.

Senast uppdaterad: