Svarttjärns vandringsstig

Välkommen till Svarttjärns vandringsstig. Här kan du vandra genom vacker natur till Havsvågen och upp på Lidberget, Lövånger-bygdens högsta berg. Här finns ett stort klapperstensfält med stenar som ligger i ”vågor”. Det finns också ett högt utkikstorn format som en älg.

Längd: 7 kilometer

Sträcka: Svarttjärn – Havsvågen/Lill´n -Tuvtjärn – Blyberget – Svarttjärn

Start: Start och parkering i Svarttjärn ligger ca 1,7 km från väg 774 som går genom byn. Följ skyltning från vägen.

Beskrivning: Leden går genom vacker natur, upp till Havsvågen/Lill´n runt Tuvtjärn och upp på Blyberget innan den går tillbaka till starten.

Bra att veta: Vissa tider på året är stigen blöt så det är bra att ha kängor eller stövlar. Grillstuga med eldstad finns på Havsvågen och Blyberget. Roddbåt finns att låna för en tur på Tuvtjärn. En kallkälla med drickbart vatten finns året runt. Informationstavla och kartor finns vid starten.

Sevärdheter: Klapperstensfältet som ligger på Lövångersbygdens högsta berg Lidberget med 151 meters höjd över havet. Fältet har formen av vågor, därav namnet Havsvågen. Vid fältet finns både grillstuga och utsiktstorn format som en älg kallat Lill´n. Utsikt mot Skellefteå, Northvolt och havet har du både från Lidberget och Blyberget. Efter stigen mot Tuvtjärnsmyren, finns en kallkälla med drickbart vatten. I området finns också nästan två meter höga myrstackar, fångstgropar och flera olika naturtyper.

Ansvarig för lederna: Svarttjärns Samverkansförening

Senast uppdaterad: