Hälsans Stig är en populär strandpromenad längs älven i centrala Skellefteå. Den sju kilometer långa promenadslingan går längs älvstranden från Älvsbackabron i öster till Lejonströmsbron i väster. Hälsans Stig kan användas av alla. Här kan du promenera, gå med stavar eller jogga under sommarhalvåret.

Vid varje kilometer sitter skyltar i båda riktningarna. Därför vet du hur långt du har gått oavsett var du väljer att starta och sluta.

Utmed slingan finns översiktskartor. Du kan också hämta kartor med information och fisketips på Turistcenter.

Hälsans Stig stäcker sig längst älvstranden från Älvsbackabron i öster till Lejonströmsbron i väster. Lämpligast att motionera längst Hälsans stig är under sommarhalvåret.

OBS! Just nu pågår byggandet av Karlgårdsbron. Det innebär störningar i ordinarie sträckning. Norra sidan strax söder om Nordanå. Södra sidan strax öster om Sunnanå kyrkogård. Se hänvisningsskyltar i aktuella områden. Bron beräknas färdig i slutet av 2023.

Hälsorundor i kommunens serviceorter

Hälsorundor finns även i de flesta av kommunens serviceorter, till exempel i Boliden (hjärtefemman), Jörn, Bureå och Byske. De flesta av dessa kan användas även vintertid.

Här kan du se en kartöversikt var Hälsorundorna finns. Du kan sen zooma in till den runda som är av intresse.

Den första Hälsans Stig skapades i Irland 1995 av den irländska hjärtfonden och där heter den Slí na Slánte. Tack vare EU-stöd så spred sig stigarna runt om i Europa och vidare till Nord- och Sydamerika samt Australien. Tanken är att inspirera till motion för folkhälsans skull. I juni 2000 invigdes Hälsans Stig i Skellefteå. I hela Sverige finns cirka 125 Hälsans Stig, alla i attraktiva miljöer.

Riksförbundet Hjärt-lung Länk till annan webbplats.(extern länk ) är projektägare för Hälsans Stig i Sverige.

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad: