Talböcker

Har du svårt att läsa böcker med vanlig tryckt text? Du kanske har en synskada, dyslexi eller ett rörelsehinder. Då kan du låna talböcker i stället. Talböcker produceras av Myndigheten för tillgängliga medier (MTM).

Alla som har någon form av läsnedsättning har rätt att låna talböcker. Här kan du läsa mer om vem som får låna talböcker Länk till annan webbplats..

Du kan även kontakta ditt närmaste bibliotek för att få information om talböcker. På sidan Våra bibliotek hittar du kontaktuppgifter till de enskilda biblioteken.

Här kan du ladda ner en folder om Talboken , 446.8 kB..

Du behöver inte visa intyg eller bevisa att du har en läsnedsättning, men du måste vara inskriven som "talbokslåntagare" på biblioteket för att få låna talböcker.

För inskrivning, ta kontakt med ditt bibliotek för att boka tid för inskrivning. Är du under 18 år kommer du tillsammans med målsman. På sidan Våra bibliotek hittar du kontaktuppgifter till de enskilda biblioteken.

Som inskriven talbokslåntagare kan du själv ladda ner talböcker direkt till din dator, mobil eller surfplatta från MTM:s webbkatalog Legimus.se Länk till annan webbplats.. Det finns fler än 100 000 titlar tillgängliga, dygnet runt.

Om du är intresserad av detta, ta kontakt med ditt bibliotek och boka tid för att få hjälp med att skaffa inloggningsuppgifter till Legimus. På sidan Våra bibliotek hittar du kontaktuppgifter till de enskilda biblioteken.

Bibliotekets personal visar hur du kommer igång och hur du gör för att ladda ner talböcker. Här kan du läsa MTM:s information om nedladdning av talböcker Länk till annan webbplats..

Du kan läsa talböcker på dator, mobil eller surfplatta. Här kan du läsa mer om olika sätt att läsa talböcker Länk till annan webbplats..

Med appen Legimus kan du ladda ner och läsa talböcker i din mobil eller surfplatta. Det kostar inget att ladda hem appen och den fungerar både för iOS och Android-enheter. Hämta appen Legimus i App Store Länk till annan webbplats. eller Google Play Länk till annan webbplats..

Här finns MTM:s instruktionsfilmer Länk till annan webbplats. för hur man laddar ner talböcker och använder appen Legimus.

Här kan du ladda ner en folder om egen nedladdning , 114.9 kB..

Talböcker direkt i taltidningsspelaren

Är du taltidningsprenumerant och har en taltidningsspelare hemma? Då kan du få talböcker skickade direkt till din spelare!

Kontakta bibliotekets talboksavdelning för mer information. På sidan Våra bibliotek hittar du kontaktuppgifter till Talboksavdelningen.

Daisy-talböcker är talböcker som är inlästa på cd-romskivor i formatet Daisy.

I en Daisy-talbok kan du enkelt förflytta dig mellan rubriker och kapitel, lägga bokmärken och göra anteckningar. En Daisy-talbok har en långsam och tydlig inläsning. Ofta kan du välja att spela upp en talbok i olika hastigheter.

På Stadsbiblioteket finns ett begränsat urval av talböcker. Klicka här för att söka i bibliotekets katalog efter Daisy-talböcker Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du frågor eller vill beställa Daisy-talböcker, ring bibliotekets talboksavdelning. På sidan Våra bibliotek hittar du kontaktuppgifter till Talboksavdelningen.
Du kan också mejla till biblioteket för att beställa talböcker eller ta kontakt med ditt närmaste bibliotek.

Daisy-talböcker kan spelas upp i en särskild Daisy-spelare. Ett antal Daisyspelare finns till utlån på Campusbiblioteket för den som vill prova på.

Du kan också lyssna på Daisy-talböcker i en dator. Du behöver då installera ett särskilt läsprogram i datorn. På MTM:s webbplats kan du läsa mer om läsprogram i dator för Daisy Länk till annan webbplats..

Daisy-talböcker produceras genom undantag i upphovsrättslagen och kan bara lånas på bibliotek. De ska inte förväxlas med ljudböcker som alla får låna och som kan köpas.

Daisy-talböcker skickas gratis med posten om du själv inte kan komma till biblioteket. Om du vill besöka Stadsbiblioteket och låna själv hittar du Stadsbibliotekets öppettider här

Talböcker finns att söka i MTM:s bibliotek Legimus.se.

Klicka här för att söka i Legimus Länk till annan webbplats. för att se vilka böcker som finns inlästa.

Du kan ge förslag till biblioteket på en bok som du tycker ska finnas inläst som talbok. Biblioteket lämnar förslaget vidare till MTM, Myndigheten för tillgängliga medier.
Lämna inläsningsförslag till biblioteket.

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad: