Talböcker

Har du svårt att läsa böcker med vanlig tryckt text? Du kanske har en synskada, dyslexi eller ett rörelsehinder. Då kan du låna talböcker i stället. Talböcker produceras av Myndigheten för tillgängliga medier (MTM).

Alla som har någon form av läsnedsättning har rätt att låna talböcker. Med en läsnedsättning menas att du behöver få en tryckt bok anpassad på något sätt för att kunna läsa den.

Kontakta oss

Talboksavdelningen
Telefon 0910-73 61 00 (knappval 3)
E-post: stadsbiblioteket@skelleftea.se

Sara Kulturhus
Adress: Kanalgatan 43 B
931 31 Skellefteå

Öppettider
Telefontid onsdagar: 10.00-17.00 (lunch 12.00-13.00)

Du behöver inte visa intyg eller bevisa att du har en läsnedsättning, men du måste vara inskriven som talbokslåntagare på biblioteket för att få låna talböcker eller ladda ner talböcker direkt från webbkatalogen Legimus.

För inskrivning på ett närbibliotek, kontakta ditt bibliotek för att boka tid för inskrivning. Är du under 18 år kommer du tillsammans med målsman.
Gå till sidan Våra bibliotek för kontaktuppgifter

För inskrivning på Talboksavdelningen på Stadsbiblioteket, boka tid via vår e-tjänst.

Som inskriven talbokslåntagare kan du själv ladda ner talböcker direkt till din dator, mobil eller surfplatta från MTM:s webbkatalog Legimus.se Länk till annan webbplats.. Det finns fler än 100 000 titlar tillgängliga, dygnet runt.

Bibliotekets personal hjälper dig med inloggningsuppgifter till Legimus och visar hur du kommer igång och gör för att ladda ner talböcker.

Du kan läsa talböcker på dator, mobil eller surfplatta.

Med appen Legimus kan du ladda ner och läsa talböcker i din mobil eller surfplatta. Det kostar inget att ladda hem appen och den fungerar både för iOS och Android-enheter.
Hämta appen Legimus i App Store Länk till annan webbplats. eller Google Play Länk till annan webbplats..

På Legimus.se kan du läsa mer om olika sätt att läsa talböcker och använda appen Legimus.
Så här använder du Legimus Länk till annan webbplats..

Ladda ner en folder om egen nedladdning (pdf, 115 kB) , 114.9 kB.

Är du taltidningsprenumerant och har en taltidningsspelare hemma? Då kan du få talböcker skickade direkt till din spelare!

Kontakta bibliotekets talboksavdelning för mer information.
Kontaktuppgifter till Talboksavdelningen

Daisy-talböcker är talböcker som är inlästa på cd-romskivor i formatet Daisy.

I en Daisy-talbok kan du enkelt förflytta dig mellan rubriker och kapitel, lägga bokmärken och göra anteckningar. En Daisy-talbok har en långsam och tydlig inläsning. Ofta kan du välja att spela upp en talbok i olika hastigheter.

Daisy-talböcker produceras genom undantag i upphovsrättslagen och kan bara lånas på bibliotek. De ska inte förväxlas med ljudböcker som alla får låna och som alla kan köpa.

Daisy-talböcker kan spelas upp i en särskild Daisy-spelare. Ett antal Daisyspelare finns till utlån på Stadsbiblioteket för den som vill prova på.

På Stadsbiblioteket finns ett begränsat urval av Daisy-talböcker. Klicka här för att söka i bibliotekets katalog efter Daisy-talböcker Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Daisy-talböcker skickas gratis med posten om du själv inte kan komma till Stadsbiblioteket.

Har du frågor eller vill beställa Daisy-talböcker, ring eller mejla bibliotekets talboksavdelning. Du kan också ta kontakt med ditt närmaste bibliotek.
Kontaktuppgifter till Talboksavdelningen
Gå till sidan Våra bibliotek för kontaktuppgifter till biblioteken

Inlästa talböcker finns att söka i Legimus, Myndigheten för tillgängliga mediers (MTM:s) bibliotek.

Du kan ge förslag till biblioteket på en bok som du tycker ska finnas inläst som talbok. Biblioteket lämnar förslaget vidare till Myndigheten för tillgängliga medier (MTM).

Lämna inläsningsförslag till biblioteket

Senast uppdaterad: