Ät grönt

Genom att oftare äta mat från växtriket kan du göra en god insats för klimatet. Väljer du att försöka anpassa din matlagning efter vad som är i säsong så blir bonusen en mer färgrik, smakrik och billigare mat.

Tips för att komma igång

  • Inför ett par vegetariska dagar i veckan.
  • Byt ut de animaliska produkterna i dina favoritrecept till växtbaserade alternativ. Prova till exempel att göra köttfärssås på linser - eller varför inte tacos med bönor, vegofärs eller ärtprotein? Ofta smakar det lika gott!
  • Kolla i frysdisken efter växtbaserade produkter och utmana dig själv att prova något nytt.
  • Vill du ha extra protein? Det måste inte vara i huvudrätten - prova att servera en bönröra eller bönsallad vid sidan.
  • Beställ vegetariskt på restaurang vilket ger inspiration till den egna matlagningen.
  • Redo för nästa nivå? Utmana dig själv att äta helt växtbaserat i en vecka eller en månad.

Tänk på att

Genom att välja råvaror som är närodlade och i säsong så bidrar vi inte heller till utsläpp som sker under långa transporter. Att välja ett svenskt alternativ före ett som rest över hela jorden är också ett sätt att bidra till minskad klimatpåverkan.

Ta vara på maten i säsong

  • Sylta, safta, konservera och torka när det finns bär, frukt och grönsaker.
  • Lär dig mjölksyra (fermentera) grönsaker för att förlänga hållbarheten på det som är i säsong.
  • Lär dig mer om vilda, ätbara växter - kanske finns det massor av gratis, klimatneutral mat i ett naturområde nära dig?