Hållbara Skellefteå

Klimatavtryck

År 2040 ska Skellefteå vara en klimatneutral plats, men 2030 ska kommunorganisationen gå före och nå samma mål – det är ...

Organisation, styrning och resultat

Samarbete och samverkan är centralt för en hållbar utveckling av Skellefteå och samhällsutvecklingen i stort. Att vi lyc...

Social hållbarhet

I Skellefteå arbetar vi för att skapa förutsättningar för en jämlik hälsa för alla. För att uppnå det krävs samarbete oc...

Spara på miljön och pengarna

Allt vi gör lämnar någon form av avtryck i form av växthusgaser. Hur vi gör det, vilka val vi gör kan göra stor skillnad...

Hållbara Skellefteå

Vi har höga ambitioner i Skellefteå. Det finns inget alternativ till att utvecklas hållbart när vi växer.

När Skellefteå förändras hänger allt ihop. Det är mycket som sker samtidigt i den extraordinära samhällsomvandlingen som vi nu är mitt uppe i. Resan mot ett mer hållbart samhälle handlar om utbildning, arbetstillfällen, vård och omsorg, fritidsmöjligheter, öppenhet, klimatfrågor och väldigt mycket mer.

När vi utvecklas i rekordfart har vi ett stort ansvar, men också många möjligheter att skapa hållbara lösningar. Genom samarbete, ansvarstagande och innovationer siktar vi på att bli en förbild för hur hållbar samhällsutveckling kan ske. Det finns mycket vi inte har gjort än, och ibland misslyckas vi, men vi är också en god bit på väg.

I grunden utgår vi från vår utvecklingsstrategi Skellefteå 2030 och FN:s Agenda 2030 och de globala målen, men hur du som bor här bidrar är också viktigt. Du och de nya invånarna som flyttar hit kommer att vara med och skapa vårt hållbara samhälle – vår hållbara plats för en bättre vardag.

Aktuellt

 • Familjens resa för en hållbar livsstil – alla bidrar på sitt sätt

  På Hjortronstigen i Skellefteå bor Angelica Holmqvist tillsammans med sin sambo Lee och deras två döttrar My och Ellie. Tegelhuset uppe på kullen blev en perfekt kompromiss mellan stadsliv och att vara omgiven av lite skog – det passar också bra med deras engagemang för hållbarhet och en grön livsstil. – Att leva hållbart behöver inte vara så komplicerat. Det lilla i vardagen kan göra stor skillnad, säger Angelica.
 • Miljö- och klimatprogram ger en tydlig vägledning

  Skellefteå kommun har lyckats reducera utsläppen i flera olika bygg- och anläggningsprojekt, genom att pröva nya frågeställningar i samband med upphandlingar. Men det är inte bara i byggprojekten som Skellefteå kommuns miljö- och klimatambitioner syns. För att de frågorna ska genomsyra alla verksamheter och det ska finnas en tydlig vägledning finns nu ett miljö- och klimatprogram på plats.
 • Livet i skogen är en konst

  Att bo i en skogsstuga utan el, vatten och avlopp året runt gör onekligen att Sara Forsström sticker ut från mängden. – Jag har alltid jobbat utifrån naturen och nu lever jag också min dröm genom att bo i den, säger konstnären från Skellefteå.
 • Föräldraskap och musik – i ljuv harmoni?

  Fem skönsjungande Skellefteåpappor har charmat musikvärlden. Att Dad Harmony kan sina stämmor vet vi. Men hur är de egentligen som pappor? Och hur kombinerar man livet som musiker med hämtning, lämning och godnattsagor?
 • Ny räls avslöjar spår från förr

  Om några år korsar Norrbotniabanans räls skogar och myrar i Skellefteå kommun. Men vad döljer sig längs sträckan? Vilka mänskliga aktiviteter har pågått där genom tiderna? Innan en ny räls läggs måste gamla spår undersökas.
 • Från Indien till Degerbyhallen med fjäderlätta steg

  Flytten till Skellefteå blev en smash-hit. Badmintonfrälsta Rajesh Alamuri fr ån Indien har hittat hem. Inte minst i Degerbyhallen. – Skellefteå ä r den bästa platsen jag har bott p å, säger han.
 • Stort sug att flytta norrut vid Piteås och Skellefteås rekryteringsevent på Skansen

  Intresset för att flytta norrut när Piteå och Skellefteå bjöd in till rekryteringseventet P.S. Saknar dig på Skansen. 1200 personer hade anmält sig och såväl kommunerna som medverkande företag hade fullt upp hela dagen med att besvara besökarnas frågor om lediga jobb, bostäder, barnomsorg, skolor och livet i norr. Nu hoppas vi på många nya invånare i våra kommuner.
 • Skellefteå kommun och Skebo deltar på klimatmöte i Bryssel

  Den 23-24 november medverkar Skellefteå kommun och Skebo på ett klimatmöte i Bryssel. Det anordnas av EU-kommissionen och syftet är att europeiska länder ska få diskutera utmaningar och lärdomar för att hjälpa varandra att komma vidare i den gröna omställningen.
Senast uppdaterad: