Föreningsnytt december 2021

Här kan du läsa en tillgänglig version av föreningsnytt som är ett nyhetsbrev som går ut en gång i månaden riktat till föreningar.

Kultur- och fritidschefen har ordet

God jul och ett gott nytt år önskar kultur- och fritidskontoret

Julhelgen står för dörren och precis som förra året så tar pandemin ny fart runt om i världen och även i Sverige. Skellefteå drabbas också, om än hittills i lägre omfattning än tidigare. I skrivande stund vet vi inte vilka nya restriktioner som är att vänta, eller när de kommer, men det kan även denna gång komma att drabba föreningslivet då det är en plats där vi normalt sett träffas och umgås tillsammans. Föreningslivet är dock också en plats som gynnar folkhälsan – både för kropp och själ. Därför hoppas jag att vi att föreningslivet inte blir lika hårt drabbat och att ni kan fortsätta ert viktiga arbete för Skellefteås bästa.

Bidrag att söka

Aktuella bidrag

Det finns många bidrag för er som förening att söka, allt från övergripande bidrag till mer specifika beroende på vilken förening det är och vad man utövar. Här har vi samlat aktuella bidrag som föreningar kan söka till. Glöm inte att kolla sista ansökningsdag så att ni inte missar något bidrag.

Läs mer om vilka bidrag som är aktuella och vilka som du kan söka löpande under året

Bygdemedel till föreningar i Skellefteälvens avrinningsområde Skellefteå

Sista dag för ansökan är 31 januari 2022.

Läs mer om bygdemedel - Skellefteå kommun Länk till annan webbplats.

Grannskapsinitiativet

För levande, öppna och tillgängliga grannskap. Svenska ideella organisationer som arbetar på lokal nivå kan göra viktiga insatser för ett levande, öppet och tillgängligt samhälle. Genom små och snabba stöd till projekt i närområdet vill Postkodstiftelsen stärka gemenskapen mellan människor och bidra till ökat välbefinnande och hälsa. Som ideell förening eller allmännyttig stiftelse finns nu möjligheten att söka mellan 20 000 - 50 000 kronor för att genomföra projekt i närområdet inom ramen för Grannskapsinitiativet.

Läs mer om Grannskapsinitiativet Länk till annan webbplats.


Från nämnderna

Här kan du läsa fritidsnämndens senaste protokoll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här kan du läsa kulturnämndens protokoll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Aktuellt

Årets stipendiater

Årets ungdomsledarstipendiat

Årets idrottsstipendium tilldelades Evelina Crüsell, Skellefteå SK.
Här kan du läsa motiveringen

Årets idrottsstipendiat

Ledarstipendiet gick till Håkan Lundmark, ordförande i Långvikens OK.
Här kan du läsa motiveringen

Årets kulturstipendiat

Årets kulturstipendium delades ut till Irene och Leif Häggmark från Skellefteå tangosällskap.
Här kan du läsa motiveringen

Årets ungdomskulturstipendiat

Ungdomskulturstipendium 2021 har tilldelats Dansväxthusets dansare.
Här kan du läsa motiveringen

Vill du/förening prata med tjänstepersoner på kultur- och fritidskontoret - angående bidrag till föreningar eller andra frågor inom fritidsnämndens ansvarsområde? - Startar inte 10 januari 2022 som det var tänkt på grund av restriktionerna i Coronapandemin som pågår. Vi återkommer när restriktionerna ändras och vi kan starta upp med det här.

Vi har flyttat till Utsikten, Stadshuset.
Vi kommer att ha drop in tider måndagar 16.00 - 18.00 och onsdagar 11.00 - 13.00, jämna veckor i Stadshuset plan 1. I sex månader kommer vi att ha drop in tider och se om behovet finns. När du kommer in i Stadshuset så registrerar du dig i den besöksdator som är placerad vid receptionen kundtjänst. Instruktioner finns på skärmen. När du har registrerat dig får handläggaren ett meddelande och kommer då ner till dig. Så här kan du även göra om du vill träffa någon handläggare vid ett spontant möte. Du kan också få hjälp av kundtjänst för att boka ett möte med en handläggare. Besök, skicka epost eller ring kundtjänst 73 50 00, tryck 4.

Epost till kundtjänst: kundtjanst@skelleftea.se

Information från lokalbokningen

Som de flesta av er vet så har vi lämnat våra lokaler på Bäckgatan och flyttat till Stadshuset. Våra nya arbetsplatser är i ett kontorslandskap tillsammans med flera andra förvaltningar, vilket innebär att det inte blir lika enkelt som tidigare att ”hälsa på” utan det krävs föranmälan eller bokat möte. Anmälan görs i självbetjäningsdisken i huvudentrén alternativt i receptionen. Kontorslandskapet är uppdelat i olika zoner vilket kan resultera i att vi upplevas svårare att nå via telefon under vissa tider/perioder. Ni kan då alltid vända er till kundtjänst på 0910-73 50 00 (tryck 4) eller skicka epost så hör vi av oss så snart vi är tillgängliga. All nyckelutlämning och passerkortsutlämning som gått via lokalbokningen nu sker via kommunens kundtjänst. För er som har bokade tider i våra hallar/anläggningar så ser vi gärna att ni använder IBGO så mycket som möjligt för att enklare och snabbare boka/avboka eller skicka bokningsförfrågan. Hör av er om ni behöver handledning eller upplägg av fler användare.

Epost till kundtjänst: kundtjanst@skelleftea.se

Information från ledsagarservice

Ledsagarservice har stängt från 23 december och öppnar igen 10 januari 2022.
Ledsagarservice har flyttat. Ny adress är Skeppargatan 16.
Du kan ringa 0910-73 53 65 vardagar 09.00-16.00 eller skicka epost.

Epost till ledsagarservice: ledsagarservice.skelleftea@gmail.com

Kompiskortet - Anslut er förening eller organisation

Kompiskortet är ett steg på vägen mot ökad tillgänglighet i Skellefteå kommun, och er förening kan vara med och göra skillnad. Den som har en funktionsvariation har ibland svårt att ta del av det kultur och fritidsutbud som erbjuds. De deltar även i mycket mindre utsträckning i vårt fantastiska föreningsliv. Det finns tyvärr fortfarande många hinder på vägen, både fysiska, praktiska, sociala och ekonomiska, vilket gör att personer med funktionsvariationer i större utsträckning drabbas av psykisk och fysisk ohälsa. Nu kan er förening göra skillnad genom att ansluta er till Kompiskortet. Ett väl fungerande Kompiskort kan motverka både psykisk och fysisk ohälsa, och på sikt även bidra till ett ökat medlemskap för Skellefteå kommuns föreningar. För mer information, kontakta kultur- och fritidssamordnare Jimmy Johansson, 070-664 05 57.

Epost till Kompiskortet: Kompiskortet@skelleftea.se

Läs mer om Kompiskortet

Läs mer om inbjudan Kompiskortet , 107.1 kB, öppnas i nytt fönster.

Din förening kan vinna 20 000 kronor

20 000 kronor - rakt in i föreningens kassa! Det får vinnaren av Läsliganpriset. Nu är det dags att söka. Priset går till en förening eller en person som jobbar eller vill börja jobba för att ungdomar mellan 9 och 14 år i Skellefteå ska hitta läslust. Stor eller liten insats spelar ingen roll. Ni kan söka för saker ni gjort under året eller en idé ni vill förverkliga nästa år. Sista ansökningsdag är 31 december 2021. I fjol vann Skellefteå Baseboll Softboll U9–U12 Läsliganpriset för deras arbete med att öka läsandet i laget. I klippet ovan berättar Anna Burström hur de motiverat till läsning och vad priset betytt för dem. Dessutom ger hon några råd till er som är ledare eller tränare!

Läs mer om hur du söker eller nominerar till Läsliganpriset Länk till annan webbplats.

Se film från Läsligan Länk till annan webbplats.

Demokratiåret 2021

Firandet av Demokratiåret börjar gå mot sitt slut men det är lite kvar! Har ni demokratirelaterad event i december och januari som marknadsförs på Visit Skellefteå meddela dem då att ni vill synas på Demokratiårets sida som Visit administrerar. Ni når ut lite extra till en redan intresserad publik! Boka även i era kalendrar firandets avslutande gratisföreställningar. Lappspelmannens sorgerliga död av Thomas Andersson - 20 januari 2022, 19:00, Scen 4, Sara kulturhus. Lev! Ellenor Lindgrens verk om Sara Lidman - 27 januari 2022. 19:00, Scen 4, Sara kulturhus.

Kontakta projektledare Ottilliana Rolandsson

Läs mer om Demokratiåret 2021 Länk till annan webbplats.

Skellefteå - Årets kulturkommun i Västerbotten

Nu går Årets Kulturkommun 2021/22 snart in på sin andra halva! Under våren kommer vi fortsättningsvis arbeta med att stärka kulturlivet runtom i hela kommunen. Vi hoppas givetvis fortfarande på fler spännande kulturhändelser – inte minst från det lokala föreningslivet. Vi vill därför återigen påminna er verksamma kulturaktörer i föreningar om att lägga in era evenemang i Visits evenemangskalender, och märka dem med ”Årets kulturkommun” så att hela floran av kulturhändelser syns där. Det är viktigt för att besökarna ska hitta till alla intressanta kulturevenemang! Ni får väldigt gärna också mejla och berätta om vad som är på gång i era verksamheter under första halvåret 2022. Då finns möjligheten för oss att uppmärksamma och puffa för evenemang lite extra. Skicka sådana tips – eller andra frågor.

Epost till Therese Eriksson: therese.eriksson@skelleftea.se

Luften är fri - Friluftslivets år

Månadstema december: Dialog för friluftsliv

Samtal, möten och dialog är viktigt för att skapa engagemang och gemenskap i utveckling av förenings- och friluftslivet. Vill ni jobba med dialog i er förening, kring friluftsliv eller andra ämnen som rör er verksamhet, finns tips i denna kunskapsbank för dialogmetoder som sammanställts under året med rikskampanjen. Dialogmetoder kan bland annat användas för att skapa engagemang, skapa förändring och förebygga konflikter. Det kan också vara ett sätt att gemensamt föra frågor och skapa samsyn kring en viss fråga eller en problemställning. Du kan läsa mer om kunskapsbanken för olika dialogmetoder under Luften är Fri.
#dialogfriluftsliv

Vill ni synas i friluftssverige?
Dela era aktiviteter i sociala medier och tagga era inlägg med dessa taggar:
#luftenarfri #friluftslivskelleftea

Bli inspirerad!
På den nationella kampanjens hemsida hittar ni inspiration till friluftsliv, men även handledningar för hur ni kan genomföra aktiviteter på ett tryggt och säkert sätt.

Läs mer om Luften är fri - Friluftslivets år 2021 Länk till annan webbplats.
Maila till kontaktperson för projektet på Skellefteå kommun

Hej förening

"Kul att se att bygden sluter upp kring Klutmarksbacken"

Den 27 december öppnar Klutmarksbacken som drivs av Alpina klubben i Skellefteå. Förra året slogs det rekord i antalet besökare. ”Det är kul att se att bygden sluter upp kring Klutmarksbacken och vill vara ute och göra någonting tillsammans när man inte bör umgås inomhus”, säger Johan Lidman, ordförande.

Läs hela reportaget här

Uppdatera föreningsuppgifterna årligen i Interbook GO

Föreningen ska uppdatera kontakt- och styrelseuppgifter årligen i Interbook GO för att söka och få utbetalt bidrag från kultur- och fritidskontoret. Medlemsuppgiften ska årligen vara uppdaterad av funktionsnedsättningsföreningar 15 februari, idrottsföreningar och ungdomsföreningar 1 maj. Viktigt att föreningar uppdaterar föreningsuppgifterna så att vi har ett uppdaterat föreningsregister så att medborgare och andra kan hitta aktuella uppgifter på föreningar. 
Logga in i Interbook GO och uppdatera uppgifterna Länk till annan webbplats.

Tips till din förening

Har du frågor eller funderingar om din förening, fritidsfrågor, kulturfrågor och bidragsfrågor med mera så kontakta kundtjänst 0910-73 50 00 så hänvisar de till rätt handläggare.

Vill du prenumerera på Föreningsnytt eller tipsa någon annan?

Klicka här för att anmäla dig till Föreningsnytt


Relaterat:

Senast uppdaterad: