Siv och Merja förlänger arbetslivet "Känner att vi gör nytta"
Att få göra nytta och vara en hjälpande hand. Det är vad som förenar Siv Borgstedt och Merja Angeria i sina val att jobba extra inom vård och omsorg – något de gärna rekommenderar andra seniorer.
– Det ger väldigt mycket att prata med de äldre, de har så mycket roligt att berätta, säger Siv.
Både Siv och Merja har passerat den officiella pensionsåldern på 65 år, men har turen att få vara friska. De har fortfarande mycket att ge i arbetslivet - på sina villkor - och arbetar extra på Sunnanängs vård- och omsorgsboende i Skellefteå, den tid de orkar och har lust med. Med den extraordinära situation Skellefteå befinner sig i, med låg arbetslöshet och brist på personal, är deras insatser viktiga.
– Seniorernas jobb är guld värt! Vi välkomnar fler att söka sig till oss, både till hemtjänst och till boenden, säger Linda Dehlin, vård- och omsorgschef i Skellefteå. Hon berättar att självfallet söker de främst utbildad personal, men att även de som har annan erfarenhet kan komma i fråga.
– En bra utgångspunkt är att man har ett intresse för människor. Vi har ett gediget introduktionsprogram för de som kommer helt nya, säger Linda Dehlin.
Vill vara den hjälpande handen
Merja bytte bana för drygt tio år sedan. Innan dess hade hon bland annat drivit en kosmetikabutik i stan och jobbat med administration.
– Sedan blev jag arbetslös och blev uppmanad att söka till vård och omsorg. ”Du skulle passa bra där” fick jag höra, och jag trivdes och stannade, berättar Merja.
Hon arbetade som vårdbiträde, och gick i pension 2021. Men Merja, som är finsktalande och därför särskilt eftertraktad, blev snabbt uppringd med förfrågan om att jobba extra.
– Tyvärr gick min sambo bort och de planer vi gjort upp gick om intet. Många pensionärer tycker säkert det är bra att få en extra slant, men för mig handlar det inte bara om det. Det känns bra att ta hand om de gamla och vara den hjälpande handen så att de kan må bra, förklarar Merja.
Har ett intresse för människor
Siv har en annan resa. Hon började tidigt inom äldreomsorgen, men bytte sedan till arbete med funktionsnedsatta. Därefter utbildade hon sig till terapibiträde och jobbade på lasarett för att sedan gå en utbildning för att bli chef på vård- och omsorgsboende.
– De sista 28 åren jobbade jag administrativt. Jag tror att det är därför jag har ork att gå tillbaka och känner att jag gör nytta, berättar hon.
Siv är 75 år och jobbar extra som vårdbiträde.
– Jag är 100 procent med ”gamlern” och har inget administrativt jobb nu. Det är där jag vill vara. Jag har ett intresse för människor och det är ganska mysigt när man är på jobbet. Det ger väldigt mycket att få prata med dem, säger Siv.
Viktigt stötta demenssjuka
Siv och Merja berättar att man som medarbetare måste vara beredd på att många av de som bor i vård- och omsorgsboenden är drabbade av demenssjukdomar.
– Då gäller det att veta hur man bemöter de sjuka. Det är viktigt att man får den informationen innan man börjar jobba, om man inte träffat demenssjuka tidigare, säger Siv.
Hjälpmedel finns
Att jobba inom vård och omsorg är många gånger fysiskt, oavsett vilken ålder man själv är i. Men både på boendena och inom hemtjänsten finns hjälpmedel för att slippa tunga lyft,
– Man måste säga ifrån och berätta vad man inte orkar med, slår Siv fast.
Hon påpekar också att hon gärna hade sett att ordinarie personal får högre lön och att yrken inom vård och omsorg överhuvudtaget uppvärderas i samhället.
– Det måste till genomgripande förändringar i Sverige på det här området om vi ska lösa bemanningen inom välfärden.
Själv tar hon vecka för vecka, så länge hon känner sig pigg. Men nu till sommaren kommer hon inte att jobba hela perioden som i fjol, utan halva. Det har hon redan bestämt.
– Jag har ju barn och barnbarn och vill också hinna umgås med dem när de är lediga.
I Skellefteå kommun jobbar idag mer än 100 personer som passerat 65 år extra inom vård, omsorg och stöd.
Läs en till intervju: