Att jobba extra efter pensionen är Kittys melodi
Det har gått många år sedan Kitty Södermark passerade den officiella pensionsåldern. Trots det är hon ofta inne och jobbar extra på sin gamla arbetsplats, gruppbostaden Melodivägen.
- Det ger mig egentligen allt, kollegorna tillför mycket och jag trivs jättebra!
På Melodivägen bor tio vuxna personer som är i behov av särskilt stöd och Kitty, som är undersköterska i grunden, har arbetat här sedan 90-talet. På den tiden jobbade hon natt, men när hon fyllde 67 år började hon istället vikariera dagtid – och det gör hon fortfarande, trots att det står år 1942 i födelseattesten.
– De kan ringa in mig när som helst, när någon är sjuk eller när någon är ledig. I perioder kan det vara mindre, i andra perioder jobbar jag nästan heltid. På sommaren jobbar jag lite mindre för att kunna vara på hundkapptävlingar och åka ut med husbilen, men på vintern kan jag för egen del jobba nästan hur mycket som helst.
Oavsett årstid eller ålder så är arbetsuppgifterna desamma.
– Vi börjar med att hjälpa brukarna upp ur sängen, och hjälper till med påklädning och måltider. Sedan är det medicindelning, kanske lite städning, tvättning och så rullar dagen på med lunch, middag och kvällsmål, säger Kitty.
Vad är det bästa med jobbet – och varför har du fortsatt?
– För det första så är det en helt underbar arbetsplats! Jag har jättebra kollegor, det är ett trevligt ställe och sedan ger det väldigt mycket att få jobba med brukarna såklart. Det ger mig både den sociala biten och när jag varit här så länge och vet att det saknas jättemycket folk inom vården och omsorgen så känner jag att jag gör nytta. Jag skulle definitivt rekommendera andra att gå ut och jobba. Det har jag sagt till arbetskompisar som närmat sig pensionen och är pigga: Ta på er det ni orkar.
Visst kan Kitty ibland känna en ansvarskänsla, men hon har aldrig känt något tvång att tacka ja när de ringer och erbjuder arbetspass.
– Har jag något annat planerat så säger jag nej – om jag kände ett tvång så skulle jag inte jobba, då skulle det ju inte kännas roligt, säger hon.
Gör en viktig insats
Hon kan inte se att åldern ger henne några fördelar i arbetet, men inte direkt några nackdelar heller.
– Jag har den fördelen att jag aldrig varit borta från jobbet någon längre tid. Om jag hade varit ledig i några år och sedan börjat jobba igen hade det kanske upplevts annorlunda.
I Skellefteå kommun är det i dag mer än 100 personer över 65 år som jobbar extra inom vård, omsorg och stöd, och Åsa Israelsson, avdelningschef för Stöd och service, ser gärna att de blir fler.
– Det här är verkligen en win-win-situation. Pensionärerna får göra en viktig insats samtidigt som verksamheten får ta del av deras erfarenhet och kompetens – det betyder mycket och skapar värden för våra brukare.
Läs en till intervju:
Siv och Merja förlänger arbetslivet: "Känner att vi gör nytta"