Hämtning och avgifter gällande grovavfall

En gång per år så har du möjlighet att få ditt grovavfall hämtat. Det sker under våren och annonseras bland annat här på webbplatsen.

Aktuellt för 2021: Grovavfallsinsamlingen sker i år endast i ytterområdena. I kartan kan du se mer exakt vilka som har hämtning och vilka som inte har det samt vilka datum/veckor som gäller.Orsaken till att inte alla får grovsoporna hämtade i år är att vi inte fick någon entreprenör som kunde motsvara de krav som är ställda för grovavfallsinsamlingen.

Karta för grovavfallshämtning 2021 Länk till annan webbplats.

Allt grovavfall ska läggas ut senast måndag kl. 04 din hämtningsvecka.

Områdesindelning och datum för 2021.

Vecka 16 (start 19 april)
Byske och Kåge med omnejd. Åbyn-Byske, Ostvik, Drängsmark, Ersmark samt mindre byar i Byske och Kågeområdet.

Vecka 17 (start 26 april)
Jörn och Boliden med omnejd. Röjnoret, Myrheden, Fällfors, Gagsmark, Storkågeträsk,
Kusmark och mindre byar i Jörn- och Bolidenområdet.

Vecka 18 (start 3 maj)
Burträsk med omnejd. Kalvträsk, Ljusvattnet-Burträsk, Bygdsiljum, Mjövattnet och mindre byar i Burträskområdet.

Vecka 19 (start 10 maj)
Bureå och Lövånger med omnejd. Skellefteå-Bodan, Yttervik, Hjoggböle, Vallen, Vebomark, Uttersjöbäcken samt mindre byar i Bureå och Lövångerområdet.

 • Kyl- och frysmöbler (hushållsmodeller)
 • Metallavfall som cyklar, utegrillar, snöskyfflar med mera.
 • Deponirest som köksporslin, dricksglas, möbler och husgeråd av blandmaterial med mera.
 • Brännbart avfall som trasmattor, kläder, brännbara möbler med mera.
 • El-avfall som tv, radio, småapparater, spisar, tvätt-, diskmaskiner, köksfläktar, datorer, skärmar, glödlampor, lågenergilampor.

 • Bygg- och rivningsmaterial, brädor, duschdörrar/kabiner, innedörrar, köksinredningar och annan fast inredning.
 • Fast montage som element, radiatorer, sanitetsporslin, badkar med mera.
 • Trädgårdsavfall.
 • Farligt avfall som lysrör, spillolja, oljefilter, färg, avfettning, syror, baser, limrester, bekämpningsmedel med mera.
 • Värmepannor, varmvattenberedare och luftvärmepumpar.
 • Bilbatterier.
 • Bil-, motordelar, motorgräsklippare, mopeder, däck och dylikt
 • Förpackningar som omfattas av producentansvar, pappers-, metall-, hårdplast- och glasförpackningar samt även returpapper.

 • Beställ extra hämtning av Skellefteå kommun mot avgift. Minsta volym 1 kubik, pris 250 kr/kubik. Vitvaror har en avgift på 250 kr/st. Avfallet ska vara sorterat och uppmärkt när det ställs ut.
 • Beställ hämtning av Solkraft. I samband med hämtning av återbruksmaterial, större saker som till exempel möbler, kan Solkraft ta med sig ditt grovavfall. Det efter en fastställd taxa.
 • Transportera själv ditt grovavfall till en återvinningscentral. Under året kommer det att genomföras ÅVC-kort på Ursviken och Byskes återvinningscentral. Det medför att du efter utbildning kan besöka ÅVC:n på obemannad tid kl. 06-22 söndag - torsdag.

 • Det är viktigt att de ordinarie sopkärlen får stå fritt från grovavfall.
 • Lägg grovavfallet i skilda sorterade högar.
 • Osorterat grovavfall kommer att lämnas kvar.
 • Märk säckar och lådor med innehåll, till exempel brännbart, metall eller deponirest.
 • Grovavfallet ska ställas ut senast klockan 04:00, måndag morgon, aktuell vecka.
 • Flera olika fordon hämtar grovavfallet, därför kan delar av avfallet bli liggande längre tid. Låt därför grovavfallet stå kvar tills vi hämtat det.
 • Om du bor i flerbostadshus ska grovsoporna ställas utanför soprummet (utan att blockera dörren).
 • Grovavfall från verksamheter och fritidshus ingår inte i hämtningen.
 • Mängden grovavfall som får skickas är det som normalt samlas under sex månader.

Kostnad

Kostnad för hämtning ingår i taxan för hushåll. Annan tid på året kan kunden beställa hämtning mot en kostnad eller själv transportera sitt grovavfall till bemannade återvinningscentraler för kostnadsfri avlämning.

Beställa hämtning av grovavfall

Du kan beställa hämtning av grovavfall enligt nedan.

 • Hämtning av brännbart grovavfall kostar 250 kronor per kubikmeter.
 • Hämtning av vitvaror samt kyl och frys, kostar 250 kronor styck.

Frågor och svar om grovavfall

Frågor och svar om grovavfall

I år fick vi ingen entreprenör för grovavfallsinsamlingen för centralorten och dess omnejd. Vi gör upphandlingar enligt de lagkrav som vi ska följa och ingen entreprenör kunde motsvara de krav som ställs.

Nej det utgår ingen ersättning. Vi har möjlighet att göra olika för våra invånare under perioder som i detta fall med grovavfallsinsamlingen, precis som vid till exempel en taxeändring där en övergångstaxa kan tillämpas. Vi har genomfört en upphandling enligt de lagkrav som finns och ingen entreprenör kunde uppfylla dessa. Det vi nu gör för att underlätta är att påskynda starten av ÅVC-kort på Ursvikens samt Byske återvinningscentral. Det låg senare i planen än vad som nu genomförs. Målet är att vi ska komma igång någon gång i augusti. Det innebär att man efter utbildning får tillgång till återvinningscentralen under obemannad tid, söndagar – torsdagar mellan kl. 07-22.

Insamlingen av grovavfall i egen regi bygger på entreprenörer som har fordon och utrustning och kan nyttja dessa i sin ordinarie verksamhet och ta enskilda uppdrag.

Det blir oerhört kostsamt om Avfallsverksamheten skulle köpa in fordon, utrustning samt personal för grovavfallsinsamling två veckor per år. Det är inte realistiskt. Vår egen personal samt våra fordon täcker den ordinarie insamlingen av mat- och restavfall.

Det finns andra sätt att få undan sitt grovavfall. Du kan beställa en hämtning mot avgift eller kontakta Solkraft Rondellen som i samband med att de hämtar ditt återbruk kan ta med grovavfall mot en avgift. Är det hela och bra saker är ett sätt att annonsera ut dessa via blocket eller andra säljsajter. Då kan du ställa kravet att den som köper också ska hämta det hos dig. Är ingen av dessa alternativ möjliga kan du kanske be en släkting eller granne om hjälp att köra iväg grovavfallet.

Handlar du på Stora Coop, ICA maxi eller Kvantum så finns där s.k. ELIN-skåp där du kan lämna smått elavfall.

Ytterområden har ett pågående avtal med entreprenör för insamling av grovavfall, så förutom insamling av rest- och matavfall ingår även insamling av grovavfall en gång per år. För centralorten med dess omnejd, vilket är eget regiområde, motsvarade ingen entreprenör de ställda kraven. Vi gör upphandling enligt de lagkrav som ställs och måste såklart följa dessa. De som genomför grovfallsinsamlingen i ytterområdena har, som vi skriver ovan, ett gällande kontrakt t o m hösten 2023. Under denna period får vi tid att utvärdera och fundera över vilken lösning vi ska tillämpa i framtiden. Tanken är att vi ska hitta en helhetslösning. Det är dock något som i slutänden är ett politiskt beslut.

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad:
Till toppen
0910-73 50 00

Besöksadress: Stadshuset,
Trädgårdsgatan 6, Skellefteå

kundtjanst@skelleftea.se