Pollineringsveckan

Pollineringsveckan startades 2018 av Pollinera Sveriges grundare Anna Lind Lewin och Lotta Fabricius Kristiansen. Tanken med Pollineringsveckan är att lyfta värdet av pollinering och det viktiga arbete som pollinatörerna gör för oss.

Pollineringsveckan 2022

Lördag den 14 maj, mellan klockan 10.00 och 15.00, drar vi igång Pollineringsveckan!

Under lördagen anordnas tre föreläsningar på temat pollinering och tillsammans med Museum Anna Nordlander och Skellefteå konsthall, som deltar i Barnkulturdagen, bjuder vi in till en händelserik dag ute på Nordanå. Dagen kommer att bjuda på nått för alla, från liten till stor, från dig som brinner för våra vilda bin, är intresserad av biodling eller kanske inte vet så mycket men vill lära dig mer både om våra vilda pollinatörer och biodling.

Aktiviteter på Nordanå

Pyssel

  • Vi bygger ett stort gemensamt insektshotell med enkla material.
  • Gå på upptäcktsfärd och spana in insekter och växter runt våran nya insekts-växtled. Följ upp ditt besök under hela sommaren och se hur naturen ändras. Vem kan rapportera flest arter till Artportalen under en sommar? Resultaten ger oss möjlighet att utse årets pollinatör?
  • Måla teckningar av insekter och växter
  • Bygg pärlplattor med olika insekts/växtmotiv
  • Inspireras av blomsterpyssel med blomstermaterial
  • Gegga ihop en fröbomb att ta hem, jord, vatten och frön, roligare kan det inte bli att så en äng.
  • På Exploratoriet kan du skapa fjärilar med kemiska färgreaktioner, av sånt man har hemma i skafferiet och se om du kan ta dig genom pollineringslabyrinten som finns i deras café. Exploatoriets webbplats. Länk till annan webbplats.
  • Inne på Nordanå har Barnkulturdagen olika aktiviteter. Länk till deras schema.

På plats

Norrlands entomologiska förening finns på plats, fråga dom gärna om alla fantastiska insekter.

För er som funderar på skaffa bikupa eller behöver komplettera nått till befintliga kupor kommer Biredskap i Böle att finnas på plats för att visa och sälja redskap kopplat till biodling.

BeeAtWork, en av våra föreläsare, kommer även finnas på plats och visa upp sitt företag, kanske vill din förening eller företag hyra en bikupa?

Naturskyddsföreningen finns på plats och lanserar sin fototävling som kommer pågå under sommaren.

Tidningen Trädgård i Norr och Skellefteå Trädgårdssällskap finns på plats och pratar gärna med dig om växer och trädgård.

Inspireras av Gråbergs plant/Caswell Trädgård & designs skiss över en pollineringsrabatt som ni kan anlägga hemma. På plats finns skiss över utformningen, att ta med hem, och foton på växterna som ska planteras.

Skellefteortens biodlarförening, kom och prata biodling och se olika slags bikupor.

Föreläsningar

Kl.11.00 Natuschka Lee, Våra vilda pollinatörer – vilka är hotade och vad kan vi göra för att stödja dem? och Anders Nilsson, Vilka andra insekter finns det utöver pollinatörer och vilken betydelse har de?

Kl. 12.30 Andreas Schleiss, Biodling från dåtiden till framtiden

Kl. 14.00 Alexandra de Paoli, Hälsa från bikupan

Läs mer under om föreläsningarna och andra föreläsningar under veckan nedan.

Föreläsningar Pollinering lördag 14 maj mellan kl. 11-15

Kl. 11.00 Natuschka Lee och Anders Nilsson, Norrlands entomologisk förening, Våra vilda pollinatörer och andra insekters betydelse.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Natuschka Lee

Natuschka Lee

Natuschka Lee, Våra vilda pollinatörer – vilka är hotade och vad kan vi göra för att stödja dem? och Anders Nilsson, Vilka andra insekter finns det utöver pollinatörer och vilken betydelse har de?

Tillsammans företräder Natuschka och Anders Norrlands entomologiska förening. De vill med sina spännande föreläsningar vidga vår kunskap om biologisk mångfald och vår förståelse för hur viktiga alla insekter är. De hoppas kunna intressera fler till att engagera sig kring lokala insekter, kanske t o m bilda en liten grupp insektsintresserade i Skellefteå.

Natuschka Lee är forskare i pollineringsbiologi på Umeå Universitet och forskar kring mikrobers betydelse för vår miljö och hälsa – både på jorden och ute i rymden. Anders Nilson är tidigare forskare och professor i insektsbiologi på Umeå Universitet.

Kl. 12.30 Andreas Schleiss, BeeAtWork, Biodling från dåtiden till framtiden

Andreas Schleiss

Andreas Schleiss

I den här intressanta föreläsningen kommer ni få lära er allt om biodling, skillnader mellan geting och bin, historik och hur framtiden kan se ut, om bisamhälles invånare, svärmning, kuptyper och mycket mer.

Andreas är biodlare och driver förtaget BeeAtWork som erbjuder företag att hyra bikupor, för att på så sätt kunna bidra till biologisk mångfald och hållbarhet. Utöver uthyrningstjänst till företag erbjuder de även andelsbiodling till privatpersoner, pollineringstjänster till lantbrukare. BeeAtWorks bikuporna ökar mängden lokalt producerad honung vilket gynnar konsumenterna och stärker Sveriges självförsörjningsgrad.

Kl. 14.00 Alexandra de Paoli, Hälsa från bikupan

Alexandra de Paoli

Alexandra de Paoli

Bivax, propolis, pollen och bibröd är fantastiskt läkande råvaror som bina producerar i bikupan. I den här fascinerande föreläsningen får du lära dig mer om de olika biprodukterna och hur de kan användas till hälsa och hudvård.

Alexandra De Paoli är örtterapeut, journalist och författare. De senaste åtta åren har hon fördjupat sig i biprodukternas läkande egenskaper. Hon har skrivit böckerna Hälsa från bikupan, Läkeväxter till vardags och Salvboken och medverkar som örtexpert i tv-programmen Strömsö och Örtskolan.

Tisdag 17 maj kl.18

Föreläsning med Ola Jennersten, Naturlycka - hur vi kan hjälpa den biologiska mångfalden

Ola Jennersten

Ola Jennersten

Plats: Forumsalen Campus

I kvällens fängslande föredraget får vi höra om innehållet i Olas senaste bok Naturlycka, utsedd till Årets Pandabok 2021. Boken och föreläsningen beskriver vad vi människor kan göra för att vända den negativa trenden för biologisk mångfald, som ägare av en balkong, trädgård, sommarstuga, jordbruksmark och skog. Fokus blir på den ekologiska gratistjänsten pollination och våra sexbenta hjältar som ser till att vi får blommor, bär, frukt och grönsaker.

Ola Jennersten är naturvårdare som arbetat på Världsnaturfonden i över 30 år med nationell och internationell naturvård. Han har disputerade vid Uppsala universitet i pollinationsekologi. Idag är han friherre och tillbringar tiden med skriva, fotografera och att gräva i trädgården. Favoritdjuren har gula med svarta streck....dvs humlor och tigrar!

Stadsbiblioteket på Sara kulturhus bjuder under veckan in till två sagostunder med temat natur och pollinering.

  • Lördag 21 maj
  • Söndag 22 maj

Skaparväskan onsdag den 18 maj 14.00-16.00 i Pedagogiska rummet

Välkommen till en stunds avslappning via närvaro i och med naturen. Elin Lundkvist Burlin, Naturskyddsföreningen, guidar med en vägledd meditation våra sinnen för att ta in naturen runtom men också kan hitta sätt att låta stress få sjunka ner. Te på brännässla kommer finnas. Välkomna !

Plats: Utomhus, Vi möts på Nordanå vid groddammen nedanför lanthandeln

Torsdag 19 maj klockan 18.30 - ca 19.20.

Ta med ett underlag att sitta på.

Veckan avslutas med öppet hus på Melipona Gård. Johanna och Robert bjuder in till Öppet hus på deras gård i Södra Renbergsvattnet mellan kl. 10-15. Melipona – Ekoturism, kurser, retreat.

Vi välkomnar gamla och nya medlemmar i Naturskyddsföreningen med att upptäcka och lära mer om bin, skogen, dammen och ängen på den natursköna gården.

Träffa djuren på gården, bin, kaniner, höns, hund, katter, får och hästar och de vilda djuren förstås. Gå en tipsrunda med frågor för alla åldrar och gnugga geniknölarna. Vi drar en vinnare som får ett fint pris skapat av konsthantverkare, Elin Lundkvist Burlin.

Bygg ditt eget bihotell, material och verktyg finns här. Naturskyddsföreningen bjuder på fika och varmkorv. För dig som önskar att ta med egen lunch går det bra att värma den på utekökets vedspis.

Detta är ett utomhusarrangemang men det finns möjlighet att gå in och värma sig vid elden i bagarstugan. För dig som vill förlänga utflykten finns möjlighet att boka övernattning på gården för att exempelvis upptäcka Kyrkstigen som passerar i närheten samt fina Tjärnberghedens naturreservat.

Varmt välkomna!

Johanna och Robert, www.melipona.se, i samarbete med Naturskyddsföreningen i Skellefteå. www.naturskyddsforeningen.se

Adress: Södra Renbergsvattnet 123, Burträsk.

Arrangörer: Melipona, Naturskyddsföreningen Skellefteå, Studiefrämjandet

Tre logoyper, Melipona, Naturskyddsföreningen, Studiefrämjandet

Utställningen SURR finns på plats i Stadsparken från den 14 maj och framåt under majmånad.

Följ kommunens verksamhet Naturvård och Miljöövervakning på Instagram, där de delar sin jobbvardag. Under Pollineringsveckan kommer det dyka upp dagliga inspirerande information och bilder om pollinering och pollinatörer.

  • Utställning i Stadshuset -Med start under Pollineringsveckan och resten av maj kommer det i Stadshuset finnas en utställning med tema Pollinering.
  • Några elever från Solviks folkhögskola ställer ut sina verk som knyter an till temat.
  • Kommunens förskolor har lärt sig mer om pollinering och målat på temat, teckningarna finns delvis utställda i Stadshuset och närbiblioteken runt om i kommunen.
  • Information om pollinering.
  • Visning av bikupor.

Under veckan kommer en även andra organisationer och företag uppmärksamma Pollineringsveckan, kika gärna in hos dom.

  • Solkraft Hälsans trädgård
  • Blomsterlandet
  • Exploratoriet – 14 mars drog deras nya utställning igång
  • Akademibokhandeln
  • Naturskyddsföreningens - Fototävling
  • Gråbergs plant – pollineringsrabatt

I Skellefteå kommun började det hela med ett Skellefteåförslag från Guldstadens bigård som tyckte att kommunen skulle vara med under pollineringsveckan. Kommunen sökte därför tillsammans med Naturskyddsföreningen och Guldstadens bigård statligt bidrag från lokala naturvårdsatsningen, LONA – Lokala naturvårdssatsningen,för att under tre år, med start 2020, anordna olika informationsaktiviteter under Pollineringsveckan.

Under Pollineringsveckan 2022 den 14-22 maj kommer Pollinera Sveriges utställning SURR visas i Stadsparken i Skellefteå. Utställningen SURR och de övriga aktiviteter under pollineringsveckan avslutar därmed den 3 åriga informationssatsning på pollinering som gjorts med stöd från LONA.

Under veckan kommer det på temat pollinering bla bli föreläsningar, sagostunder på Stadsbiblioteket och pyssel på Nordanå, mer information kommer.

Logotyp för Lona-projektet
Senast uppdaterad: