Du som ska flytta till kommunen och vill ansöka om stöd enligt LSS

Kommunen ansvarar för insatser enligt LSS för de som bor i kommunen. Om du planerar att flytta till Skellefteå kommun kan du ansöka om ett förhandsbesked. Det betyder att du i förväg får besked om du kan få en insats enligt LSS när du har flyttat hit.

Du måste inte ha beviljade LSS-insatser i din hemkommun för att ansöka om förhandsbesked, men du måste ha ett tydligt syfte med varför du önskar flytta hit. Det är inte möjligt att ansöka om förhandsbesked från flera kommuner för samma tid.

Kommunen har skyldighet att ge beviljade insatser först när du har flyttat till kommunen.

Vad händer efter att du skickat in din ansökan?

Din ansökan om förhandsbesked utreds på samma sätt som om du redan bor i kommunen. Här kan du läsa vad som händer efter att du skickat in din ansökan.

Om du beviljas insatsen enligt LSS börjar Skellefteå kommun planera och förbereda ditt stöd så att du kan flytta till kommunen.

Förhandsbeskedet gäller i sex månader från den dag som insatsen kan erbjudas dig.

Om du inte börjat använda stödet inom sex månader från det att du blivit erbjuden insatsen, kontaktar en handläggare dig eller ditt ombud. Detta för att följa upp beslutet om förhandsbesked.