Invandring och integration

Skellefteå kommun tar emot nyanlända familjer, vuxna och ensamkommande barn och hjälper dem att komma in i det svenska samhället.

Flyktingmottagningen

Kommunens flyktingmottagning tar emot familjer och enskilda med uppehållstillstånd som anvisas till kommunen. Vi kan till exempel hjälpa till med att skaffa bostad, förskola, skola och ekonomiskt stöd och bidrar med information om hur samhället fungerar.

Vi tar även emot ensamkommande barn och unga som anvisas hit direkt efter ankomst till Sverige. Vi ansvarar då för boende och omsorg både under själva asylprocessen och under tiden med uppehållstillstånd.

Flyktingmottagningen ger stöd och information under den första tiden för att göra det lättare att komma in i det svenska samhället. Tillsammans med andra aktörer uppmuntrar vi integrationsfrämjande aktiviteter samt möjliggör för nyanlända att få sysselsättning och egen försörjning. Vi vill att nya invånares kompetens, kreativitet och arbetskraft ska tas tillvara på bästa sätt.

Arbetsförmedlingen har det samordnande ansvaret för nyanländas etablering vad gäller arbete och utbildning. Arbetsförmedlingens etableringsprogram är ett stöd i form av aktiviteter och utbildning för vissa nyanlända invandrare. Målet är att deltagare så snabbt som möjligt ska lära sig svenska, hitta ett jobb och klara sin egen försörjning.

Läs om etableringsprogrammet på Arbetsförmedlingens webbplats Länk till annan webbplats.

Den som kommer till Sverige som flykting och invandrare kan få stöd och hjälp av kommunen för att lättare komma in i samhället.

Läs om hur Skellefteå kommun kan introducera nyanlända i samhället Länk till annan webbplats.

Utbildningen i Svenska för invandrare (SFI) vänder sig till vuxna invandrare som behöver lära sig grunderna i det svenska språket. Det är den kommunala vuxenutbildningen, VUX, som ansvarar för Svenska för invandrare.

Läs om SFI, Svenska för invandrare Länk till annan webbplats.

Varje år kommer det ensamkommande barn och ungdomar till Sverige som flyr från krig och förföljelse. Efter ankomsten fördelar Migrationsverket barnet till en av landets kommuner.

Läs om hur Skellefteå kommun tar hand om ensamkommande barn och unga Länk till annan webbplats.

Skellefteå kommun vill främja inflyttningen till kommunen. För att inflyttningen ska bli bestående och hållbar krävs att nya invånares kompetens, kreativitet och arbetskraft tas tillvara på bästa sätt. Då stora delar av de nyinflyttade är invandrade så handlar en del av dessa strategiska frågor om vad som brukar kallas integrationspolitik.

Följande åtta fokusområden bedöms vara av särskild vikt för integrationen i Skellefteå idag: ledarskap, tillvarata arbetskraften, vuxenutbildning, barnomsorg och skola, mottagandet av ensamkommande flyktingbarn, lokalsamhällets engagemang, bostäder och kollektivtrafik.

För en framgångsrik integration krävs lokal förankring och samverkan mellan en mångfald av aktörer inom det offentliga såväl som inom den ideella och privata sektorn.

Skellefteå kommuns integrationsplan säger att kommunen ska:

  • eftersträva kulturell mångfald, genom att ge människor lika rättigheter och möjligheter oavsett etnisk och kulturell bakgrund
  • motverka främlingsfientlighet, rasism och diskriminering
  • uppmuntra människor att aktivt delta i föreningsliv och samhällsliv
  • göra Skellefteå till en attraktiv hemkommun för flyktingar och invandrare
  • ge människor från olika kulturer förutsättningar för att försörja sig och förverkliga sina livsmål.

Informationsverige.se -
guiden till svenska samhället

Informationsverige.se är en webbplats med tydlig och korrekt samhällsinformation på tio språk som riktar sig till asylsökande och nyanlända. Helt enkelt en guide till hur det svenska samhället fungerar.

Informationsverige.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.