I Skellefteå kommun finns stora och varierade badmöjligheter oavsett om du gillar att bada i sjö, hav, uppvärmd pool eller inomhus i ett badhus.

Kommunala badplatser finns spridda i kommunen. Badplatserna är i regel långgrunda och barnvänliga med service i form av både omklädningsmöjlighet och toalett.

  • Bovikens havsbad Länk till annan webbplats. har en lång och fin sandstrand.
  • Boliden (Sidtjärn) erbjuder badmöjligheter i insjö.
  • Burträsk, vid campingen, kan du bada i en insjö.
  • Byske Havsbad Länk till annan webbplats.har en lång och fin sandstrand.
  • Danielstens havsbad ligger cirka en kilometer öster om Bureå samhälle. Här finns en långgrund strand med finkornig sand, volleybollplan och omklädningsrum.
  • Falkträskbadet erbjuder en stor gräsyta och en mindre sandstrand. Här badar du i en insjö.
  • Lövångers havsbad, Klössand, ligger ungefär en mil från Lövånger. Havsbadet har en mycket fin sandstrand med sanddynor. Hitta hit genom att köra E4 söderut från Skellefteå. Sväng in mot Munkviken. Följ sedan skyltningen.
  • Mobackenbadet är en konstgjord naturbassäng med plattor och gräs.
  • Sjöbottsand vid byn Sjöbotten har en fin sandstrand som är särskilt omtyckt bland barnfamiljer. Här finns toaletter och en glasskiosk.

Kommunen genomför regelbundna kontroller och provtagningar på alla kommunala badplatser.

Parkering vid badplatser

Det går bra att köra bil och parkera på angivna parkeringsplatser i närheten av badstranden vid alla kommunala och föreningsdrivna naturbad. Om olyckan skulle vara framme behöver räddningsfordon kunna ta sig fram obehindrat, därför är det viktigt att inte parkera på platser som gör det omöjligt för utryckningsfordonen att kunna ta sig fram.

Övriga badplatser

Förutom de kommunala badplatserna finns många andra fina stränder runt om i Skellefteå kommun. Vissa är utpekade badplatser som sköts av exempelvis byar och föreningar. Kommunen gör inga kontroller eller provtagningar på de här platserna.

Var försiktig med dykning!

Skellefteå kommun rensar och kontrollerar botten på alla kommunala badplatser varje år. Trots det är det viktigt att du är försiktig så du inte skadar dig på föremål som kan ligga under ytan. Det gäller särskilt dig som ska hoppa eller dyka från klippor eller andra höjder.

Cerkarier är en parasitlarv som kan angripa människor. Det tränger inte in genom huden men kan orsaka klåda som kan sitta i upp till en vecka.

Cerkarier är ovanliga i badvatten i Skellefteå kommun, men det kan hända vid enstaka tillfällen.

Duscha alltid efter att du badat.

Alla badplatser som har fler än 200 badande i snitt per dag ska klassificeras som EU-bad. I Skellefteå kommun finns två EU-bad; Bovikens havsbad och Byske havsbad.

Klassificeringen innebär att kommunen ska ta badprover från badplatserna 3-4 gånger per säsong.

Skellefteå kommun ansvarar för att räkna antalet badande och anmäla in EU-bad till Naturvårdsverkets datavärd.

Nej, det är inte tillåtet att dyka från badbryggorna.

Det är inte tillåtet att ta med husdjur på kommunala badplatser.

Skellefteå kommun rensar och kontrollerar botten på kommunala badplatser för att säkerställa att det inte finns föremål som besökare kan skada dig på.

Innan du hoppar eller dyker från klippor och höga höjder är det viktigt att du kontrollerar så det inte finns hinder eller föremål under vattenytan som du kan skada dig på.

Karta

Karta

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad: