Badplatser

I Skellefteå kommun finns stora och varierade badmöjligheter oavsett om du gillar att bada i sjö, hav, uppvärmd pool eller inomhus i ett badhus.

Kommunala badplatser finns spridda i kommunen. Badplatserna är i regel långgrunda och barnvänliga med service i form av både omklädningsmöjlighet och toalett.

Badsensorerna är nu intagna för säsongen 2023. Tack för i sommar!

 • Bovikens havsbad Länk till annan webbplats. har en lång och fin sandstrand. Här finns volleybollplan, lekplats, grillringar med vindskydd, bord och bänkar, omklädningsrum och toaletter. Kiosk hittar du i receptionsbyggnaden vid campingen under sommaren.
 • Boliden - Sidtjärn erbjuder badmöjligheter i en insjö. Här finns vindskydd, tennisplan, pumptrack och volleybollplan.
 • Burträsk - Vid campingen och hembygdsområdet hittar du en insjö med fina badmöjligheter. Omklädningsrum finns vid stranden. Vid hembygdsområdet hittar du toaletter och fikaförsäljning. Vid campingen kan du hyra kajak och båtar.
 • Byske Havsbad Länk till annan webbplats.som ligger vid Byske camping har en lång och fin sandstrand som är långgrund. Här finns en 150 meter lång flytbrygga som går bra att köra rullstol på. För personer med nedsatt syn finns ett rep längst högra kanten av bryggan. Toalett och omklädning finns vid café Byscaya. Grillringar med vindskydd finns också.
  I anslutning till stranden hittar du café, restaurang och kiosk under sommaren.
  Här finns också ett tempererat utebad (mot kostnad). På södra sidan av stenpiren finns en hundbadstrand.
 • Bureå - Danielstens havsbad ligger cirka en kilometer öster om Bureå. Här finns en långgrund strand med finkornig sand, volleybollplan, omklädningsrum, toaletter och lekplats. Innan du kommer in till havsbadet så hittar du en badplats tillåten för hästar, och en bit längre fram även för hundar, skyltar finns.
 • Falkträskbadet ligger några kilometer sydväst om centrala Skellefteå och erbjuder en stor gräsyta och en mindre sandstrand. Här badar du i en insjö. Här finns två bryggor, varav en som är tillgänglighetsanpassad för rullstol och personer med nedsatt syn. Här finns omklädningsrum, toaletter, lekplats, grillring med vindskydd, bord och bänkar samt en kiosk under sommaren.
 • Lövångers havsbad, Klössand, ligger ungefär en mil från Lövånger. Havsbadet har en mycket fin sandstrand med sanddynor. Här finns toalett, volleybollplan, grillring med vindskydd och omklädningsrum.
 • Mobackenbadet är en konstgjord naturbassäng med plattor och gräs. Här hittar du en grillring med vindskydd, omklädningsrum och en toalett.
 • Sjöbottsand vid byn Sjöbotten har en fin sandstrand som är särskilt omtyckt bland barnfamiljer. Här finns toaletter, omklädningsrum, grillring med vindskydd och en kiosk under sommaren.

Kommunen genomför regelbundna kontroller och provtagningar på alla kommunala badplatser.

Vill du veta vilken temperatur vattnet har innan du bestämmer dig vilken badplats du åker till? Då kan du kika på länken nedan, där hittar du alla aktuella badtemperaturer på de kommunala badplatserna (förutom Klössand där vi tyvärr inte har någon täckning i dagsläget).

Parkering vid badplatser

Det går bra att köra bil och parkera på angivna parkeringsplatser i närheten av badstranden vid alla kommunala och föreningsdrivna naturbad. Om olyckan skulle vara framme behöver räddningsfordon kunna ta sig fram obehindrat, därför är det viktigt att inte parkera på platser som gör det omöjligt för utryckningsfordonen att kunna ta sig fram.

Parkering vid Falkträskbadet

Det är förbjudet att parkera längs med Falkträskvägen. Det finns parkeringsplatser vid Falkträskbadet och strax före badet (en liten bit norr om badet). Båda platserna är skyltade.

Karta över Falkträskbadets parkeringarFörstora bilden

Övriga badplatser

Förutom de kommunala badplatserna finns många andra fina stränder runt om i Skellefteå kommun. Vissa är utpekade badplatser som sköts av exempelvis byar och föreningar. Kommunen gör inga kontroller eller provtagningar på de här platserna.

Var försiktig med dykning!

Skellefteå kommun rensar och kontrollerar botten på alla kommunala badplatser varje år. Trots det är det viktigt att du är försiktig så du inte skadar dig på föremål som kan ligga under ytan. Det gäller särskilt dig som ska hoppa eller dyka från klippor eller andra höjder.

Cerkarier är en parasitlarv som kan angripa människor. Det tränger inte in genom huden men kan orsaka klåda som kan sitta i upp till en vecka.

Cerkarier är ovanliga i badvatten i Skellefteå kommun, men det kan hända vid enstaka tillfällen.

Duscha alltid efter att du badat.

Alla badplatser som har fler än 200 badande i snitt per dag ska klassificeras som EU-bad. I Skellefteå kommun finns två EU-bad; Bovikens havsbad och Byske havsbad.

Klassificeringen innebär att kommunen ska ta badprover från badplatserna 3-4 gånger per säsong.

Skellefteå kommun ansvarar för att räkna antalet badande och anmäla in EU-bad till Naturvårdsverkets datavärd.

Nej, det är inte tillåtet att dyka från badbryggorna.

Det är inte tillåtet att ta med husdjur på kommunala badplatser.
Förutom på Byske havsbad och Danielssten i Bureå där det finns separata hundbadplatser.

Skellefteå kommun rensar och kontrollerar botten på kommunala badplatser för att säkerställa att det inte finns föremål som besökare kan skada dig på.

Innan du hoppar eller dyker från klippor och höga höjder är det viktigt att du kontrollerar så det inte finns hinder eller föremål under vattenytan som du kan skada dig på.

Karta

Karta

Senast uppdaterad: