Hälsans stig i Skellefteå

I Skellefteå går Hälsans stig längs älven i centrala Skellefteå. Den sju kilometer långa promenadslingan går längs älvstranden från Älvsbackabron i öster till Lejonströmsbron i väster.

Tabellen beskriver vandringsleden och dess funktionaliet

Hälsans stig Skellefteå

Underlag

Gångväg

Längd

7 km

Rundslinga

Nej

Sevärdheter

Historia, bebyggelse

Vindskydd/grillplats

Ja

Toalett

Nej

OBS! Just nu pågår byggandet av Karlgårdsbron. Det innebär störningar i ordinarie sträckning. Norra sidan strax söder om Nordanå. Södra sidan strax öster om Sunnanå kyrkogård. Se hänvisningsskyltar i aktuella områden. Bron beräknas färdig sommaren 2024.

Frågor och svar

Ja. Du kan parkera intill Lejonströmsbron och många kommunens centrala parkeringsplatser ligger också i anslutning till slingan. Även kollektivtrafiken har närliggande hållplatser.

Sevärdheter: Slingan följer älven och du passerar både Nordanåområdet och Bonnstan. På Nordanå finns bland annat Handens Hus med hantverksutställningar, smedja och lanthandel men också konstutställningar, café och lekpark.

Mer om Nordanåområdet

Hälsans Stig är ett koncept som tillgängliggör fina promenadstråk för alla. Hälsans stig finns på tre orter i kommunen, i Skellefteå, Skelleftehamn och Kåge. På Hälsans stig kan du promenera, gå med stavar eller jogga. Hälsorundor finns även i de flesta av kommunens serviceorter, till exempel i Boliden (hjärtefemman), Jörn, Bureå och Byske.

Här kan du se en kartöversikt var Hälsorundorna finns. Du kan sen zooma in till den runda som är av intresse.

Vid varje kilometer längs slingan sitter skyltar i båda riktningarna. Därför vet du hur långt du har gått oavsett var du väljer att starta och sluta.

Utmed slingan finns översiktskartor. Du kan också hämta kartor med information och fisketips på Turistcenter.

Hälsans stig är tillgänglig året runt men delar av sträckan som är markerad med prickad linje är inte tillgänglig vintertid.

Historia: Den första Hälsans Stig skapades i Irland 1995 av den irländska hjärtfonden och där heter den Slí na Slánte. Tack vare EU-stöd så spred sig stigarna runt om i Europa och vidare till Nord- och Sydamerika samt Australien. Tanken är att inspirera till motion för folkhälsans skull. I juni 2000 invigdes Hälsans Stig i Skellefteå. I hela Sverige finns cirka 125 Hälsans Stig, alla i attraktiva miljöer.

Riksförbundet Hjärt-lung Länk till annan webbplats.(extern länk ) är projektägare för Hälsans Stig i Sverige.

Ansvarig för leden: Skellefteå kommun

Har du sett något som bör åtgärdas efter leden? Kontakta oss: www.skelleftea.se/kontakt


Senast uppdaterad: